Connect with us

Intervjuer

Himle: Om tunge tider og store opplevelser

Published

on

Laila Himle
Foto: Laila Himle

Vi har tatt oss en prat med en av Norges beste stoppere. Med sine 29 år på samvittigheten har den erfarne stopperen bevist for alle at man kan nå langt med riktig holdning og godt mot. Der mange ville blitt knekt av mye uheldig motgang, har Laila Himle blitt sterkere med tiden. Nå er tiden inne for å forlate våre naboer i sør for å finne nye utfordringer. Noe som passer godt for den humørfylte Vossingen.


Fra Voss til…

– Jeg har alltid vært interessert i fotball. Startet organisert trening med gutter da jeg var seks år.

Himle startet fotballkarrièren sin i Voss da hun var bare 6 år gammel. Det ble fort kjent at gladjenta hadde noe å fare med på banen. Øktene sammen med guttene fikk stor betydning. Hardere økter, tøffere dueller og mer fart ble innbringende for karrièren til Himle.

– Jeg har alltid vært veldig aktiv. Var det en ball tilgjengelig gikk det ikke lang tid før jeg var i gang med å spille, trikse o.l.. I tillegg har jeg tre søsken som alle spilte fotball på den tiden. Hadde vi en ettermiddag ledig, var vi utenfor huset og spilte. Det gikk mye i en mot en, en ball i veggen, prikken, triksing, innlegg og skudd. Vi holdt også på med flere idretter: Håndball, langrenn/skiskyting, friidrett m.m.

Selv om det etterhvert ble dannet jentelag i Voss, så fikk Himle spille videre med guttene. Dermed ble det mye aktivitet for stopperen. Når hun i tillegg fikk muligheten til å delta med de eldre jentene så ble kursen staket ut. Himle ville til utlandet, proff var målet.

På lag med søstrene

Om hun var like enig i det er jeg vel i tvil om. Men i etterkant ser vi at det har vært positivt for min utvikling.

Laila Himle

– Da jeg startet med organisert trening spilte vi først bare med gutter. Dette fikk jeg lov til å fortsette med selv om det kom rene jentelag da jeg var 9-10 år. Da ble det dobbelt opp med både kamper og treninger. Etter hvert som jeg ble eldre (12-13 år), ble jeg spurt om å være med den to år eldre søsteren min, om å være med på kampene deres også. Dette synes jeg var stad. Om hun var like enig i det er jeg vel i tvil om. Men i etterkant ser vi at det har vært positivt for utviklingen min. På det tidspunktet var tre kamper minimum i uka, helt normalt for meg. En for jentelaget, en for guttelaget og en for laget til søsteren min. I tillegg ble jeg tatt ut på kretslag, og reiste til Bergen med jevne mellomrom. Om somrene var det diverse cuper på programmet. Her kunne jeg fort være med på to-tre stykk (Sogndal-cup med guttene, Dana Cup og Sandar-cup med jentene).

Himle har alltid vært glad i forskjellige idretter. Om vinteren ble det håndball, langrenn og skiskyting. Om det kunne blitt en ny Gro Hammerseng eller Marit Bjørgen fikk vi aldri svar på, for det var på fotballbanen Himle ville skinne som mest. Debuten for damelaget kom i en alder av 14 år. Her spilte hun sammen med søstrene sine; Bente og Randi. Utviklingen fortsatte for Himle og etter en periode på damelaget så ikke Vossingen seg tilbake.

Etter flere fulltreffere i Danmark, sikter Himle nå etter nye mål. FOTO: Laila Himle

Med øye for mål

På spørsmål om favorittspillere så har Himle to konkrete navn. En rødhåret gutt fra Kristiansand og en mer eksotisk herremann fra Brasil. Ole Gunnar Solskjær og Ronaldo Luiz er nok begge mest kjent for å hamre ballen i mål – men de er nok også forbilder på andre områder.

– Viljesterk, erfaren, tar ansvar, duellsterk, venstrebent og god på å kommunisere.

Beskrivelsen av seg selv er nok noe hennes lagkamerater i Fortuna Hjørring kan si seg enig i. Med sine 173 cm er ikke Himle noen kjempe å beregne, men det tar hun igjen med sitt spill. Det gjør vondt å møte en Vossing i duell. Ihvertfall Himle som fikk to sesonger i Danmark.

Det er deilig å være norsk i Danmark

Overgangen fra norsk fotball og Sandviken til Fortuna Hjørring og Danmark skjedde i 2019. De siste to årene har hun vunnet Danmarksturneringen i kvindefodbold i 2019-20 og DBUs Landspokalturnering for kvinder i 2018-19 samt tatt en andreplass i serien 2018-19.

– Overgangen var veldig fin. Fortuna Hjørring er en fantastisk klubb å komme til. De er imøtekommende, trivelige og hjelpsomme. Jentene på laget er inkluderende og enkle å komme i kontakt med. Klubben er profesjonell og har ting på stell.

Fortuna Hjørring innehar pr. 12.07.20; 10. plass på UEFA’s Women’s club coefficients. Hvilket plasserer de foran lag som Atletico de Madrid, våre egne LSK Kvinner og Arsenal WFC. Det er dermed liten tvil om kvaliteten hos de hvit-grønne.

– Nivået på de to øverste lagene i den danske ligaen er det god kvalitet over (Fortuna Hjørring og Brøndby). Jeg vil tippe at de kunne ha kjempet om gull i Norge. De har også vært med i Champions League i lang tid. Det er også to-tre andre lag i ligaen som har begynt å satse mer, som kan være med å kjempe etter hvert. I Fortuna Hjørring var jeg profesjonell på heltid og kunne fokusere på å være fotballspiller. Der hadde jeg ikke arbeid utenom, slik jeg hadde i Sandviken.

På grunn av Covid-19 viruset så har det vært mye usikkerhet rundt ligaene rundt om i Europa. I Danmark fikk de heldigvis fullført sesongen.

– Det var utrolig deilig å få spille kamper igjen, og ikke minst å få avslutte sesongen. Siden Danmark har et annet spillsystem enn i Norge (grunnspill om vinteren og sluttspill om våren), stod det mye på spill. Det skulle avgjøres hvem som ble dansk mester, og hvem som fikk de to Champions League-plassene til høsten.

View this post on Instagram

ENDELEG!!! 🏆🥇

A post shared by Laila Himle (@laihimle) on

Etter tre sølv, ble det endelig gull for Himle!

Endelig Seriemester

Sesongslutten kunne knapt blitt bedre for Himle og Fortuna Hjørring, med seriegullet i boks var det endelig på tide å stå øverst på pallen for Vossingen.

Det var helt fantastisk og ikke minst etterlengtet for min del. Dette var mitt første seriegull. Hadde tre sølv i serie fra før. Og med tanke på det unge laget vi hadde, var det en ganske stor prestasjon. Gjennomsnittsalder 19-20 år.

Hjørring er for de fleste av oss kjent for Dana Cup, men på kvinnesiden har man valgt å gjøre en skikkelig innsats for å heve nivået på kvinnelige fotballspillere i landet.

Klubben Fortuna Hjørring er en ren kvinneklubb og er opptatt av å fostre spillere til store klubber. De satser stort og har blant annet en akademiordning der unge talentfulle jenter kan komme og bo, mens de studerer. Interessen er den samme som i Norge. Er det toppkamper kommer det gjerne litt flere mennesker enn til vanlig.

Profflivet i Fortuna Hjørring

Ved å få jobbe som proff i Danmark så er det enkelt å få en tilrettelagt hverdag for å utvikle seg så godt som mulig.

– En vanlig arbeidsdag: Enten styrke, mobilitet eller individuell fotballtrening på morgenen, og fellestrening på ettermiddagen. Kamp i helger (av og til ukedagene). Dag etter kamp: Restitusjon på egen hånd. I tillegg kommer det møter og analyser.

Sølvtøy er gevinsten etter hardt arbeid

Etter et flott eventyr på ca 1,5 år i Dana Cup – land så velger Himle å se seg om etter nye utfordringer. Det er liten tvil om at oppholdet i våre naboers land har vært suksessfull.

– 1,5 år. Det har vært lærerikt og spennende. Jeg angrer på at jeg ikke har prøvd utenlandskarrieren tidligere. Det første halve året hadde Fortuna flere rutinerte og erfarne spillere som jeg lærte mye av. De forlot klubben i sommer, etter å ha vært der i lang tid (åtte stk), og det var et generasjonsskifte. Klubben valgte å satse på unge fremmadstormende, noe som resulterte i at jeg ble den eldste og mest rutinerte på laget. Dette var helt ukjent for meg, jeg hadde alltid hatt eldre rundt meg. Jeg måtte ta ansvar og stå fram som en av lederne.

Etter en litt spesiell start på året 2020 så har det ikke vært enkelt å stake ut en ny kurs for Vossingen. At utlandsoppholdet har gitt medsmak er det derimot liten tvil rundt.

– Veien videre er noe usikker. Jeg føler ikke jeg kan oppnå så mye mer i Danmark eller Norge for den saks skyld, og jeg trenger noe nytt for å kunne utvikle meg videre som fotballspiller. Jeg vil bruke de kommende ukene til å tenke meg grundig i gjennom og vurdere de ulike alternativene.

Kunsten å snu noe negativt til positivt

At Himle skulle få muligheten til å oppleve profflivet i utlandet var ingen selvfølge. Få har klart prestasjonen stopperen har klart. Med korsbåndskade i både 2009 og 2012 var det mye og mange som trodde at muligheten var i ferd med å svinne hen. Himle derimot, var aldri i tvil.

– Dette var mentalt tøft, det skal jeg ikke legge skjul på. Særlig når det skjedde for andre gang. Heldigvis hadde jeg mennesker rundt meg som hadde troen på meg, og som støttet meg. Etter noe bearbeidelse begynte jeg å tenke positivt. Jeg var ung, hadde nettopp fått nyss i landslagsspill og var alt for glad i fotball til å skulle gi meg. Ga jeg opp da, ville jeg ha angret resten av livet. Jeg skulle tilbake og det skulle jeg overbevise meg selv om at jeg kunne klare. Jeg hadde gjort det før og var ingen “quitter”.

“Hold motet oppe og tenk positivt!”

Laila Himle

På oppfordring om hun har noen velvalgte ord til unge jenter og gutter som møter problemer med lignende skader så er ikke Himle i tvil og svaret kommer momentant.

– Hold motet oppe og tenk positivt. Det er mye man lærer av en slik skade. Det er mange som har vært utsatt for det samme, og som har kommet tilbake på banen og prestert bedre enn før. I tillegg blir man sterkere mentalt.

Gleden av å løpe i naturen

De som kjenner Himle godt vet at hun liker å ta seg en løpetur når hun får muligheten. Gleden av å kjenne at den fysiske kapasiteten øker samt en indre følelse av lykke har gitt Himle mye glede i løpingen.

– I de siste årene har kombinasjonen løping og natur blitt en del av min hverdag. Ikke bare har det økt min fysiske kapasitet, men det har hjulpet meg psykisk slik at jeg skal takle hverdagen og de utfordringene den har å by på. Det har blitt min vei til rekreasjon. Bare det å være ute i det fri gjør at mine tanker, forundringer, stress og hverdagsproblem har blitt redusert. Glede er en individuell følelse av lykke, og det som kjennes som glede for en person trenger ikke nødvendigvis å være glede for andre. Mange løper fordi de føler de må eller føler de burde, ikke fordi de faktisk vil. Jeg gjør det fordi jeg vil. Ofte tar jeg meg selv i å smile eller småle mutters alene på tur.

Det har blitt mange løpeturer for Himle. FOTO: Laila Himle

Vi i Norske fotballkvinner ønsker å takke Laila Himle for et flott intervju. Danmark får en bauta mindre når Himle nå pakker bagen og velger seg en annen vei. Vi gleder oss til å følge henne i tiden fremover og ser frem til enda flere store opplevelser for den blide jenta!