Connect with us

Portretter

Portrettet: Emilie Marie Aanes Woldvik

Published

on

Emilie Woldvik
Foto: Alexander Larsen

14. Februar starter som en helt vanlig dag for Emilie, men det som skulle bli et veldig rart år for oss alle – fikk også en spesiell positiv hendelse for 21 åringen fra Kløfta. Det hele startet med en notifikasjon fra Instagram. Det Emilie ikke viste var at hun var tagget i et bilde som ville gi henne en av de beste opplevelsene så langt i karrieren.


landslagssjokket

Landslagstroppen til Algarve cup 2020.

Slik så den berømte posten ut. For første gang i karrieren var Emilie Marie Aanes Woldvik tatt ut for A-landslaget. Som eneste debutant var hun i det gode selskap når A-landslaget skulle til Algarve Cup i Mars. Seks måneder senere er hun igjen tilbake i troppen til Martin Sjøgren.

Hun beskriver sin opplevelse av uttaket på landslagets Facebook slik:

“Jeg måtte sjekke tre, fire ganger før jeg forsto at det var mitt navn som sto oppført.”

– Emilie Woldvik

– Det å få beskjed om at jeg var tatt ut på landslaget kom egentlig som et sjokk. Jeg tenkte ikke over at det var et uttak engang.

– Jeg så det på Instagram, at jeg var tagget i et bilde. Jeg forsto ikke først hva det var og måtte sjekke tre, fire ganger før jeg faktisk forsto at det var mitt navn som sto oppført.

Finaletapet

Vi skrur tiden tilbake til 18.11.2016, Emilie og LSK Kvinner J19 var klare for cupfinale. På veien hadde de slått Storhamar 12-0, Hønefoss 5-1, Øvrevoll Hosle 3-2 og Fløya 2-1. På motsatt banehalvdel sto et Klepp lag med flere spennende spillere som har slått igjennom i Toppserien i den senere tiden. En kamp som aldri ble spennende. Klepp hadde full kontroll og vant fortjent 3-1. Emilie spilte hele kampen og var kaptein. Det ansvaret smakte nok ekstra vondt for den talentfulle 17 åringen. Det har kommet klart frem etter spørsmål om tapet i intervjuer senere.

En cupfinale er ikke alle forunt å oppleve. Enhver mulighet som går til spille kan være den siste muligheten man fikk. For Emilie skulle det ta to år før muligheten ba seg igjen, denne gang var det ikke snakk om en kamp på ungdomsnivå. Denne gang var det A-laget som skulle i aksjon.

Cupgullet

19 åringen hadde fått flere kamper fra start i 2018. Likevel var det liten tvil om hvem som var hovedattraksjonene på backplass i LSK. Før finalen var det kjent at den erfarne Ingrid Moe Wold var skadet. Dermed ble det plass i startelleveren for Emilie. I finalen ble det seier 4-0 mot Avaldsnes. Guro Reiten markerte seg med to skåringer mens Sophie Roman Haug og Emilie Bosshard Haavi fikk æren av å skåre ett hver. Emilie fikk også være med på leken og sto for en flott assist. Dermed kunne endelig jubelen slippes løs og løpsmaskina fra Kløfta kunne endelig kalle seg Norgesmester.

Hvem er Emilie Marie Aanes Woldvik?

Emilie Marie Aanes Woldvik
Alder: 21 år
Født: 8. Januar 1999
Fødeby: Kløfta, Ullensaker
Posisjon: Back
Klubb: LSK Kvinner
Tidligere klubber: Kløfta IL og Ullensakerjentene

Den alltid så blide jenta liker å beskrive seg selv som dedikert, litt sta og veldig glad i rutiner. Tre egenskaper som kommer veldig godt med når man skal beskrive en talentfull back med store mål for fremtiden. At det er snakk om en av de største juvelene vi har i norsk fotball for tiden er det liten tvil om.

Hun spilte sin første fotball for hjemmeklubben Kløfta før hun tok steget og gikk til LSK Kvinner i 2015. Emilie er en veldig allsidig fotballspiller som kan bekle flere posisjoner. For det meste spiller hun venstre og høyreback. Det tok ikke lang tid før hun ble lagkaptein på LSK Kvinners rekruttlag. I 2016 ble hun avdelingsvinner i 2. divisjon.

I 2017 ble hun tatt opp i A-lagsstallen og debuterte for A-laget da hun kom inn som innbytter i hjemmekampen mot Klepp 17. april 2017. Knappe fem måneder senere kom det første målet i Toppserien da hun skåret i hjemmekampen mot Røa den 9. september 2017. 2018 skulle vise seg å bli et viktig år for Emilie og LSK Kvinner. Det ble det lagt mer press på skuldrene til den unge jenta fra Kløfta som fikk 15 seriekamper det året og av de ble det åtte kamper fra start. I cupfinalen ble det plass i startelleveren som høyreback da Ingrid Moe Wold var skadet. Der markerte hun seg på en veldig positiv måte og fikk også en assist.

Det å spille seg inn i et lag som har vunnet det som er å vinne år etter år er ingen enkel prestasjon. Med spillere som Anja Sønstevold og Ingrid Moe Wold å kjempe mot så ville de fleste heller funnet seg en annen plass å spille. Med godt mot, flotte lagvenninner og diskutabelt den beste treneren i i Norge så fant Emilie seg godt til rette i LSK. 2019 sesongen ble hun ofte benyttet som venstreback da Hege Riise valgte å flytte Anja Sønstevold inn som midtstopper eller opp i midtbaneleddet. Man måtte vente helt til Oktober før Emilie fikk åpnet skåringskontoen i fjor. Borte mot Kolbotn ble det et mål som ikke bare sikret seieren men også ligatittelen. I 2019 sesongen ble det totalt 19 kamper. Den gode prestasjonen ble også belønnet med plass på årets lag i Toppserien.

Emilie Woldvik
Emilie Woldvik mot Klepp Elite tidligere i år. Foto: Alexander Larsen

Når man er et så godt lag som LSK Kvinner i Norge så er man dømt til å miste spillere til større klubber utenlands. Ved å bytte ut nesten en hel ellever så er det ikke enkelt å opprettholde nivået. Emilies rolle i LSK har derfor vært enda viktigere denne sesongen. Det er noe hun har bestått til det fulle. I skrivende stund har Emilie spilt 12 kamper og står med 3 målpoeng for LSK Kvinner.

Det er ingen tvil om at den fremadstormende landslagsspilleren har en stor fremtid foran seg. 4. September i år ble kontrakten med LSK forlenget til å vare ut 2022 sesongen. Emilie velger altså samme rute som spillere som Guro Reiten har hatt positiv respons fra. At Emilie har potensialet til å havne utenlands er det ingen tvil om. Likevel kan det være smart å holde seg hjemme en stund til. Med Hege Riise som trener er det ingen vits i å tro at utviklingen vil stagnere.

Meritter
Gothia cup J18 (2015)
Norway Cup J19 (2016)
Sølv NM J19 (2016)
Seriemester 2. divisjon (2016)
Seriemester (2017, 18 og 19)
Norgesmester (2018 og 19)
Tredjeplass J19-EM (2018)
Årets lag i Toppserien (2019)

Multitalentet

Det å bli fotballspiller er en drøm de fleste har som barn. At det trengs trening, dedikasjon, innsats og litt mer trening til er en svært dårlig bevart hemmelighet. Dette er noe som fort kan gå utover både venner, familie og ikke minst skole. For jenta fra Kløfta er det liten tvil om at hun klarer å kombinere det meste. Da Emilie gikk ut videregående så var det med over 6 i snitt. Med Toppidrett og Matematikk som favorittfag så ville nok Emilie selv, være den med best forutsetning til å regne seg frem til sjansen for å nå toppen, men det er i hvert fall liten tvil om at fremtiden er i trygge hender.

Emilie Woldvik
Foto: Alexander Larsen

Nåtiden

Vi skrur tiden frem til i dag igjen, når vi møter Emilie Woldvik etter landslagstrening 20.09.20. Etter å ha vært med landslaget i noen dager så gjenstår det ei trening før EM kvalifiseringskampen mot Wales på Tirsdag.

Vi fikk stilt noen spørsmål til LSK profilen.

Emilies viktighet for LSK Kvinner har virkelig blitt synlig denne sesongen

– Ja, det har gått litt opp og ned. Men jeg tror at jeg har fått mer ansvar, gjør at jeg tar mer ansvar og tør å uttrykke meg enda mer. Det har vært veldig viktig for min utvikling som back.

Enda mer spilletid gir større rom for utvikling

– Det gjør at jeg blir en bedre fotballspiller, jeg tar nivået enda bedre. Jeg føler at jeg presterer mye jevnere over lengre perioder. Det er ikke sånn at jeg har én god kamp og én dårlig, men jeg føler at jeg har prestert på et jevnt nivå.

Et av de fremste våpnene til Emilie er det å kan spille i så mange forskjellige posisjoner

– Jeg er lett anvendelig selv om jeg er høyrefot. Man har en bedre trygghet i høyrebackrollen på grunn av innleggsfot, men samtidig er jeg glad i å drive fremover og kanskje fyre av et skudd innover i banen. Det er positive sider ved begge deler.

Om den nye forlengelsen av kontrakten

– Akkurat nå så tror jeg LSK er stedet for meg å være for å utvikle meg enda mer. Jeg ser et veldig potensial for både egen del og laget sin del.

– Det er veldig gøy å være tilbake med gjengen. Det er utrolige gode fotballspillere og utrolig bra mennesker. Så det er gøy å være tilbake på banen og henge med de.

Landslaget er igjen tilbake på vår nasjonalarena og på spørsmål om det å få være tilbake på Ullevål er det ingen tvil om hva Emilie mener

– Det er helt fantastisk, banen er helt strøken. Det er bedre fasiliteter enn hva jeg er vant til hvert fall.

Emilie Woldvik
Emilie Woldvik under landslagssamling – 20.09.2020. Foto: Alexander Larsen

Det er lenge siden siste gruppa var samlet, på grunn av COVID-19 og situasjonen i verden så har fotball og andre mindre viktige ting blitt satt på pause, men nå er det endelig klart for nye eventyr med våre beste kvinner.

– Man merker at det er en stund siden vi har vært sammen. Men jeg føler alle har vært veldig gode på å komme inn i landslagsmodus og den spillestilen vi ønsker å ha her. Det handler egentlig mest om den omstillingen fra klubb til landslag.

Norge har hatt gode spillere som har bekledd backplassene de siste årene, Emilie er vant til tøff konkurranse fra før og ser det heller som noe positivt.

– Jeg har vært vant til det ganske lenge, for jeg har jo vært med Moe og Anja i LSK. Så jeg vet godt hvordan det er. Jeg har alltid sagt at jeg har fått lære av Norges to beste backer i LSK, og nå er begge de to på landslaget. Jeg har tatt nivået selv om jeg har sittet på benken, for nå er jeg sammen med de på landslaget. Det er veldig gøy å se, å se at man ikke har vært helt ubrukelig fordi man ikke har fått spille i LSK, men at jeg faktisk har tatt med meg all den lærdommen jeg har fått fra de.

Emilie Woldvik
Emilie Woldvik under landslagssamling – 20.09.2020. Foto: Alexander Larsen

Man kan trygt si at 21 åringen har satt verden for sine føtter. men en stadig større og viktigere rolle i klubblaget så er det kun et tidsspørsmål før resten av verden får erfare å møte henne i rødt, hvitt og blått. Det vil bli veldig spennende å følge Emilie Woldvik videre, både for LSK Kvinner og for vårt landslag. Vi ønsker å takke Emilie for praten og ønsker både henne og Norge lykke til med kampen mot Wales.