Connect with us

Intervjuer

Oddas landslagsjuvel: Anna Jøsendal

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Flere skadeavbrekk har dessverre preget sesongen for Anna Jøsendal i Avaldsnes. Den lovende 19-åringen med flere aldersbestemte landskamper, som den eneste fra Odda, håper nå å bli klar til helgen og drømmer om å få Champions League tilbake til Karmøy.

*Intervjuet er gjort før serieavslutningen ble utsatt.

Etter at Jøsendal hadde kommet tilbake etter en langtidsskade i fjor, var hun i gang med sesongoppkjøringen i år og fikk spille kamper. Så pådro hun seg en muskelskade i låret og mistet de første seriekampene. Da hun var tilbake i spill dukket skaden opp på nytt og hun har ikke fått den kontinuiteten hun selv ønsker. Før kampen mot Klepp for en drøy uke siden pådro hun seg igjen en ankelskade, og hun kjemper nå mot klokken for å bli klar til helgens viktige kamp mot Sandviken.

– Det har vært ganske tøft, og det har ikke vært en så bra sesong for min del, men det viktigste er at laget har gjort det bra – og det er kjekt å være en del av dette laget nå.

– Det er veldig frustrende. Jeg tenker “yes, nå er jeg tilbake”, så får jeg en ny skade og det hjelper ikke akkurat på motivasjonen. Innerst inne har jeg et mål og en drøm jeg vil jobbe etter og jeg må bare tenke mot det og jobbe hardt, så vil det gå fint. Det er veldig kjipt, jeg håper å bli klar til søndag. Det er veldig kjekt å være en del av det når vi har gjort det så bra. Det er fortsatt et håp om gull, men selvfølgelig blir det veldig tøft. Jeg håper jeg blir klar til søndag og den siste innspurten.

Anna Jøsendal kjemper mot klokken for å bli klar til helgen. Foto: Alexander Larsen

Les også: Lisa Naalsund: Med en drøm om utlandet og landslagsspill

Et minne for livet

Skulle Avaldsnes vinne samtidig som Rosenborg og/eller Vålerenga ikke gjør det, betyr det at Avaldsnes skal spille Champions League neste sesong. I 2018 deltok Avaldsnes forrige gang mot selveste Lyon. Det er ikke en opplevelse den unge kantspilleren glemmer med det første.

– Det var sykt stort. Jeg hadde aldri trodd det da jeg spilte for et guttelag i Odda at jeg året etterpå skulle jeg få spille mot Ada Hegerberg. Det er noe jeg kommer til å huske resten av livet, tror jeg, og det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det er helt klart noe jeg vil gjøre igjen, og jeg håper det gjentar seg.

I sommer forlenget Jøsendal kontrakten med Avaldsnes ut 2021, og mens de aller fleste i Toppserien må ha en deltidsjobb ved siden av, kan spillerne i Avaldsnes fokusere fullt på fotballen med sine proffkontrakter.

– Det har veldig mye å si å kunne bare fokusere på fotballen. Det er greit med noe annet i tankene, men å slippe jobb i 10-12-timer før trening, det tror jeg har veldig mye å si for hvordan vi har gjort det og hvordan vi vil gjøre det framover. Det var litt av grunnen til at jeg valgte å forlenge. Fotball er noe jeg vil drive med og jeg fikk en god kontrakt av klubben. Jeg trives veldig godt med mine lagvenninner, og jeg føler jeg får utviklet meg. Det hadde største betydning.

Oddaværingen har nå vært i Avaldsnes i tre år etter at hun flyttet hjemmefra for å satse på fotballen. Selv er hun veldig fornøyd med overgangen og sin egen utvikling, men hun innrømmer at starten var mer utfordrende.

– Å bo alene, reise vekk fra familie og venner, bytte skole og fotballag, det var veldig tøft i starten, men etter at jeg kom meg over det, begynte det å gå veldig bra. Nå trives veldig godt og jeg kunne ikke ha tatt et bedre valg, sier 19-åringen som i sin debutsesong var med på å vinne cupgull med Avaldsnes.

– Det var helt klart en stor kontrast, men det var utrolig kjekt. Jeg har blitt en mer voksen spiller og fått mer troen på meg selv. Det tror jeg er veldig viktig.

Les også: Pakket bagen og reiste fra Frankrike. Nå opplever Karina Sævik økt tillit i tysk storklubb

Vennskapet med lagvenninnen

Nå bor hun sammen med lagvenninne Olaug Tvedten som hun har delt flere gode opplevelser med både på og utenfor fotballbanen. Blant annet deltok de i J19-EM i 2019 sammen.

– Vi er veldig gode venner og trives godt sammen. Det er kjekt å ha noen andre enn bare deg selv i hybelen. Hun bidrar med positivt humør og vi finner på veldig mye morsomt sammen. Å spille for landet sitt og være med i mesterskap er noe av det kjekkeste jeg har opplevd som fotballspiller. Det er sykt stort. Å få dele de store øyeblikkene med Olaug er kjekt.

Anna Jøsendal (t.v.) trives sammen med lagvenninnen Olaug Tvedten. Foto: Privat

Cupgull, Champions League og J19-EM. Jøsendal har med andre ord opplevd mye på fotballbanen tross sin unge alder.

– Klarer du å rangere disse høydepunktene?

– Jeg tror det må være da vi kvalifiserte oss til Champions League i Kroatia. Motstanderen var veldig profesjonelle og trodde det ville bli enkelt, men så tok vi dem i sluttminuttene. Det var en syk opplevelse. Å få spille mot Lyon på Haugesund stadion og spille i Lyon, det var stort. Men hver kamp jeg spiller for Norge er noe av det største jeg kan oppleve. Det også legger jeg veldig høyt.

Med totalt 38 aldersbestemte landskamper fordelt på ulike lag, er det ingen tvil om hva som er det neste store målet for stortalentet: A-landslaget. I løpet av de siste samlingene har også flere unge og lovende talenter blitt tatt ut i landslagstroppen. Olaug Tvedten, Thea Bjelde og Julie Blakstad for å nevne noen.

– Det er en vei opp dit, men hvis jeg holder meg skadefri og fortsetter å jobbe hardt, trene og utvikle meg, håper jeg det kan skje. Det gir veldig inspirasjon at de får det til og det er veldig kjekt. De fortjener det. Når du har spilt med de på aldersbestemte landslaget, er det fint å se de ta steget opp.

– Hva sa Olaug til deg da hun kom hjem fra samling?

– Hun fortalte litt når hun kom hjem og sa det var en veldig stor opplevelse. Da jeg fikk høre det hadde jeg også veldig lyst, og jeg håper at jeg en dag i fremtiden får oppleve det samme, sier 19-åringen som også har flere mål for fremtiden.

– Målet er å spille i en av de største klubbene i Europa. Det er det jeg jobber for hver dag egentlig, og jeg håper at det skjer. Jeg ønsker å spille meg inn på et lag og forhåpentligvis bli en av de beste i min posisjon i Europa. Jeg reiser ikke til utlandet bare for å komme meg ut. Det er viktig at jeg tar de rette valgene, og jeg skal jobbe hardt i den klubben jeg eventuelt velger.

Anna Jøsendal drømmer om å spille i utlandet en gang i fremtiden. Foto: Stian Sand

Les også: Sikret EM-plassen – i Sverige storspiller Frida Maanum

Fra Odda til utlandet?

Jøsendal startet sin fotballkarriere hjemme i Odda. Der spilte hun frem til hun var 16 år og flyttet til Avaldsnes. Der fikk hun en god treningshverdag som har vært svært viktig for hennes del, mener hun selv.

– I Odda kjenner alle hverandre og alle vet hvem man er. Jeg trente oftest med guttene, men ble ofte med jentene etter å ha trent med guttene. I en periode spilte jeg kamper med både jenter og gutter, og det var veldig lett å komme inn i alle lagene. Det har betydd veldig mye.

Men å spille med guttene var ikke bare enkelt…

– Det var tøft. Jeg fikk bryne meg skikkelig og fikk også spille med broren min som er to år eldre. Han gjorde det ikke akkurat lett for meg, han, men jeg tror det har hatt mye å si for min del

– Hadde du noen spesielle forbilder på denne tiden?

– Jeg visste ikke så veldig mye om kvinnelige forbilder. Det har vært dumt, men jeg husker da jeg begynte å se Ada Hegerberg i Europa – hun var et forbilde for meg. Hun kom fra en liten bygd og beviste at det var mulig å nå langt. Da jeg begynte å høre om henne ga det meg helt klart en inspirasjon til å jobbe på videre.

– Nå er dette i ferd med å utvikle seg veldig. Hva tenker du om det, at du nå kan være et forbilde for unge jenter i Odda?

– Det er veldig kjekt, og jeg elsker at kvinnefotballen har utviklet seg slik at unge jenter nå kan ha kvinnelige forbilder. Jeg hadde ikke hørt om Hegerberg veldig sent, og jeg tror det har veldig mye å si for unge jenters motivasjon og utvikling å se at det er mulig å bli en god fotballspiller.