Connect with us

Intervjuer

Stortalentet som har tatt Toppserien med storm

Sesongen har gått over alle forventninger for Thea Kyvåg etter overgangen til LSK Kvinner.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det har vært skikkelig bra. Jeg føler jeg vokser som spiller hver dag, og jeg har veldig mange gode folk rundt meg slik som Emilie Haavi, som jeg kan lære av og som jeg virkelig ser opp til. Jeg var superfornøyd bare med å få trene med dem, jeg synes det var skikkelig kult. Det har gått over alle forventninger. Det er kjempeflinke trenere og spillere som pusher meg hver dag til å bli en bedre spiller. Jeg trives veldig godt i LSK, sier Thea Kyvåg om sitt første år i Toppserien.

Fredag ble Thea Kyvåg belønnet for sine gode prestasjoner da hun signerte sin første proffkontrakt med klubben og signerte for to år med LSK Kvinner.

– Å signere min første proffkontrakt med akkurat LSK var utrolig gøy. Jeg har sett opp til alle jentene der siden før jeg kom til klubben – og det å være på samme lag som dem er utrolig kult. Ikke minst er det en trygghet i seg selv.

Før sesongen tok 16-åringen steget opp fra Gjelleråsen som hadde rykket opp fra 3. divisjon, og turen gikk videre til Toppserien og LSK Kvinner. Den unge kantspilleren rakk aldri å spille en andredivisjonskamp før LSK Kvinner kom på banen. Og et lite år senere står Kyvåg nå med 13 kamper for LSK Kvinner og to scoringer denne sesongen.

– Nivået er mye høyere og jeg husker jeg tenkte den første gangen; shit, her er det et mye høyere nivå!

Men det har vært litt av et eventyr for ungjenta som 21. november sendte LSK Kvinner til cupfinalen med sin 2-0-scoring mot Sandviken i LSKs 2-1-seier i semifinalen.

Thea Kyvåg signerte sin første proffkontrakt for LSK. Foto: Tor Arne Stormo / LSK Kvinner

– Uff, det var skikkelig gøy. Jeg hadde ikke forventet å være i den situasjonen og score. Målet mot Vålerenga hadde ikke en stor betydning resultatmessig, men å score det avgjørende målet mot Sandviken var sykt gøy. Den følelsen etter å ha scoret var bare helt magisk.

Thea Kyvåg
Alder: 16 år
Født: 1. januar 2004
Fra: Gjelleråsen
Posisjon: Angrepsspiller
Klubb: LSK Kvinner
Tidligere klubber: Gjelleråsen

En følelse som bringer henne tilbake til Norway Cup-finalen i 2016, finalen hun ble matchvinner i som 12-åring med kun sekunder igjen å spille for Gjelleråsen. Nå er Ekeberg byttet ut med den største scenen i Norge, men målet er det samme.

– Det blir gøy! Jeg husker det veldig godt. Kampen stod og vippet og begge lagene ville ha fått pokal om det endte uavgjort. Så scoret jeg det avgjørende målet, og jeg husker veldig godt den følelsen. Det var gøy, dét! Det var min første ordentlige TV-kamp. Å score og gjøre slik at laget vant, det var utrolig gøy. Jeg fikk litt den samme følelsen mot Sandviken.

Les også: Endelig er marerittet over for Røa-profilen: – Ubeskrivelig

Thea Kyvåg har tatt Toppserien med storm denne sesongen. Foto: Alexander Larsen

Veien til Toppserien

Etter opprykket fra 3. divisjon med Gjelleråsen, ønsket stortalentet å utvikle seg videre og ta et nytt steg. Da kom LSK Kvinner på banen, en klubb hun hadde hospitert med en gang i uken som rekrutt. Eventyret startet på La Manga, hardt og brutalt, men den gode mottakelsen fra lagvenninnene gjorde henne både trygg og uredd.

Amatørkontrakt ble signert, og sesongen har gått over alle forventninger for Kyvåg, mener hun selv. Utsettelsen av seriestarten ga mer tid, og med hjelp fra spillerutvikler i LSK, Tom Arne Stormo, fikk hun den tryggheten hun behøvde i sin nye klubb, ikke langt unna der hun bor.

Samtidig kombinerer hun toppidretten med skolegang på WANG hvor hun stortrives, men det var ikke bare fotballen hun hadde talent for. Hun spilte også håndball på høyt nivå for klubben Nit-Hak. Kyvåg elsket å drive med begge idretter og ville gjerne fortsette, men måtte i fjor, som 15-åring, ta et vanskelig valg før hun startet på WANG. Hun la fra seg håndballen og bestemte seg for å satse fullt på fotballen.

– Det var tøft. Det var lenge jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre fordi jeg var så god i begge deler og ikke ville såre noen. Men det siste halvåret fikk jeg en god følelse på fotballen.

Siden har hun ikke angret – og nå drømmer Kyvåg om store ting på fotballbanen:

– Drømmen er å være en viktig spiller på landslaget og være i en kul klubb som jeg kan utvikle meg i. Så er målet mitt å bli så god som jeg bare klarer og at jeg en dag kan leve av fotballen.

Les også: Oddas landslagsjuvel: Anna Jøsendal

Bli kjent med Thea Kyvåg

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– At jeg er hurtig, har god fysikk, jobber hardt og målrettet og at jeg har en god spilleforståelse.

– Hva er din beste egenskap?

– Beste, jeg vet ikke, kanskje fysikken min. Jeg har vært heldig med kroppen min, at jeg er såpass rask og har den fysikken. Men jeg jobber også med det i hverdagen.

– Har du et høydepunkt i karrieren?

– I år må det være målet mot Sandviken og at jeg har klart å komme meg dit jeg er nå med tanke på hvor jeg var for et år siden. Å spille en avgjørende NM-kamp for LSK etter å ha rykket opp til andredivisjon med Gjelleråsen, det hadde jeg ikke sett for meg.

– Hva er din favorittposisjon?

– Jeg har spilt mest venstrekant, det er egentlig bare der jeg har spilt i Gjelleråsen. Men jeg føler jeg klarer å spille ute til høyre også. Det er ikke noe ukjent sted.

Thea Kyvåg har spilt mest ute til høyre denne sesongen, men trives egentlig best til venstre. Foto: Alexander Larsen

Drømmedebuten

Hun skryter av sin tidligere trener i Gjelleråsen, Jonny Jensen, som har hjulpet henne dit hun er i dag. Kyvåg ser tilbake på tiden i Gjelleråsen med et stort smil hvor hun var omringet av et bra miljø og gode lagvenninner – som hun fortsatt er venn med den dag i dag.

Nå er Jonny Jensen byttet ut med Hege Riise, som onsdag ble nominert til årets trener i verden av FIFA under kåringen “The Best”. LSK-treneren er blant syv nominerte til å vinne prisen, og Kyvåg har kun lovord å komme med om henne.

– Hege er en helt sykt flink trener. Så dedikert på det hun gjør! Hun beviste med dette at hun er en av verdens beste trenere, og det beviser hun også på treninger. Hun er skikkelig flink til å gi meg tilbakemeldinger, og hun er helt rå på det hun gjør. Hun gir meg den tryggheten, jeg får den bekreftelsen på at jeg er god – og jeg digger å ha henne som trener.

12. juli kom beskjeden fra Hege Riie: – Du skal inn, Thea! Da startet det å krible i magen.

16-åringen skulle få sin debut i Toppserien i kampen mot Sandviken i årets andre serierunde. Med to minutter igjen på klokka ble Kyvåg byttet inn på stillingen 0-0. Kantspilleren ser tilbake på det som et svært godt minne – en bekreftelse på at hun hadde klart det, hun skulle få muligheten i en toppseriekamp hvor LSK Kvinner sårt trengte poeng.

Ikke lang tid etterpå var hun involvert. Kyvåg mottok en pasning fra Emilie Woldvik og skaffet hjemmelaget et frispark, et frispark som skulle vise seg å bli helt avgjørende. På frisparket stanget Sophie Román Haug inn ledelsen for LSK og sikret tre poeng. Takket være innbytterens bidrag, i debuten.

– Det var en drømmestart. Jeg husker godt at jeg tenkte: Shit, nå klarte jeg faktisk å lage et frispark. Og da Sophie (Román Haug) scoret… Det var sykt deilig! Å få debuten på stillingen 0-0, der vi jaktet scoring og trengte poeng… Det var utrolig stort.

Tidlig talent

Karrieren startet i Gjelleråsen allerede som femåring. Treninger med gutter og eldre årsklasser ga stortalentet gode nok utfordringer. Allerede som 14-15-åring kom debuten i 3. divisjon for Gjelleråsen, etter å ha trent i flere år med spillere som var minst to år eldre. Hun husker det som et stort steg, men likevel et nivå hun taklet bra. Derfor gikk turen videre til LSK Kvinner.

– Overgangen har betydd mye, det er en stor bekreftelse på at du har gjort noe riktig på fotballbanen og at jeg har tatt steg. I LSK får jeg veldig god opplæring og stadig høre at jeg tar steg og utvikler meg som spiller. Å bli kjent med de spillerne jeg har sett opp til tidligere, det er stort – og det har gått fort.

Men det er ikke bare LSK Kvinner som har lagt merke til hennes talent. Til tross for at det har blitt minimalt med samlinger i 2020 grunnet korona, er 16-åringen en del av J16-landslaget, og hun har også tidligere vært innom J15. Debuten er heller ikke noe hun glemmer med det første.

– Det var i Stavanger og vi spilte mot Sverige. Stillingen var 0-0, men på slutten scoret jeg og ble matchvinner. Det var veldig gøy.

– Jeg husker den første gangen jeg ble kalt opp, det var ubeskrivelig. Det er en følelse av at du har klart noe, og det er første gangen jeg skjønte at jeg er ganske god. Det er stort og du får mye ekstra oppmerksomhet når du er på landslaget. Jeg savner det, for det er en så herlig gjeng og jeg har ikke sett dem siden før La Manga.

– Å få spille med flagget på brystet er ekstra stas.