Connect with us

Intervjuer

Adelaide Gay om sesongen 2020

Published

on

Adelaide Gay

Tilfeldigheter er ofte avgjørende for det meste som skjer rundt oss. At Klepp skulle spille denne sesongen med ei amerikansk jente i mål er intet unntak. En tøff sesong, mye motgang og det attpåtil i en vanskelig periode for oss alle har satt sitt preg på sesongen for både Klepp og den amerikanske gladjenta Adelaide Gay. Vi har tatt oss en prat med den 168cm høye keeperen.


Billetten til USA var bestillt, en lang sesong nærmet seg slutten og endelig skulle Gay få møte familien igjen etter ti måneder i et år litt utenom det vanlige. Korona skulle sette en stopper for det. Siste serierunde ble utsatt til den 6. desember og dermed må Gay og andre utenlandske spillere i toppserien smøre seg med tålmodighet før de får se sine kjære. Et lag måtte i karantene og siden Toppserien er rekordjevn så måtte alle unntatt en kamp utsettes. Noe flere spillere, inkludert Gay føler som unødvendig. Likevel er det ei energisk jente vi tar oss en prat med.

Adelaide Gay
Alder: 31 år
Født: 3. november 1989
Fødeby: Princeton, New Jersey – USA
Posisjon: Keeper
Klubb: Klepp IL
Tidligere klubber: Pali Blues, Portland Thorns, Washington Spirit, Kvarnsvedens, IBV og Seattle Reign

Hvem er Adelaide Gay?

Alvoret med fotballen begynte da hun startet på Collage slik veldig mange amerikanske jenter gjør. Hun startet på Yale Universitetet i 2009 før hun gikk til University of North Caroline året etter. I løpet av College karrieren vant hun NCAA Championship tittelen.

Adelaide Gay har med sine 31 år hatt en lang og innholdsrik karriere. Seniorkarrieren startet for Pali Blues, en klubb som hadde en kort leveperiode fra 2008 til og med 2014. I løpet av oppholdet ble det seier i W-League Championship 2009. Turen derfra gikk til Portland Thorns FC hvor det ble ingen kamper før hun ble waivet bort til Washington Spirit.

Det skandinaviske eventyret startet i 2015, da Gay meldte overgang til Kvarnsvedens IK i Sverige. Der spilte hun alle minuttene av lagets 26 ligakamper og holdte nullen i 16 av kampene. Laget vant ligaen og rykket dermed opp til Damallsvenskan. Totalt ble det 43 kamper på New Jerseyaneren. I 2017 gikk turen til Island og IBV. Der ble det seier i Icelandic Womens cup 2017. I 2018 gikk turen tilbake over vannet og Gay signerte for Seattle Reign. I 2018 gikk turen tilbake til Portland Thorns. I 2018 ble det igjen Sverige som ble oppholdssted. Kvarnsveden ville ha henne tilbake.

Adelaide Gay mot Rosenborg Kvinner
Adelaide Gay har hatt mye å gjøre for Klepp i år.

Destinasjon: Klepp

Før sesongen var det fortsatt ikke bestemt hvor Adelaide Gay skulle spille fotball i 2020. Etter gode ord om Ollie Harder og kjennskap til andre spillere i troppen så falt valget på de grønnkledde fra Klepp. Som kjent forlot Ollie Harder klubben til fordel for Sandes Ulf før denne sesongen men det forandret ikke klubbvalget til Gay.

– Jeg hadde hørt mye godt kom klubben og spesielt om Ollie Harder. Samtidig viste jeg om enkelte spillere i klubben fra før, så det var et spennende valg for meg.

I sin leilighet i Klepp har ikke Gay vært alene. Der har hun bodd sammen Nikki Stanton. Smilet kommer når det stilles spørsmål om hvordan det er å bo sammen med den glade 30 åringen.

– Nikki er fantastisk, hun er nok den beste romvenninen jeg har hatt. Hun lyser opp dagen og gjør den best mulig. Hver dag kommer hun og sier god morgen. Det er fantastisk å ha noen som er slik rundt deg.

Nå når det nærmer seg sesongslutt så begynner flere utenlandske spillere å vende nesen hjemover. Nå har Nikki dratt hjem til USA og det setter sitt preg på hverdagen.

– Man merket det første dagen hun var borte. Det blir litt tomt. Når noen er så flink til å gjøre dagen bedre så er det liten tvil om at det blir et savn.

Sesongen sett fra en keepers ståsted

Det har vært en sesong litt forskjellig fra de foregående sesongene for Klepp. Allerede etter første seriekamp mot Kolbotn, hvor det “bare” ble uavgjort så begynte flere å lure på om nivået var godt nok. Under en tøff periode for alle lag i toppserien hvor uvissheten har levd i beste velgående så har Klepp kjempet med nebb og klør for å komme på riktig side av tabellen.

Oppturer og nedturer

Å stå i mål kan være en utakknemlig oppgave, det har Adelaide Gay definitivt fått kjenne på kroppen. Alt i fra skyldfølelse for et baklengsmål til å måtte hente syv baller ute av nettet i bortekampen mot serieleder Vålerenga. På spørsmål om hva hun husker som den verste opplevelsen denne sesongen svarer Gay;

– Det verste må være Vålerenga kampen. Ikke bare slapp vi inn mye mål, men vi fikk ikke til noe som helst. Det å slippe inn mål er noe av det verste for en Keeper, når du da begynner å hente flere baller ute av nettet så får man en slags overlevelsesmodus. “Ikke slippe inn en til”, “ikke en til”… man ønsker egentlig at alt bare skal være over.

På spørsmål om den beste opplevelsen så svarer Gay overraskende;

– Min beste opplevelse er nok fra hjemmekampen mot LSK. Jeg slipper inn et mål jeg føler er min skyld og det er alltid tøft. At resten av laget da kommer bort etter kampen, tar rundt meg og gir meg støtte er så fantastisk. Det er nok den beste personlige opplevelsen jeg har fra denne sesongen, selv om jeg skulle vært foruten den hendelsen da.

En av de beste egenskapene til Adelaide Gay er fokuset

Neste sesong

Adelaide Gays kontrakt går ut etter denne sesongen og den amerikanske jenta vet enda ikke hvor hun spiller neste år. Hun har enda ikke fått noen gode svar fra Klepp om hva deres tanker er rundt keeperposisjonen.

– For å være ærlig, så vet jeg ikke. Har du spurt for et par uker siden så hadde jeg nok tenkt at det kunne være greit å bli værende, men nå vet jeg ikke.

– De har enda ikke kontaktet meg angående ny kontrakt.

– Det er noen utfordringer i klubben som vi må gjøre noe med for at dette prosjektet skal fungere bedre, men grunnpilarene i klubben er veldig sterk og veldig profesjonell. Alt har blitt håndtert veldig profesjonelt.

– Jeg har sett meg rundt andre plasser for å holde mulighetene åpne, jeg har ikke lyst å dra tilbake til UA, så jeg ser meg selv en plass i Europa neste år.

– Man tar selvfølgelig ingenting forgitt, det som skjer – det skjer. Nå med Coronaviruset og andre ting så kan alt mulig skje. Jeg holder mulighetene åpne også får vi se hva som skjer.

Adelaide Gay om keeperrollen

At det var keeper hun skulle bli har nesten vært sikkert siden hun startet med fotball. Med en far som keeper var det nesten skrevet i skyene at det var å beskytte et mål som skulle bli hennes oppgave.

– Min far var keeper og det er nok hovedgrunnen til at jeg ønsket å stå i mål. Viste jeg da hvor kort jeg skulle bli så ville jeg nok valgt en annen posisjon.

– Jeg var nok rundt 8-9 år da jeg bestemte meg for at jeg ville være keeper. Jeg spilte som utespiller også, men det var definitivt keeper jeg ville bli.

“Jeg syns fortsatt det er den artigste posisjonen, det er vi som har det mest moro på trening.”

Adelaide Gay

– Jeg syns fortsatt det er den artigste posisjonen, det er vi som har det mest moro på trening. Det er faktisk noe av det morsomste med denne sesongen; Nikki kommer hjem og er frustrert mens jeg kommer hjem og føler jeg har hatt ei kjempeøkt fordi jeg har vært med de andre keeperne.

Adelaide Gay på trening.
“Å stå i mål er det morsomste en fotballspiller kan gjøre”

Det er få posisjoner på en fotballbane som har utviklet seg mer enn keeperposisjonen. På spørsmål om hun noen gang har kjent på det å bli sett “ned på” siden hun ville stå i mål svarer Gay;

– Keeperrollen har definitivt utviklet seg. Fra å være en posisjon hvor man plasserer alle en gang i blant og hvor de som bryr seg minst havner i mål har keeperrollen nå utviklet seg til å bli en prestisjeposisjon.

– For all del, jeg føler at de keeperne som når toppnivå er keepere som har ønsket å stå i mål fra de var små. Likevel har det brukt å være slik at spillere som gjerne har ønsket å spille utpå banen har blitt flyttet til å stå i mål. Det kan være fordi de er mindre atletiske, de kan være veldig høye eller lignende. En trener ser at en spiller passer til å stå i mål og plasserer h*n der istedet for at det er spilleren selv som ønsker å stå i mål.

Utfordrende posisjon

– Jeg tror at mye av grunnen til at keepere ofte “peaker” senere enn utespillere er fordi de må utvikle så mye forskjellige ferdigheter, samt lære alle mulige måter man kan forsvare forskjellige skudd og situasjoner på. Jeg tror det tar tid. Som en midtbanespiller får du, la oss si 50-100 toucher på ballen, mens du som keeper får seks. Så det tar nok lengre tid å lære posisjonen i kampsituasjoner enn for andre posisjoner.

Keeperposisjonen er ikke bare utfordrende rundt de tekniske detaljene, men også det mentale. Noe Gay har fått kjenne på kroppen.

– Jeg har fått mange års erfaring nå, men det er fortsatt tøft. Spesielt når man er profesjonell, vi har nok ikke mest press på oss – men det er klart, når man leser avisen og ser hva folk sier så er det tøft. Som oftest blir man ikke nevnt med mindre man har gjort en stor feil. Det er svært sjelden at man kan lese at en keeper reddet seieren for eksempel.

Egen utvikling

– Jeg vil gi en stor takk til Geir Håkon Valland, han er en veldig selvsikker person, han er alltid på tå hev for å hjelpe meg og støtte meg med både oppturer og nedturer. Han hjelper meg med å komme meg videre for å jobbe med neste situasjon eller kamp.

– Jeg har et ønske om at jeg etter sesongen kan sitte igjen med en følelse av at jeg har gjort det jeg kan.

– Jeg jobber alltid med å utvikle meg selv, selv i en alder av 27 år så føler jeg det er viktig å jobbe med å bli bedre. Jeg jobber med de tekniske tingene som keeperteknikker og jeg jobber med å holde kroppen i form ved å for eksempel trene spenst.

– For å være ærlig, mitt mål er å drepe motstanderens angrep før de “når frem til meg”. Jeg sa det til Nick før sesongen, om Klepps ønske er å ligge lavt å blokkere egen 16-meter så er jeg neppe riktig keeper på grunn av min høyde.


Med sine 168 centimeter er ikke Adelaide Gay en av de høyeste i feltet. Det er noe hun selv er veldig bevist på og hun jobber alltid veldig bevist med å posisjonere seg riktig.

– Jeg foretrekker at vi står høyt, jeg vil heller ha noen baller som kommer inn bak vårt forsvar enn at de skal ha mulighet til å skyte fra langt hold eller få innleggsmuligheter fra siden.

Adelaide Gay mot Rosenborg Kvinner
Adelaide Gay under oppvarming før kampen mot Rosenborg Kvinner

Duktigbrand

Foruten fotball så har Adelaide Gay gått sammen med en annen profesjonell fotballspiller om å lage en notisbok for fotballspillere og trenere. Samarbeidet startet for fire år siden og har utviklet seg i riktig retning selv om 2020 har bydd på vanskeligheter.

– Det startet med at jeg trengte det selv. Vi snakket litt om at jeg likte å bruke video for å utvikle meg selv. Jeg følte for å skrive det ned men hadde aldri noen plass å skrive det. Når jeg er hjemme så er jeg trener og har da behov for å skrive ned øvelser og andre oppgaver vi skal gjennomføre. Ofte tegnet jeg banen i skriveboka mi og det ble jeg lei av, så jeg ønsket å lage ei bok som hadde bane opptegnet fra før.

– Jeg startet med å skrive til forskjellige firma for å høre om de kunne tenkt seg å starte med det. Det var ingen som ønsket å begynne, men et av firmaene lurte på om jeg kunne tenkt meg å være ansvarlig for det og dermed var Duktigbrand virkelighet.

– Selv med Coronapandemien hengende over seg så har salget gått fint.

Forskjellene mellom USA og Norge

Det er liten tvil om at fotball har utviklet seg i USA, det er blitt mer publisitet rundt MLS og flere retter øynene over dammen for å se fotball nå enn tidligere. Noe som likevel har stått sterkt i USA i mange år er damefotballen. Spesielt landslaget til USA er veldig godt kjent over hele verden. Laget som står med fire VM titler og fire OL gull er relativt kjent for de fleste. Kjente spillere som Hope Solo, Alex Morgan og Megan Rapinoe har gjort at de fleste har mer interesse for damefotballen enn herrefotballen i USA. På spørsmål om forskjellene mellom å vokse opp med damefotball i USA og Norge svarer Gay;

– Det er et vanskelig spørsmål siden jeg ikke vet hvordan det er å vokse opp som ung jentespiller i Norge men, noe jeg kan si om Norge er at; vi (Klepp) har spillere som er 16-17-18 år som, selv om de ikke spiller for oss – så trener de med oss. Derfor ser de spillere som alt er på førstelaget og kan føle at det er oppnåelig å komme dit selv. Man kan føle at man har en sjanse.

I USA når jeg vokste opp så var damefotballen preget av å starte opp, for så å bli avsluttet igjen. Det var vanskelig å komme med. Nå har kvinneligaen vært til stede i 8 år på rad og jeg føler det er bra, for da kan de yngre se seg ut lag de selv ønsker å bli gode nok for. Likevel føler jeg det er vanskeligere i USA. Det er bare ni lag i “toppligaen” og siden USA er så stort.

Personlig siden jeg er keeper, så er det bare 18 jobber tilgjengelig som er betalt. Dermed er det veldig vanskelig når man kommer ut av Collage å finne seg en toppklubb. Man er på vei i USA og ting går i riktig retning, men det er langt igjen. College holder spillere i aktivitet i lang tid og det er bra.

Fotball er størst, også i USA

I Norge er det som regel fotball eller håndball som tiltrekker seg flest unge spillere. I USA er det mange som driver med fotball, volleyball, basketball, ishockey, skøyter osv. På spørsmål om hva som er den største idretten er ikke Gay i tvil:

– Jeg vil uten tvil si at fotball er den største idretten. Spesielt blandt de yngre. Alle yngre spillere spiller fotball, enten det er sammen med en annen idrett eller fotball alene. Jeg kan snakke for meg, jeg husker tilbake til verdensmesterskapet i 1999. Det var enormt i USA. Vi fikk alle yndlingsspillere vi ville se opp til akkurat da. Nå ser de yngre opp til spillere som Alex Morgan og Hope Solo. Det tror jeg er viktig for å få frem flere yngre gode spillere i USA.

Vi kommer ikke utenom det amerikanske kvinnelandslaget.

– I USA er de på grensen til å være berømte, ikke bare fotballberømte men skikkelige stjerner. Dette er noe vi prøver å se nærmere på i USA. For eksempel, når jeg trener yngre jenter – så vet de hvem som er på det amerikanske landslaget, men de vet ikke hvem som spiller for sitt lokale elitelag. Jeg ønsker at de skal få øynene opp mer for de “lokale” elitespillerne også og ikke bare landslagsspillerne. Jeg tror det er det neste steget for fotballen i amerika, at man også får idoler fra klubblag og ikke bare fra landslaget.

Adelaide Gay under kampen mot Vålerenga.

Vi setter stor pris på at utenlandske spillere kommer til Norge og setter farge på vår serie. Vi takker Adelaide Gay for en flott prat og ønsker henne all hell og lykke videre i karrieren. Selv håper vi at hun blir værende i Norge, men uansett så er det ingen tvil om at hun har satt sitt preg på det vi mener er den beste Toppseriesesongen igjennom tidene.

Under kan du se flere høydepunkter fra sesongen til Adelaide Gay.