Connect with us

Intervjuer

Camilla Linberg kåret til årets spiller: – Veldig stolt

Norske Fotballkvinner har kåret Lyn-angriperen til årets spiller i Toppserien 2020.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det har gått over all forventning. Noen måtte ta Runa Lillegårds rolle da hun ble skadet i løpet av fjoråret, og det ble meg. Jeg har blitt mer distinkt og har funnet ut hvor målet står, så det har vært veldig bra. Det har vært noen flotte mål.

Det sier Lyn-angriper Camilla Linberg om sin egen sesong til Norske Fotballkvinner, som har kåret Linberg til årets spiller i Toppserien for 2020.

– Det er klart at sånne utmerkelser viser til gode prestasjoner over tid. Det setter jeg veldig pris på! Takk! sier en veldig fornøyd angriper om utmerkelsen.

Begrunnelse: Lyn ble av de aller, aller fleste spådd på direkte nedrykk før årets sesong, men har gjort spådommene fullstendig til skamme med en sjetteplass i Toppserien, ni poeng foran Røa. Spesielt imponerende har Camilla Linberg vært, som har stått for 13 av Lyns 24 scoringer med ni mål og fire målgivende. Ingen spillere i Toppserien har denne sesongen flere målpoeng som har vist frem skuddfoten gjentatte ganger og noen helt unike tekniske ferdigheter.

Vi i Norske Fotballkvinner gratulerer Camilla Linberg med prisen og en strålende sesong!

Beviset på at Linberg er årets spiller. Foto: Alexander Larsen

– Jeg klarte å holde Lyn i tauene i noen av kampene på våren. Når jeg ser tilbake på det, er jeg veldig stolt over de prestasjonene. Jeg vil absolutt trekke frem samholdet. Jeg tror ikke jeg kunne ha klart å ha så gode prestasjoner med et annet bunnlag, fortsetter prisvinneren om sin egen sesong.

Kun Ajara Njoya (10) scoret mer enn Linbergs ni mål denne sesongen, som selv ikke hadde satt seg et mål om å bli toppscorer i Toppserien denne sesongen.

– I starten var jeg overrasket over at jeg hadde scoret like mange mål (2) som forrige sesong – og etter det har bare den gode trenden fortsatt. Det at jeg har scoret ni mål for Lyn denne sesongen, er en prestasjon jeg selvsagt er veldig stolt over med tanke på hvor vi har vært på tabellen gjennom sesongen. Det å være i toppsjiktet på toppscorerlisten og konkurrere mot de beste er artig.

– Jeg var litt skuffet over å ha brent noen sjanser etter LSK, men jeg tenker at det skjer for en grunn. Det er bare å gjenoppta kampen neste år, advarer Linberg.

Camilla Linberg er kåret til årets spiller i Toppserien av Norske Fotballkvinner. Foto: Alexander Larsen

Camilla Linberg
Alder: 21 år
Født: 19. februar 1999
Fra: Bærum
Posisjon: Angrepsspiller
Klubb: LSK Kvinner (fra og med 1.1.2021)
Tidligere klubber: Lyn, Stabæk

Les også: Marit Clausen om suksessen, fremtiden og landslagsdrømmen

Suksessoppskriften

Da Runa Lillegård måtte operere kneet før sesongen og Mimmi Löfwenius Weum dro på lån til LSK Kvinner, havnet mye av ansvaret på topp hos Camilla Linberg. Angrepsspilleren ble Lyns store offensive våpen, og ble enda viktigere for laget i kampen mot nedrykk.

Selv trivdes hun med det ekstra ansvaret som den ledertypen hun er. Muligheten til å stå frem etter tapet av viktige spillere ga mer plass til Linberg, som hyller trener Ole Johan Aas, som etter denne sesongen trer av som hovedtrener i Lyn.

– Jeg har trivdes veldig godt under Ole Johan, og jeg har hatt det veldig, veldig bra. Har du det gøy, så kommer fotballgleden tilbake. Jeg er en veldig leken type og det har nok vært ekstra tydelig i år, sier hun, som i år har fått en enda mer offensiv rolle på banen som spiss.

– Jeg er egentlig mer en tilrettelegger. Jeg sa under det første møtet med trenerne at jeg heller ville gi en veldig fin målgivende enn å score mål. Men det er klart, jeg har scoret noen mål og den følelsen av å være målscorer, den er ikke dum. Jeg trives best bak spissen og det er der jeg ønsker å spille, men behovene i et lag er ulike.

– Hva er årsaken til suksessen i år?

– Jeg tror jeg har blitt mer distinkt i spillet mitt. Jeg vet at målet står på en bestemt plass og det handler ikke om å gjøre det mest utrolige, men å komme seg dit. Jeg er blitt raskere de siste årene, jeg har forbedret drivet med ball fremover og jeg har skutt mer. Selvtillit tror jeg også har vært veldig viktig i år.

– Har du brukt mye tid på nettopp dette?

– Jeg har egentlig ikke trent spesifikt på det, men jeg har satt meg mål og har jobbet mot det. Jeg har ikke stått veldig mye igjen etter treninger og skutt frispark for eksempel. Men jeg har jobbet knallhardt under trening og evaluert i etterkant. Jeg har drevet mye med visualisering, og det har hjulpet meg mye.

Camilla Linberg hyller jobben Ole Johan Aas har gjort som Lyn-trener. Foto: Alexander Larsen

Les også: Stortalentet som har tatt Toppserien med storm

Nedrykksdømt

Lyn mistet før sesongen flere viktige spillere. Linn Huseby (Røa, nå Stabæk), Vilde Hasund (Sandviken), Mimmi Löfwenius (LSK Kvinner), Camilla Huseby (Djurgården) og Noor Eckhoff (Kolbotn) var bare noen av spillerne som forlot Kringsjå. Samtidig ble Runa Lillegård langtidsskadet, og de aller fleste hadde spådd en tøff sesong for Lyn.

TV2, Aftenposten og Dagbladet var blant avisene som spådde Lyn på 10. plass og direkte nedrykk før årets sesong, men forhåndsspådommene er så definitivt blitt gjort til skamme. Ole Johan Aas sine jenter endte sesongen på en imponerende 6. plass.

Ingen lag tok flere poeng enn Lyns 16 på de siste syv kampene i Toppserien. Sesongen ble avsluttet med fire strake seiere i Toppserien, blant annet med 3-2 mot seriemester Vålerenga og 1-0 borte mot LSK Kvinner i siste seriekamp.

– Det taler for seg selv. Det var en veldig fin sluttspurt. Det er klart at det har hjulpet at vi har fått noen tilskudd til troppen i løpet av sesongen. Vi var laget med minst rutine og færrest minutter i Toppserien. Så det er veldig, veldig bra å havne på sjetteplass med vårt utgangspunkt.

Hun trekker særlig frem samholdet i gruppen som en avgjørende faktor for Lyns suksess denne sesongen og nevner også spesifikt Vålerenga-kampen som et veldig godt minne fra årets sesong. Hun beskriver det som en nærmest perfekt taktisk kamp.

– Den følelsen av å slå Vålerenga og vite at vi hadde sikret plass i Toppserien neste år etter den kampen, det er lite som slår det.

Les også: Pakket bagen og forlot Frankrike. Nå opplever Karina Sævik økt tillit i tysk storklubb

Lyn og Stabæk-tiden

Etter 101 kamper og fire sesonger i klubben, går nå turen videre til LSK Kvinner for 21-åringen som flere klubber lå langflate etter denne sesongen. I 2016 valgte hun å ta et steg tilbake da hun som 15-åring forlot Stabæk i Toppserien for å dra til Lyn i 1. divisjon.

Hun ser tilbake på tiden i Stabæk som noe positivt, men innrømmer at det var tøft å møte spillere som Ingvild Stensland, Trine Rønning og Marie Dølvik Markussen i en så ung alder. Nå takker hun Lyn for sine år i klubben.

– Det har vært veldig fint i Lyn og spesielt dette året. Det er en gjeng med veldig jordnære personer hvor ingen er større enn laget, og det tror jeg er veldig viktig om man skal prestere som lag. Det er kun mennesker som ønsker deg godt og da er det også enklere prestere.

Les også: Adelaide Gay om 2020-sesongen

– Vålerenga-hatet forsvinner ikke

Ved nyttår slår Linberg følge med Mimmi Löfwenius Weum, som fra og med 1. januar blir LSK Kvinner-spiller permanent etter å ha tilbrakt første halvdel av sesongen på lån i klubben. Spillerkvaliteten i troppen var en viktig faktor, forteller hun, samtidig som hun sier at det blir rart å ikle seg den gulsvarte drakten grunnet sin Stabæk-fortid.

– Du må ta noen valg på veien. Jeg tenker ikke så mye på at drakten er gul, jeg vil kjempe for det laget jeg spiller for uansett. Det som er sikkert, det er at Vålerenga-hatet ikke forsvinner. Det skal du ikke lure på!

Forrige uke ble det klart at Hege Riise gir seg som hovedtrener i LSK Kvinner etter sesongen og at assistenttrener Knut Slatleim overtar ansvaret fra og med kommende sesong. Selv var ikke Linberg fullstendig klar over det da hun skrev under for klubben, men hun ser også positive sider ved trenerbyttet.

– Jeg har forståelse for det og tror kanskje det er best for alle. Trenere kommer og går, men det handler om å bygge videre på det som allerede bor i veggene der og den vinnerkulturen som er der – fortsette å skape mange målsjanser og angripe hurtig fremover. Det blir veldig interessant. Nå gleder jeg meg bare til å komme inn i gruppen og bli kjent med spillerne og trenerne.

– Det er spillertyper som er veldig interessante, og jeg har stor tro på at 2021 blir bra for både min egen del, men også for LSK.

Les også: Endelig er marerittet over for Røa-profilen

Bli kjent med Camilla Linberg

Hvordan vil du beskrive deg selv som fotballspiller?

– Jeg er en kreativ krabat som gjør utradisjonelle ting som man ser tenker at kun gutter eller Neymar gjør. Men det er ingen selvfølge at det bare er gutter som gjør det. At jeg er i stand til å gjøre slike ting synes jeg er fint. Jeg er glad i å underholde og være i fokus, for det skader ikke med litt oppmerksomhet. Det er ingenting som er bedre enn å dunke den ballen i mål, og jeg ser på meg selv som en hardtarbeidende, lærevillig og temperamentsfull spiller, sier hun.

Og fortsetter:

– Det tror jeg noen har fått merke, men jeg synes jeg er blitt flink til å la det bli værende på banen. Det er også en god egenskap og en del av profesjonaliteten.

– Hva er din beste egenskap?

– Drivet med ballen og farten.

– Hvem er Camilla Linberg utenfor fotballbanen?

– Jeg er veldig eksentrisk. Jeg kan gjøre ting folk ikke forventer, og jeg er veldig glad i å underholde. Jeg liker at det er god stemning. Jeg er omsorgsfull og jeg ønsker at de rundt meg skal ha det bra.

Camilla Linberg er kjent for sine tekniske ferdigheter på banen. Foto: Stian Sand

Les også: Oddas landslagsjuvel: Anna Jøsendal

Landslaget: – Skal gripe muligheten

I likhet med Marit Clausen, som Norske Fotballkvinner også har snakket med den siste tiden, har flere ønsket å se Linberg på landslaget som følge av hennes imponerende prestasjoner denne sesongen for Lyn. Foreløpig lar muligheten fortsatt vente på seg, men hun legger ikke skjul på hva det ville ha betydd å få telefonen fra Martin Sjögren.

– Alt til sin tid. Hvis jeg får muligheten kommer jeg til å bli veldig glad, og jeg skal gripe den. Det er en drøm og jeg må bare jobbe på videre.

– Men du har vel fortjent å få en mulighet i år, har du ikke?

– Jeg har scoret noen mål og fotball er nåtid. Så det hadde ikke vært kjipt om jeg ble tatt ut når jeg har vært i en slik form.

Selv om Stabæk-jenta ennå ikke har fått muligheten på A-landslaget, har hun likevel spilt 27 landskamper på aldersbestemte landslag opp igjennom årene. Det har vært både morsomt og litt kjipt, forteller hun.

– Du kommer på et lag med de beste spillerne i landet. Å gå fra å være en stjerne på laget til å bli benket fordi andre er bedre enn deg i en alder av 16, det er mentalt krevende. Men jeg er glad for at jeg har fått oppleve det, jeg vet at ingenting kommer gratis. Det har vært veldig mye læring som jeg har tatt med meg videre.

– Får vi se deg i EM i 2022?

– Det er fortsatt ganske langt frem, men det er selvfølgelig en drøm. Om det ikke er et mål ennå, kanskje det blir det. Gode prestasjoner vil lønne seg og bli belønnet. Jeg skal jobbe på, så får vi se. Det hadde vært veldig gøy å representere Norge i et slikt mesterskap.

Continue Reading