Connect with us

Intervjuer

Kolbotn-talentet: – Jeg var spent på om det ville fungere i Toppserien, men det gjorde det

Eline Hegg er blant spillerne det stilles store forventinger til denne sesongen når Kolbotn skal forsøke å bedre sin niendeplass fra i fjor med flere spennende signeringer på plass.

Published

on

– Jeg tror det kommer til å bli veldig bra for Kolbotn i år med de nye ansiktene. I år har vi jokere som kan komme inn fra benken og avgjøre kampene. Vi er ikke lenger kun avhengig av de elleve som spiller. Vi hadde en bra benk også i fjor, men nå har vi fått en større bredde. Jeg tror også det er litt av grunnen til at Vålerenga hadde dens suksessen de hadde, at de hadde så mange gode spillere som kunne komme inn og gjøre en forskjell.

For etter en skuffende niendeplass, som endte med kvalifisering for Kolbotn i 2020, stilles det nå langt høyere forventninger til Kolbotn før årets sesong. Marit Clausen, toppscorer i Rosenborg forrige sesong, har overraskende nok tatt turen til klubben vil nok flere hevde. I tillegg har Vilde Birkeli og Ingrid Kvernvolden blitt hentet fra Røa, mens Lena Soleng Hansen har returnert til Norge etter et opphold i Sverige og Uppsala.

Les også: Etter et tungt år i Toppserien, håper Lena Soleng Hansen å finne tilbake fotballgleden

Men en ny lockdown i Oslo-området gjør det ikke enklere for Kolbotn. Fellestreningene er avlyst, og igjen må Kolbotn-spillerne, slik som i fjor, gjennomføre egentreninger under sesongoppkjøringen. Verdifull tid sammen med laget for de nye spillerne før den kommende sesongen, er i ferd med å gå tapt. Laget hadde akkurat rukket å få gjennomført årets første jojo-test, og de nye spillerne var på plass. Årets vinner av løpetesten ble Vilde Birkeli, som imponerte resten av laget umiddelbart.

Hegg innrømmer at det er tøft, men at hun forsøker å gjøre det beste ut av det, på samme måte som før forrige sesong. Hun ser at det ikke er ideelt for egen utvikling, men spør samtidig seg selv hvorfor skulle de fått lov til å trene mens resten av Oslo er i lockdown? Den positive nordlendingen velger å ta det med et smil.

Og denne sesongen håper hun at hun kan i større grad stabilisere seg på et jevnt høyt nivå – etter en sesong i fjor som startet veldig bra, men som ikke endte helt slik hun hadde håpet.

– Når man er ung handler det om å være stabilt god, og jeg ble kanskje litt frustrert forrige sesong. Det er viktig å holde hodet kaldt og fokusere på det å prestere jevnt. Jeg håper at det blir en stabil sesong, ikke at det er høye topper og lave bunner.

– Jeg må også score flere mål og ha flere målpoeng enn i fjor. Det er målet. Jeg har ikke satt et konkret tall enda, men hvis jeg finner ut av det, skal jeg si ifra, sier hun med et smil, før hun fortsetter:

– Hvis jeg kan sitte igjen etter sesongen og tenke at jeg presterte jevnt på både trening og i kamp, da kommer jeg til å være fornøyd med sesongen. Og selvfølgelig hvis vi havner høyere opp på tabellen.

– Ser du for deg å ha den samme rollen i laget denne sesongen med alle spillerne som har kommet inn?

– Det er det jeg håper på, men vi har ikke fått satt formasjonen enda med de spillerne vi har. Det er vanskelig å si akkurat nå, men jeg satser på å få en rolle der jeg kan få brukt ferdighetene mine og hjelpe laget mest mulig.

Les også: På utgående kontrakt: Kristine Leine utelukker ikke en retur til Toppserien

Forventningene til sesongen

Selv om det ikke har blitt så lang tid med de nye spillerne, har Hegg latt seg imponere av Kolbotns nysigneringer på trening. Birkeli ble som nevnt vinner av årets første jojo-test, mens Hegg allerede har lagt merke til hvilket øye Marit Clausen og Ingrid Kvernvolden har for mål.

– Det var noe vi kanskje slet litt med i fjor, meg selv inkludert. Det er deilig å se. Man får lyst til å følge etter dem og vende snuten mot mål enda oftere, sier hun, med et håp om at hun kanskje kan få enda flere målgivende denne sesongen med de to målscorerne på plass.

– Hva kan vi forvente av Kolbotn denne sesongen?

– Jeg håper vi kan bevise til alle at Kolbotn fortsatt kan gjøre bra ting i Toppserien. Vi skal hvert fall høyere enn niende. På grunn av seriespillet. Topp fire hadde vært drømmen, men det blir nok veldig tøft. Målet er å ha en mye bedre sesong enn i fjor.

– Men er det mulig med topp fire denne sesongen, da?

– Det er så tidlig. Det er litt vanskelig å si, men jeg tror det kan være en mulighet.

– Hva må dere gjøre annerledes i år?

– Vi må vinne kamper, vi klarte ikke å avgjøre kampene i fjor. Vi spilte jevnt mot mange lag, uavgjort to ganger mot Vålerenga og en veldig god førsteomgang mot LSK i LSK-hallen. Det var bra prestasjoner mot gode lag – hvert fall i starten – men vi klarte ikke å bikke det vår vei mot slutten. Vi må forbedre det siste kvarteret av kampene, for jeg tror det er mange kamper som gikk tapt i den perioden.

Eline Hegg håper å ta nye steg denne sesongen. Foto: Alexander Larsen

Kolbotn-tiden

Kantspilleren har nå vært i Kolbotn siden høsten 2018, etter overgangen fra 1. divisjon og Bossekopp i Alta. Overgangen til Kolbotn har vært en fin læring, men hun er samtidig usikker på hvor bra det er for en ung spiller å ta turen fra 1. divisjon til Toppserien, hvor man går fra å ha en sentral rolle til å måtte kjempe seg inn i et nytt lag. Samtidig ser hun også den positive siden ved det med at man ikke lenger trenger å kjenne på det store ansvaret.

I Kolbotn fikk hun spille med blant annet Karina Sævik (nå i Wolfsburg) og Nora Eide Lie (LSK Kvinner) – spillere som dro lasset, og som hun kunne lære av. En skade på Sævik gjorde også at Hegg trolig fikk minutter som egentlig ikke var etter planen. Og i den påfølgende sesongen ble hun plassert som vingback og fikk testet seg defensivt.

Hun tror alle spillere kan ha godt av å spille litt defensivt til tider, og hun trekker også frem Isabell Herlovsen som var en periode i klubben, som var en inspirasjonskilde for altaværingen. At hun fikk lov og muligheten til å feile av lagets trenere, Alexander Olsen og Knut Slatleim (nå hovedtrener i LSK Kvinner), er noe hun setter veldig pris på. Hun ble nemlig oppmuntret til å prøve seg én mot én, som gjorde at hun utviklet sine spissferdigheter.

– Hva lærte du i denne perioden av Karina Sævik, Nora Eide Lie og Isabell Herlovsen?

– De gir deg en slags realitetssjekk. Du føler at du er god, men så ser du Karina score det målet hun gjorde (scoringen som ble kåret til årets mål i Toppserien)… Og måten Isabell førte ball på var så bra – mye bedre enn jeg hadde forventet da hun signerte for oss. Det er mange små ting, og av og til er det enkle ofte det beste – og det har gått litt opp for meg. Du trenger ikke å gjøre så mye ekstraordinært, du kan bare sette ballen med innsiden i det nærmeste hjørnet. Det er slik “Issa” gjorde det.

Overgangen fra 1. divisjon til Toppserien ble ikke så tøff som Hegg kanskje hadde sett for seg. Hun sier at hun var mest spent på om hennes én mot én-ferdigheter, som hun trekker frem som en av styrkene sine på fotballbanen, ville fungere også i Toppserien. Men raskt fant hun ut at det fungerte. Og til tross for at hun merket at tempoet var høyere og at man måtte ta avgjørelsene på fotballbanen raskere, gikk overgangen greit.

Les også: Portrettet – Therese Sessy Åsland

Barcelona-stjernen på besøk: – Genial

Men det er ikke bare Karina Sævik, Isabell Herlovsen og Nora Eide Lie, Hegg har latt seg imponere av. I sommer var nemlig Barcelona-stjerne Caroline Graham Hansen på besøk i noen få dager og trente med Toppserie-klubben.

Caroline Graham Hansen gjestet Sofiemyr i sommer og trente med Kolbotn. Foto: Ingvild Isaksen

Nylig signerte Graham Hansen en ny kontrakt med Barcelona som binder henne til 2023, og hun har opplevd stor suksess i Spania siden overgangen fra Wolfsburg i 2019.

Hegg er også stum av beundring for Barcelona-stjernen.

– Hun har en timing i touchet som er helt genial. At du vet når du skal ta det riktige touchet, det er noe du bare har i deg. Hun gjør aldri noen unødvendige tekniske detaljer – hun har bare en perfekt timing på når hun skal ta touchet for å få motspilleren i ubalanse. Det er mye å lære!

– Jeg tror slike ting er veldig individuelt. Du har det bare i deg hvordan du skal føre ball. Men jeg ble enda mer bevisst på det hvordan hun tar touchet, sier hun, om lærdommen hun fikk fra hennes korte besøk.

Noe konkret mål på fotballbanen innrømmer Hegg at hun egentlig aldri har hatt, men hun drømmer likevel om å oppnå store ting i løpet av karrieren – sammen med laget. 19-åringen sier hun først og fremst ønsker å vinne titler sammen med sine lagvenninner.

– Der har du de øyeblikkene hvor alt blir verdt det. Hvis vi kunne ha opplevd det i Kolbotn i år, ville det ha oppfylt litt av drømmen. Men jeg har aldri hatt akkurat et mål. Jeg tenker: Fotball er gøy og tar det litt som det kommer, men det er de øyeblikkene der du oppnår ting med lagene, det er det som er drømmen.

– Med tanke på at du er en teknisk spiller, så bør vel Spania kunne være interessant for deg på lengre sikt?

– Det hadde ikke vært dumt å spille i et lag som dyrker det tekniske, det hadde det ikke. Det hadde vært kjempegøy! Jeg så Barcelona spille på Camp Nou mot Espanyol, og de var gode, Jeg skal ikke si noe på det! Caroline Graham Hansen var god, og det så ut som det var en fantastisk morsom fotball å spille. Så Spania hadde ikke vært dumt, det.

En krevende hverdag

Kombinert med toppidrettssatsingen, studerer også Hegg idrettspsykologi på Norges Idrettshøgskole i Oslo. Hun er nå inne i sitt første år, og innrømmer at det til tider kan være veldig vanskelig å kombinere et så krevende studie med spill i Toppserien.

Proffdagene som alle klubber i Toppserien har noen dager i uken, gjør at studiedagene ryker når det er trening, og hun sier også at hun har vært inne på tanken å ta et friår for å satse hundre prosent på fotballen for å se hva det kunne ha betydd for hennes egen utvikling. Akkurat hva som blir veien videre, vet hun ikke nå.

Men selv om studiet oppleves krevende og tungt, har hun også erfart at studiet faktisk kan hjelpe henne på fotballbanen, til tross for at hun noen ganger blir gal over sitt eget hode.

– Det kunne ha vært slitsomt å være mentaltrener. Så jeg er usikker på om det er veien å gå, men ting gir mer mening. Om du har dårligere motivasjon, kan du sette det på noen knagger og løse det ved å snakke med treneren. Du blir mer bevisst på ting og løser kanskje problemene enda kjappere.

Oppveksten

– I Alta hadde jeg en fin oppvekst. Jeg fikk hospitere med eldre lag og spilte med bedre spillere, som gagnet meg veldig i ung alder. Vi hadde også et veldig godt kretslag der blant annet Runa Lillegård spilte. Jeg tror jeg hadde flaks på timingen jeg var god på. Det var en tid der fotballen blomstret, og det er nok en litt kjip tid for unge jenter i landet nå. 2. divisjon ble ikke spilt, og jeg har en lillesøster som har vært frustrert over at hun ikke har fått spille fotball det siste året.

Det sier Eline Hegg om barndommen hjemme i Alta hvor startskuddet for hennes fotballkarriere gikk. Men det var langt ifra bare fotball som var morsomt for altaværingen. Alt fra svingdans og klarinett til håndball ble prøvd ut, men det var til slutt fotballen som gikk seirende ut med stortalentet.

På spørsmål om hvorfor det ble akkurat fotball, svarer Hegg følgende:

– På den tiden var mulighetene mye større i fotball, og jeg liker veldig godt at det kreves så mye kreativitet der. Du har formasjoner og slik, men utenfor det kan du gjøre akkurat hva du vil. At kreativitet hylles i fotball – jeg tror det er det som lokker meg mest.

32 u-landskamper har det blitt opp igjennom årene for J15, J16, J17 og J19 – og det sammen med sin svært gode venninne Runa Lillegård, som også er fra Alta og spiller i Toppserien for Lyn. Hegg ser tilbake på den tiden med gode minner.

– Det var mine første landslagssamlinger og jeg la veldig mye i det jeg gjorde på fotballbanen. Det har det blitt litt mindre av nå, nå som jeg har blitt litt eldre. Jeg synes det var veldig gøy å spille fotball da jeg slo gjennom i Bossekopp som 15-16-åring, men samtidig er det mer behagelig å være eldre fotballspiller. Da skjønner du at det går fint å slå en feilpasning.

Men selv om duoen fra Alta ikke bor langt unna hverandre nå, blir det stort sett kun når lagene møtes i Toppserien – eller på landslagssamling – at de treffer hverandre. Også i oppveksten var det først og fremst på kretslag eller landslagssamling at de møttes grunnet forskjellig skole, men Hegg beskriver venninnen som en venn der hun virkelig ikke trenger å legge skjul på noe. Hun synes det er godt å ha venninnen i området rundt, som hun alltid har delt hotellrom med på landslagssamlinger.

Hun smiler når hun sier at det bare var å banke ballen i bakrom på lynraske Lillegård, da duoen herjet for Bossekopp i ung alder.

Og nå håper hun at Tromsø også kan klare å komme seg til Toppserien når deres storsatsing starter i år sammen med Fløya, som befinner seg i 1. divisjon. Hun ser lyst på klubbens fremtid, og tror det vil bety mye for unge jenter at Tromsø nå får sitt eget kvinnelag i nord.

– Tromsø har midlene og vi har sett Rosenborg som har hevdet seg etter å ha slått seg sammen med herrelaget. At Tromsø får litt flere midler kan gjøre at nordnorske krefter samles litt. Jeg synes det er kjipt at det ikke finnes et nordnorsk lag i Toppserien. Jeg håper at de kan klare det. Det hadde vært veldig gøy!

– Jeg merker selv hvor mye Bodø/Glimt sin suksess varmer hjertet. Hvis det skulle ha vært et lag i Toppserien jeg ikke ville ha vært bitter over at tok gull, så hadde det vært Tromsø.