Connect with us

Intervjuer

Lagvenninnen forsvant – nå konkurrerer de om seriegullet i England

Nylig forlenget Maren Mjelde kontrakten med Chelsea til 2022. I et større intervju med Norske Fotballkvinner snakker hun om Chelsea-tiden, Maria Thorisdottir som forlot klubben og mye mer.

Published

on

Foto: Harriet Lander/Chelsea FC via Getty Images

– Det var ikke et vanskelig valg da jeg ble tilbudt en ny kontrakt. Jeg er veldig fornøyd med de fire årene jeg har vært her – jeg har opplevd veldig mye og spiller på et av de absolutt beste lagene i Europa. Jeg har mye tillit, og jeg føler dette er det rette stedet for meg. Jeg utvikler meg fremdeles og er veldig fornøyd med valget jeg har gjort, sier Maren Mjelde om kontraktsforlengelsen som binder henne til Chelsea frem til sommeren 2022, hvor Chelsea har muligheten til å benytte en opsjon på ett år det siste året.

Maren Mjelde var opprinnelig på utgående denne sesongen etter å ha vært under kontrakt i fire år, noe som gjorde det ekstra godt for 31-åringen å få forlengelsen i boks.

– Jeg har hatt kontrakt i fire år og plutselig begynte det å nærme seg slutten. Det kan være både spennende og skummelt, kanskje enda mer spennende for de yngre. Men jeg føler meg fremdeles som en 22-åring, samtidig som jeg vet at jeg begynner å bli eldre. Å vite at jeg skal være her frem til EM neste sommer, er en veldig god inngang til mesterskapet. Jeg har lyst til å prestere best mulig på landslaget og da er jeg avhengig av en god hverdag. Jeg har selvfølgelig tenkt mye på dette når det gjelder klubbvalg.

Men at det til slutt skulle ende med en forlengelse av kontrakten for Mjelde, var ikke helt uventet. Helt siden sommeren hadde partene en positiv dialog om å fortsette samarbeidet, før det begynte å formalisere seg før jul.

Hun ønsker ikke å utelukke en retur til Toppserien før hun legger opp – og gjerne Brann – dersom det skulle bli aktuelt. Hun sier det ville ha vært en drøm som bergenser, men legger også til at Arna-Bjørnar står hennes hjerte nær. Også her vil landslaget spille en stor rolle, samtidig som det ikke er helt opp til henne selv om kontrakten med Chelsea blir forlenget eller ikke.

Forsvarsspilleren har også begynt å tenke på hva som skal skje etter karrieren, og har derfor startet på en mastergrad i business og administrasjon på et universitet i Irland gjennom Chelsea. Ikke nok med det, holder hun også på med UEFA B-lisens trenerkurs – noe som gjør at dagene i lockdown ikke blir fullt så lange som de kunne ha blitt. Likevel synes hun det er vanskelig å vite akkurat hva hun skal finne på.

Maren Mjelde
Alder: 31 år
Født: 6. november 1989
Fødeby: Bergen
Posisjon: Forsvarsspiller
Klubb: Chelsea FC
Tidligere klubber: Avaldsnes, Kopparbergs/Göteborg, Turbine Potsdam og Avaldsnes

Best i England

På banen er det derimot liten tvil om dagen. Suverene Chelsea, som vant serien og ligacupen forrige sesong, satte nylig ny rekord i ligaen med 33 kamper uten tap. Den regjerende seriemesteren leder også inneværende sesong foran Manchester United på målforskjell med én kamp mindre spilt.

Onsdag kvalifiserte Chelsea seg også til en nok en cupfinale da West Ham ble slått hele 6-0 i semifinalen. Der scoret Pernille Harder sitt første hattrick for klubben etter overgangen fra Wolfsburg i sommer. Den danske stjernen er bare en av flere store profiler som nå befinner seg i meget sterk tropp.

Etter å ha mislyktes med å kvalifisere seg til Champions League i 2018/19-sesongen, venter endelig også det gjeveste selskap for londonklubben denne sesongen. Der må Chelsea finne seg i å bli regnet blant de aller heteste kandidatene til å vippe Lyon ned fra tronen når 16-delsfinalene sparkes i gang 23. og 24. mars. Det er noe nordmannen virkelig ser frem til.

– Det var ganske kjedelig da vi ikke hadde Champions League i fjor – det var et tungt år. Man sitter å følger med og ønsker å være der selv. Vi har vært i to semifinaler tidligere, og med det laget vi har nå, er det forventninger til oss. Vi må få ting til å stemme mot de aller beste, men det er også en ambisjon både klubben og spillerne har: Å vinne Champions League.

LSK Kvinner er blant lagene som er mulig å trekke for Chelsea, mens Vålerenga fortsatt venter på å spille sin kamp mot Brøndby, som skal spilles i Danmark 11. februar. Selv om det hadde vært kjekt med en tur hjem til Norge, er det først og fremst enklest mulig motstand hun ønsker seg. Det er verken LSK Kvinner eller Vålerenga, mener hun.

Rart uten Thorisdottir

Nylig skilte også Maria Thorisdottir lag med Maren Mjelde og Guro Reiten da hun signerte for Manchester United i løpet av overgangsvinduet. Etter tre og et halvt år i samme klubb for Mjelde og Thorisdottir skal duoen nå kjempe mot hverandre i kampen om seriegullet.

– Det er rart uten henne. Vi har spilt sammen og vært rundt hverandre hver dag, men jeg er glad på hennes vegne. Hun trengte noe nytt, og jeg skjønner henne veldig godt når Manchester United kom på banen. Det var en veldig god mulighet, jeg unner henne det og håper at hun får spille.

– Men at United mister litt poeng på veien, det går helt fint, sier hun, med et stort smil.

– Hva betyr dette for landslaget, der dere spiller midtstopper sammen?

– Det er veldig bra for Maria, det virker som United har hentet henne for en grunn. Jeg tror det bare blir bra for Maria og landslaget. Jeg spiller ikke midtstopper i klubb, men får brynt meg på noen av de beste angrepsspillerne i verden hver dag. Det gjør at jeg er i en god situasjon, føler jeg, og det blir det samme for Maria. Hun er en del av et godt lag med mange gode spillere.

Til tross for at Thorisdottir har forlatt London, har duoen i sommer allerede planlagt sin “kjente” biltur fra England til Norge sammen med hundene Simba og Theo.

Lagvenninnen jublet for forlengelse

Ettersom Thorisdottir hadde forlatt klubben og Mjelde var på utgående kontrakt denne sesongen, kunne Guro Reiten i teorien ha blitt eneste norske spiller som ble værende igjen i Chelsea etter denne sesongen om Mjelde ikke hadde forlenget kontrakten med klubben. Derfor var det en som kanskje ble litt ekstra glad da nyheten kom.

– Guro visste ikke at jeg skulle signere ny kontrakt. Så da jeg sa det så ble hun veldig fornøyd, og det er kjekt. Samtidig har vi fått veldig mange gode venner på laget, og vi er en god del spillere fra Skandinavia. Det er godt å få snakke sitt eget språk.

Sunndalingen har tatt engelsk fotball med storm etter overgangen fra LSK Kvinner sommeren 2019. Ingen spillere i den engelske ligaen har slått flere målgivende pasninger (18) enn Reiten siden klubbyttet, og forrige sesong var hun blant seks spillere som ble nominert til årets spiller i ligaen. Av Goal ble hun kåret til årets spiller.

Etter å ha slitt innledningsvis av sesongen med en ryggskade, er Chelseas nummer elleve nå virkelig i ferd med å finne formen igjen – med elleve målpoeng på de siste ni kampene.

Mjelde er ikke overrasket over prestasjonene til den tidligere LSK-spilleren, som scoret imponerende 60 mål på 62 kamper i Toppserien.

– Jeg visste at Guro kom etter mange gode sesonger i Norge, og hun har egentlig bare tatt det med seg til Chelsea. Hun har scoret mye mål, men har vel enda flere målgivende. Det er litt det som kjennetegner Guro, synes jeg. En ufattelig god angrepsspiller, men samtidig også en ufattelig god lagspiller. Hun ser alltid etter mulighetene for andre, og det er ikke tilfeldig at hun er den med flest målgivende i Chelsea.

– Hun scoret kanskje mer i LSK, men jeg tror det kommer etter hvert. Hun scorer en del mål, men det jeg synes er så fint med Guro, det er at hun setter opp så mange andre i gode posisjoner. Også har hun en helt unik venstrefot. Det er kult å se! Jeg tror hun bare vil bli bedre og bedre.

Foto: Harriet Lander/Chelsea FC via Getty Images

Chelsea-tiden

Tre og et halvt år i Chelsea har det nå blitt. En plass Mjelde umiddelbart følte seg hjemme, og en klubb som har tatt steg for steg, år etter år. Fem titler, men sulten etter mer er der fremdeles. En sult som kjennetegner spillertroppen, ifølge hun selv – og en fremtid som potensielt kan tilhøre Chelsea i europeisk sammenheng. Derfor kunne hun gjerne tenkt seg å være ti år yngre.

Men den jordnære bergenseren tar ikke av for den grunn. Hun trekker særlig frem PSG, Lyon og Barcelona som tøffe konkurrenter, og beskriver den spanske giganten som en av de tøffeste å møte. De er på et teknisk nivå som er helt unikt sammenlignet med resten.

Telefonen fra Chelsea i 2016 husker hun fortsatt. Med et halvt år igjen av kontrakten i Avaldsnes, var hun klar for å ta steget ut igjen – etter å ha vært i Kopparbergs/Göteborg og Turbine Potsdam tidligere. Turen gikk til London. Etter en samtale med trener Emma Hayes ble valget raskt tatt. Planene for klubben og hennes utvikling ble avgjørende. Siden har hun heller ikke angret.

Samtidig hadde hun ikke sett for seg å bli Chelseas høyreback. Det hele startet med at hun ble hentet som midtbanespiller, før hun videre ble testet ut som midtstopper i et trebacksystem. Så kom det en alvorlig skade som holdt henne ute i fem måneder. Da hun returnerte tilbake på fotballbanen var det som høyreback mot PSG, i kvartfinalen av Champions League. En kamp hun aldri vil glemme.

Chelsea var på vei ut av turneringen, men kun sekunder før slutt ble et innlegg slått inn mot PSGs 16 meter. Stormende inn kom Maren Mjelde, og resten er historie. PSG ble slått ut av Champions League, mens Chelsea var klare for sin andre semifinale noensinne.

– Den kampen kommer jeg nok aldri til å glemme. Det var et stort øyeblikk for klubben å slå ut PSG på bortebane. For min egen del – tredje kamp etter skade – etter å ha vært ute i fem måneder, det betydde veldig mye personlig. Et veldig, veldig fint øyeblikk som jeg selvfølgelig kommer til å huske.

– At jeg endte opp som høyreback hadde jeg ikke sett for meg, men det har vært lærerikt og spennende hele veien. Utviklingen har vært bra og jeg har blitt en bedre spiller på mange måter. Jeg har blitt en spiller som kan bekle flere posisjoner, og man lærer mye av det. Noen ganger skulle du ønske at du bare spilte i én posisjon, men samtidig kan det kanskje også være en større sjanse for å spille i et lag som dette når du kan spille i flere posisjoner.

Foto: Alexander Larsen

Tøft i Tyskland

Tiden i Avaldsnes mimrer hun av og til tilbake til. Der fikk hun i løpet av sine to år i klubben oppleve det å være helprofesjonell i Norge, noe hun virkelig får oppleve også i Chelsea. Der er alt av ressurser tilgjengelig for spillerne, og av og til må hun klype seg selv i armen. Hun ser på seg selv som heldig, men synes også det er fortjent etter den jobben som er blitt lagt ned opp igjennom årene.

Sportslig var det også et stort steg i starten. Fysisk var det svært krevende, slik det også var i Turbine Potsdam tidligere i karrieren. På det meste kunne det være oppimot fire treningsøkter om dagen, men likevel er hun usikker på om hun ble bedre trent av å være der.

– Der var det kvantitet, det handlet om å trene mest mulig. Jeg tror jeg har bygget meg opp en bedre kapasitet i Chelsea. Her er de veldig opptatte av at vi skal ha en lengst mulig karriere, og det er veldig positivt for meg. De ønsker å ha oss på banen i mange år og tar spesielle hensyn. Jeg hadde aldri klart å holde på så lenge med den treningen i Potsdam. Det hadde tatt knekken på meg.

– Her tar de vare på hele mennesket, så det er godt å være her nå, legger hun til.

Til tross for opplevelsen i Tyskland, angrer ikke landslagskapteinen på noen som helst måte. Smaken på å flytte hjemmefra for første gang, cupfinale og Champions League-fotball. Spesielt ser hun tilbake på alle de gode menneskene hun har fått møte i løpet av sin karriere

Landslaget

I 2015 ble Mjelde utnevnt til landslagskaptein kun 25 år gammel. Autoritær, lojal og ekte var ordene Trine Rønning brukte, som da ble erstattet som kaptein på landslaget av daværende landslagssjef Roger Finjord.

Mjelde legger ikke skjul på hvor stort det er for henne – stoltheten av å få det ansvaret, der hun nå er leder for en ung gruppe, i et kapteinsteam sammen med Ingrid Moe Wold (Everton) og Caroline Graham Hansen (Barcelona).

I løpet av perioden har hun fått oppleve både motgang og medgang. Alt fra skuffelsen i 2017 da alt gikk galt under europamesterskapet i Nederland til eventyret under VM i Frankrike i 2019. Lærdommen fra 2017 mener hun har blitt viktig. Hun er klar på at det er sunt med motgang for å bli bedre. Hun husker følelsen av at ting kunne ha vært gjort annerledes, men ville ikke vært foruten noe.

– Hvem ser du for deg bli Norges neste landslagskaptein?

– Det er heldigvis ikke opp til meg å avgjøre, men det finnes flere gode kandidater og “Caro” er enda ung og i et kapteinsteam. Jeg tipper at det allerede er en fremtidig kaptein innad i laget.

Foto: Alexander Larsen

Om halvannet år venter et nytt mesterskap når EM skal spilles i England. Opprinnelig skulle mesterskapet ha vært spilt i sommer, før det ble utsatt ett år som følge av den pågående pandemien. Norge er allerede klare for mesterskapet etter seieren mot Wales under forrige landslagssamling, der Frida Maanum sendte Norge til EM.

Færre samlinger har det blitt det siste året, og nå håper landslagskapteinen på flere møter med landslagsvenninnen i løpet av 2021. Da vil man for fullt begynne å forberede seg best mulig til neste års mesterskap. Akkurat nå er ikke et konkret mål satt.

I 2020 fikk landslaget endelig spille på Ullevaal igjen for første gang siden 2016, men dessverre kun med 200 tilskuere. På spørsmål om hvordan det har vært å spille uten supportere det siste året for Chelsea, svarer hun følgende:

– Nei, det er rart. Jeg husker begynnelsen etter sommeren da sesongen begynte. Det var merkelig, det føltes mer ut som treningskamper. Men man blir vant til ting. Vi hadde én kamp der vi hadde lov med tilskuere (700) mot West Ham og det var selvfølgelig kjekt, men også litt rart. Det skal bli godt når ting normaliserer seg igjen og tilskuere endelig kan være på kamp. Det blir en helt annerledes atmosfære og stemning rundt kampene med tilskuere. Vi savner fansen vår veldig!

Nå håper hun å samle det norske folk igjen så fort det blir tillatt med supportere på tribunen.

– At vi oftere får spille og trene på Ulevaal er stort for oss. Sånne ting er viktig for oss. Men jeg har ingenting imot å dra rundt i landet og spille kamper for å vise seg for andre byer. Vi hadde en fantastisk fin opplevelse i Bergen etter VM. Og selv om jeg er subjektiv, vet jeg at det ikke bare var meg som hadde en fantastisk god opplevelse. Vi ønsker å være et landslag som folk ønsker å komme å se og heie på. Det har vi følt veldig på etter VM. Det ble en sinnsyk interesse i løpet av mesterskapet, og det er synd at det har blitt slik nå. Vi var virkelig inne i en god flytsone, sier hun, med et håp om å få oppleve fullsatte tribuner – enten det er Ullevaal, Lerkendal eller Brann stadion.

Da Norge kvalifiserte seg til EM mot Wales spilte Mjelde også sin landskamp nummer 150. Flest kamper har Hege Riise med sine 188 kamper med flagget på brystet.

– Det var selvfølgelig et spesielt øyeblikk for meg. Det har vært mange år på landslaget. Et stort øyeblikk som jeg egentlig skulle tilbringe sammen med familie på Ullevaal, men slik gikk det ikke. Vi kvalifiserte oss til EM i min jubileumskamp. Så det er en kamp jeg helt sikkert kommer til å huske resten av livet. Personlig ble den veldig fin med 150 kamper.

Continue Reading