Connect with us

Intervjuer

Tvil og frustrasjon har blitt til glede og optimisme for Rosenborg-spissen

Selv om hun stortrivdes i sin første sesong som Rosenborg-spiller, legger ikke Lisa-Marie Karlseng Utland skjul på at det også var svært utfordrende i en ny og uvant rolle. Nå ser hun fremover til en “ny start” i klubben.

Published

on

Foto: Stian Sand

– Jeg synes det var vanskelig, jeg var ikke i mitt ess og fikk ikke brukt mine kvaliteter i den rollen jeg er best i. Marit (Clausen) gjorde det bra og jeg skjønner valget, men klart det var frustrerende. Jeg pratet med Steinar (Lein) og lagvenninnene mine om det, og de hadde veldig forståelse. Det hjalp veldig.

Debutsesongen i Rosenborg ble ikke akkurat slik Lisa-Marie Karlseng Utland hadde sett for seg. Mens laget presterte over all forventning i sin første sesong som Rosenborg Kvinner, måtte landslagsspissen ta til takke med en plass på høyrekanten da Marit Clausen ble foretrukket på spissplass i trøndernes historiske sesong som endte med sølvplass.

Selv om hun er veldig glad for at hun tok turen tilbake til Trondheim, legger hun ikke skjul på at det første året i Rosenborg som høyrekant var vanskelig med mye frustrasjon. Etter å ha slitt med selvtillit og trivselen i Reading, bestemte 28-åringen seg for å vende hjemover før fjorårssesongen. Valget falt til slutt på Rosenborg.

I samme tidsrom ble også daværende Wolfsburg-proff Kristine Minde hentet til klubben – og det ble stilt store forventninger til dem begge. Selv innrømmer Utland at hun ikke var den beste utgaven av seg selv da hun signerte for klubben og at hun ikke hadde regnet med å bli Rosenborgs høyrekant.

Lite visste hun om laget da kontrakten ble undertegnet annet enn at hun hadde sett dem spille sin første kamp mot Sandviken på La Manga, uten å imponere. Derfor ble ranværingen positivt overrasket da hun begynte å trene med laget, som har forandret seg stort siden hun forlot Trondheims-Ørn i 2016.

– Det er en annen motivasjon i laget, flere spillere som ønsker å nå langt. Det merkes på trening, det er bra kvalitet og folk ønsker å bli bedre fotballspillere. Du merker det også på det administrative, du vet alltid hvem du skal snakke med. Vi har også fått Koteng Arena som er veldig positivt, der vi kan spise mat sammen. I Ørn hadde vi brakka, det var ikke slik i det hele tatt.

Les også: West Ham-profilen drømmer om EM og hinter til Norge-retur: – Mye hjemlengsel

Lisa-Marie Karlseng Utland stortrives i Trondheim. Foto: Stian Sand

Hjemme igjen

Til tross for at de forrige sesong konkurrerte om spissplassen i Rosenborg, understreker Utland at forholdet mellom hun og Marit Clausen var meget bra – og at hun flere ganger lot seg imponere over hennes prestasjoner forrige sesong.

22. desember kom imidlertid den store overgangsnyheten i Toppserien som overrasket mange, da Marit Clausen ble presentert som Kolbotn-spiller etter at hun ikke valgte å fornye kontrakten med Rosenborg. Dermed ligger alt til rette for at Utland denne sesongen skal bli Rosenborgs førstevalg på spissplass.

– Jeg gleder meg veldig til dette året, det gir meg mye motivasjon å få trene i den rollen. Jeg føler det er der jeg hører hjemme på banen, og jeg gleder meg til å fortsette å utvikle meg. I fjor følte jeg at jeg gikk glipp av mye utvikling i den rollen, så det er veldig positivt for meg. Jeg er skikkelig motivert, sier hun, samtidig som ikke kan garantere at hun hadde blitt værende om det hadde blitt en ny sesong på høyrekant.

– Nei, det er ikke sikkert. Det er klart det har mye å si. Absolutt.

Med utgående kontrakt dette året, ser hun derimot ikke for seg et nytt opphold i utlandet med det første. Hun føler seg nå hjemme og ser ikke etter det neste, slik hun gjerne gjorde i sine tidligere klubber. Hvorfor skal hun dra en annen plass når hun nå har det så bra? spør hun seg selv om.

Tatt grep

Utland legger særlig vekt på at hun ønsker å få tilbake godfølelen foran mål igjen, og trekker det frem flere ganger under intervjuet. Hun har ikke satt et konkret mål for sesongen annet enn at hun ønsker at Rosenborg skal være laget som scorer flest mål i Toppserien og at hun skal være med å bidra til det.

– Tosifret antall scoringer bør vel være innen rekkevidde?

– Jeg spiller på et bra lag og det skal være mulig, men jeg har ikke satt et konkret mål. Det gjorde jeg heller ikke da jeg spilte i Røa og scoret 17 mål. Det funket da, og jeg tror kanskje jeg bare skal fortsette med den tankegangen.

Les også: Da Lyn var i krise, ga kapteinen bort proffkontrakten for å helpe klubben

Lisa-Marie Karlseng Utland håper på flere scoringer i 2021. Foto: Alexander Larsen

Hun skal uansett ha gjort alt hun kan for å levere en god sesong og bruker derfor også en mentaltrener. Det skal ikke være noe hun ikke har gjort for å gjøre en god sesong – og lysten og motivasjonen etter å prestere på sitt beste igjen, er stor for 28-åringen.

Utland beskriver seg selv som en spiss som jobber hardt med mye energi og som trives best i boks. Derfor drømmer hun nå om at laget kommer til flere gode innleggsmuligheter denne sesongen slik at hun kan bruke styrkene sine der hun trives aller best.

Matilde Alsaker Rogde er blant spillerne som får en viktig oppgave for å få til nettopp dét. Kantspilleren er Rosenborgs eneste nysignering – etter at hun er blitt signert fra Klepp. Utland ser nå frem til å bli bedre kjent med rogalendingen på banen, før hun skyter inn lattermildt:

– Dæven ho er rask!

Matilde Alsaker Rogde forlot Klepp etter forrige sesong. Foto: Alexander Larsen

Uten Clausen i troppen blir det derfor trolig Sara Kanutte Fornes som blir Utlands hovedkonkurrent på spissplass. Fornes scoret tre mål forrige sesong, blant annet den dramatiske overtidsscoringen mot Vålerenga på Intility Arena som sikret ett poeng for trønderne i toppkampen.

– Hun er en målscorer og jeg trives skikkelig bra med det. Det er veldig artig å trene sammen med hun, og jeg tror vi har mye å lære av hverandre. Det er et veldig fint samarbeid. Konkurranse er det jo, for alle vil jo spille, men jeg trives godt med Sara.

Skulle det derimot begynne å stange litt for Utland, frykter hun ikke at ropene om Marit Clausen skal begynne å komme, som tross alt ble lagets toppscorer forrige sesong.

– Nei, det har jeg ikke tenkt på. Det får folk bare gjøre hvis de vil, men vi er mange på dette laget som kan score mål. Jeg vet at jeg kan score mål når jeg kommer i god form og får opp selvtilliten. Jeg håper bare at jeg kommer dit fort nok.

Les også: På utgående kontrakt i Reading: Kristine Leine utelukker ikke retur til Toppserien

Utfordringene på landslaget

Samtidig som Utland har vært Rosenborgs høyrekant det siste året, har hun likevel vært foretrukket på spissplass under Martin Sjögren på landslaget, faktisk uten å score siden november 2019 mot Nord-Irland. Hun tror dette kan ha påvirket henne også på landslaget.

– Det var også litt frustrerende med at jeg ikke fikk utviklet meg i den rollen på trening hver dag. Jeg har lyst på den plassen, og det er en stor motivasjon for meg. Jeg har veldig lyst til å være spissen på landslaget, men da må jeg også gjøre det bra i klubb. Nå får jeg spille spiss, og det tror jeg Martin (Sjögren) også synes er veldig positivt, at det kun ble ett år.

Landslagsspissen håper at posisjonsbyttet vil ha stor betydning også for landslaget. Foto: Alexander Larsen

– Har du følt et enda større press på landslaget i denne perioden for å prestere når du endelig har fått muligheten til å spille spiss?

– Det har nok gått en liten “faen” i meg at nå skal jeg hvert fall gjøre det bra her når jeg får sjansen for å spille. Det er stor konkurranse og presterer man ikke der, så får man ikke spille. Du har lyst til å prestere og utvikle deg hele tiden.