Connect with us

Intervjuer

Mille Aune forlot far og søster i Viking for spill i Toppserien: – Avgjørende

I Viking har Mille Aune både far og søster i klubben. Likevel valgte hun å forlate klubben forrige sommer for å ta nye steg på fotballbanen.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Jeg ville ta steget videre, og jeg følte kanskje ikke det var rett å spille i Viking med pappa som trener. Jeg ville ta steget videre og spille med og mot de beste spillerne i Norge, sier Mille Aune til Norske Fotballkvinner.

Sommeren 2020 valgte Klepp-spiller Mille Aune å ta turen fra Viking til Klepp – slik Kaja Karlsen, Ingeborg Lye Skretting og Marthine Østenstad har gjort tidligere. Etter at opprykket til 1. divisjon ikke ble et faktum – som var et tungt slag for den nåværende Klepp-spilleren – valgte Aune å ta det vanskelige valget: Forlate klubben, der hennes egen far var trener og hvor lillesøsteren var hennes lagvenninne.

– Jeg følte nesten at jeg dro fra familien. At jeg hadde familien min i Viking påvirket valget mitt veldig. Jeg måtte teste meg litt utenfor komfortsonen og ikke gå etter det trygge hele veien.

Midtbanespilleren legger ikke skjul på at det var et vanskelig valg. Relasjonen til klubben var god, og flere av hennes nærmeste venner befant seg i Viking. Samtidig visste hun ikke om det ville bli gjennomført sesong for Vikings damelag, og der fikk hun rett. Viking fikk riktignok spille Jenter 20-serien, som de også vant (3-1 mot Haugar i finalen), men seriespill ble det aldri noe av.

Timingen på valget kunne knapt vært bedre, men selv vet hun ikke hva som hadde skjedd om ikke usikkerheten var så stor.

– Hadde det ikke vært korona, er det ikke sikkert at Klepp heller hadde kommet på banen. Men så ble det slik, og det er jeg veldig takknemlig for. Jeg har lært veldig mye om meg selv og av alle de rundt meg her i Klepp. Jeg har fått spille med og mot spillere på A-landslaget. Det er en erfaring jeg ikke skulle ha vært foruten.

Aune forteller også at Avaldsnes var interesserte, men at hun, som da hadde halvannet år igjen på videregående, følte at Klepp var det rette med tanke på skolegangen. I tillegg var samtalene med trener Nick Loftus gode – og i Klepp hadde hun flere tidligere lagvenninner fra Viking, deriblant Marthine Østenstad, Kaja Karlsen og Ingeborg Lye Skretting.

Les også: Den uredde 17-åringen

Fotballfamilien Aune

Det tok ikke lang tid før fotballkarrieren til Mille Aune var i gang. Med Helge Aune som far, som spilte for Rosenborg og Bodø/Glimt på 90-tallet, og lillesøstrene Helle og Lykke, som også spiller fotball i familien, er det mildt sagt en høyst fotballinteressert familie som nå befinner seg i Rogaland.

18-åringen ser tilbake på timene i hagen der hun kastet, sparket og terpet med ball for aller første gang. For Mille Aune startet teknikktreningen tidlig – og det er noe hun har satt pris på, også den dag i dag. Fortsatt går det mye i egentrening for den blide rogalendingen. Å mestre noe og se utvikling inspirerer Klepp-spilleren.

– Bare hvis det er en skade, har man en som kan relatere seg til det og som du kan snakke mye med. Om du har egentrening, er det enkelt å ta med lillesøsteren på trening. Har jeg hatt behov for hjelp med noe på banen, har jeg kunnet snakke med faren min om det. Det har hjulpet meg veldig mye, og jeg tror det er grunnen til at jeg er her i dag. Det har betydd ekstremt mye.

Mille Aune forlot lillehøster Helle og pappa Helge i Viking forrige sommer. Foto: Alexander Larsen

Men Aune forteller også humoristisk at å ha egen pappa som trener imidlertid også har bydd på noen ulike utfordringer opp igjennom årene.

– Det positive er at jeg alltid kan få råd og tips fra han. Jeg stoler hundre prosent på han og at det han sier er rett. Men samtidig kan det fort ende i diskusjoner, og jeg kan bli veldig sur når jeg får beskjed om at det ikke kan være slik. Og de blir ikke lagt død på banen – de tar vi med oss i bilen og helt hjem til middagsbordet.

– Hva er forskjellen på Nick Loftus og Helge Aune som trenere?

– Den største forskjellen er at med pappa kan diskutere ting over lengre tid og bli mer sint, mens med Nick må jeg holde litt mer tilbake. Det er ikke så stor forskjell på feltet med tanke på øvelser, men jeg føler at pappa kanskje roper mer og gir mer instrukser. Men det er mer fordi at det er yngre spillere han snakker til. Nick skal få oss til å bli et lag.

Mye egentrening har tatt Mille Aune til Toppserien. Foto: Alexander Larsen

Mental lærdom

Tiden i Viking ser hun tilbake på med gode minner, der hun i stor grad fikk utviklet sine tekniske ferdigheter og testet sin ballforståelse, mener hun selv. Aune beskriver Viking som en ideell plass å være for en ung spiller som ønsker å ta det neste steget.

I Klepp handler det i større grad om laget mer enn utvikling av enkeltspillere, samtidig som det stilles høyere fysiske krav for å lykkes. Hun er også svært glad for at det nå foregår en økt satsing rundt Vikings damelag med et mål om å nå Toppserien fortest mulig.

Det første året i Toppserien har først og fremst påvirket henne mentalt på fotballbanen, forteller hun. Mens det i 2. divisjon var mer rom for å feile uten å bli straffet i like stor grad, har hun i løpet av 2020 fått erfare at kostbare feil oftere kan ende med et baklengsmål imot.

– Jeg la merke til at det var en nivåforskjell, men samtidig har jeg vært på U-landslagssamlinger og fått testet meg på et høyere nivå enn jeg har hatt i klubb. Der hadde jeg nok en fordel, men jeg skal ikke lyve å si at det ikke var en nivåforskjell.

Les også: Tvil og frustrasjon har blitt til glede og optimisme for Rosenborg-spissen

Marthine Østenstad forlot i vinter Klepp og meldte overgang til Sandviken etter to og et halvt år i klubben. Den tidligere Klepp-spilleren har også mye til felles med Mille Aune – etter flere år sammen på samme klubblag.

– Meg og Marthine har spilt sammen siden hun gikk i åttende klasse og jeg i syvende. Hun dro til Klepp og så fulgte jeg etter. Jeg går litt i hennes fotspor, og hun var den som tok meg godt imot i Klepp. Jeg beundrer veldig det hun har fått til. Hun er en veldig god venninne.

Aune bryter så ut i latter under intervjuet på Klepp Stadion når hun får spørsmålet om det bare er å vente på Sandviken.

Før hun svarer:

– Det som skjer i Sandviken nå er veldig interessant. Også at de skal få spille på Brann Stadion. Alexander Straus er en veldig bra trener. Det som skjer der er veldig spennende.

– Mye nerver

Denne sesongen håper Aune på enda mer spilletid enn i fjor og aller helst på midtbanen der hun trives best. I 2020-sesongen ble det totalt 14 kamper på Aune med varierende spilletid, og allerede i seriestarten mot Kolbotn ble hun kastet inn i det fra start – som midtstopper.

– Det var mye nerver. Jeg hadde spilt midtstopper én gang før på landslaget, så dette var min andre. Det var noe for seg selv. Det var mye nerver, men også en fin erfaring å ha med seg på veien.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Rask, god fotballforståelse og bra teknikk.

Les også: West Ham-proffen hinter til Norge retur: – Mye hjemlengsel

Mille Aune håper på flere jubelscener i 2021. Foto: Alexander Larsen

Kombinert med toppidretten er Aune nå inne i sitt siste halvår på videregående skole hvor hun går “Talenter mot toppen” – som er et samarbeid med Olympiatoppen tilrettelagt med et godt treningsopplegg og gode trenere. Dagene der består gjerne av styrketrening eller fotball på morgenen før det om ettermiddagen er trening med Klepp.

– Har du et høydepunkt fra 2020?

– Det er å få debutere i Toppserien, det er noe jeg kan tenke tilbake på da jeg var liten. Det var et mål og nå har jeg nådd det. Jeg blir litt paff av å tenke på det og at treningen jeg gjør og har lagt ned blir belønnet.