Connect with us

Intervjuer

Cille Nilsen (15) trente med Sporting CP og Atlético Madrid – ble Toppseriens yngste proffspiller

8. januar 2021, atpåtil på sin 15-årsdag, ble Cille Nilsen smått historisk da hun signerte proffkontrakt med Avaldsnes og samtidig ble den yngste proffspilleren i Toppserien.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det er selvfølgelig stort. Det er litt urealistisk. Det kom som et sjokk da de tilbudte meg det, men jeg prøver å ikke tenke for mye på det. Det viktigste er at jeg får spille og trene med Avaldsnes, og får gode treninger når jeg er så ung. Det er jeg veldig glad for, sier Avaldsnes sitt vidunderbarn til Norske Fotballkvinner.

Fotballtalentet fra Stord trives godt i sin nye hverdag. Fire dager i uken går turen hjemmefra på Stord til Karmøy for å trene med Avaldsnes – laget som forrige sesong ble nummer tre i Toppserien.

For øyeblikket kombinerer 15-åringen skolegangen på Stord med hverdagen som spiller i Toppserien. Men når hun i 2022 er ferdig på ungdomsskolen, er planen å flytte hjemmefra for å gå på Haugesund Toppidrettsgymnas. Én dag i uken får hun nå tillatelse av skolen å ta fri for å trene med Avaldsnes.

Les også: Malin Sunde sin store revansje: Nå landslagsaktuell og ettertraktet

Vidunderbarnet

Oppveksten har stort sett dreiet seg om fotball for Nilsen. Hun begynte da hun var seks år gammel, og raskt ble hun en del av guttelaget til Stord som hun har brukt mye tid sammen med opp igjennom årene. Stort sett med spillere som har vært eldre enn henne, som har vært med på å pushe henne.

Også håndballen ble prøvd ut tidlig, men et benbrudd som 10-åring gjorde at Stord-jenta valgte å gi seg på håndballbanen.

– Ganske forferdelig, sier hun om skadeperioden.

Noe som derimot har vært svært gledelig for midtbanespilleren, er opplevelsene hos NF Academy – et utviklingsprogram for unge fotballspillere, ledet av portugisiske trenere. Etter at Nilsen hørte at noen av guttene på laget hadde meldt seg på, bestemte hun seg for å gjøre det samme.

Under en samling i Bergen imponerte Avaldsnes-talentet så mye at hun ble kåret til samlingens beste spiller. Dermed fikk hun muligheten til å reise til Portugal for å trene med Sporting Club de Portugal fra Lisboa.

– Det var ganske sykt. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Den samlingen var egentlig for gutter. Jeg hadde ikke tenkt at jeg hadde muligheten til å vinne den. Jeg var ganske overrasket da de sa navnet mitt.

Kun 12 år gammel reiste hun derfor ned til Portugal for å trene med den portugisiske storklubben etter å ha imponert under samlingen i Bergen.

– Det var en ganske syk opplevelse å komme inn på anlegget der Cristiano Ronaldo hadde trent. Å gå inn i garderoben og sånt… Jeg var ganske nervøs, jeg kunne ikke språket, men da jeg kom inn i det var det egentlig bare gøy. Det var bare fotball. De forklarte meg på engelsk, så det gikk egentlig veldig fint selv om jeg var veldig nervøs.

Så bra gikk samlingen i Portugal at Cille Nilsen fikk muligheten til å spille den portugisiske turneringen IberCup for klubben. Laget var meldt på i 2003-klassen, noe som betyr at hun også her måtte spille med eldre spillere – men denne gangen med og mot utenlandske spillere.

– Det er noe av det gøyeste jeg har gjort, tror jeg. Å få spille i Sporting-drakt og få spille med så gode spillere, det var veldig gøy.

Også i den spanske storklubben Atlético Madrid fikk den nåværende Avaldsnes-spilleren prøve seg hos i 2019. En større klubb sier hun, men understreker samtidig at likhetene var store mellom de to gigantene. i Atlético Madrid var det stort fokus på å bruke færrest mulig touch og å spille fin fotball – typisk spansk fotball som hun sier – men slik var det også i Portugal, forteller hun.

Selv trivdes hun best Sporting siden hun fikk bedre tid med klubben og også fikk spille i den grønnhvite trøyen under IberCup.

Les også: Den uredde 17-åringen

Cille Nilsen har gode minner fra både Sporting CP og Atlético Madrid. Foto: Privat
Her er Stord-talentet på samling med Atlético Madrid i 2019. Foto: Privat

– Har du fortsatt noe kontakt med klubbene?

– Jeg har ingen direkte kontakt med klubben. Det er João, den ene direktøren i NF Academy, som har kontakt med dem og han vi fortsatt har litt kontakt med. Men nå spiller jeg for Avaldsnes de neste to og et halvt årene og er storfornøyd med det.

– Fikk du noen gang et tilbud om å bli værende?

– Jeg satt ikke med et skriftlig tilbud, men Sporting ønsket meg ned det året jeg fyller 16. Men så kom heldigvis Avaldsnes på banen før den tid.

Les også: Mille Aune forlot far og søster i Viking for spill i Toppserien: – Avgjørende

Tilbudet fra Avaldsnes

– Hva har NF Academy betydd for deg?

– Det var nok ganske viktig, det gjorde at jeg fikk trene med Sporting og Atlético Madrid. Om det ikke var viktig, så ble det hvert fall ekstra gøy. Jeg fikk muligheten til å trene med dem og være med på turnering. I tillegg får man gode treninger, og det er veldig gode trenere.

Opplevelsene hun har derfra, kombinert med et godt treningsopplegg hjemme på Stord bestående av talentskoler og trening med både gutter og jenter, har fått hun dit hun er i dag: Til Toppserien og Avaldsnes.

Kontakten med Avaldsnes ble opprettet forrige sommer da hun ble tilbudt å trene med klubben. Og da tilbudet om proffkontrakten kom før denne sesongen, var hun aldri i tvil.

– Det var et veldig bra alternativ, det beste jeg kunne gjøre. Så jeg er veldig glad for at jeg dro til Avaldsnes. Det føltes veldig riktig å dra dit.

– Det beste jeg kunne gjøre, sier Cille Nilsen om tilbudet fra Avaldsnes. Foto: Alexander Larsen

For øyeblikket er Avaldsnes en av klubbene i landet som har fellestreningsforbud grunnet smittesituasjonen i Haugesund. Slik vil det også være frem til 12. april – minst. Ikke nok med det er også spillerne for øyeblikket permiterte, men forhåpentligvis kan Avaldsnes-spillerne snart glede seg til både fellestreninger og treningskamper igjen.

– Jeg gleder meg veldig til serien starter. Jeg kommer sikkert ikke til å spille så mye, men det er veldig gøy å spille med dem. Det er gode treninger og trenere, så det er helt perfekt. De har tatt meg veldig godt imot.

Nilsen er likevel optimistisk og håper på at det skal komme muligheter for spilletid i løpet av sesongen.

Etter påsken skulle det også ha vært Equinor-samling for Nilsen med resten av de beste jentene i landet i sin aldersklasse – hvor et J15-landslag opprinnelig skulle ha blitt satt sammen. Heller ikke den samlingen gikk som planlagt, men ambisjonene til 15-åringen er det derimot ingen tvil om:

– Drømmen er å komme på landslaget.

Barcelona-supporteren lar seg inspirere av blant andre Caroline Graham Hansen i favorittklubben. Og en dag håper hun å gjøre det samme selv – å spille for en av de beste klubbene i verden.