Connect with us

Nyheter

Årets spiller har forlatt klubben – nå skal Lyn overraske igjen med ny tilnærming

Lyn var spådd nord og ned da Runa Lillegård ble langtidsskadet før 2020-sesongen. Men laget fra Kringsjå overrasket alle og sikret en svært imponerende sjetteplass anført av en strålende Camilla Linberg på topp.

Published

on

Foto: Billybonkers

Nå må imidlertid Lyn klare seg uten Camilla Linberg, spilleren Norske Fotballkvinner kåret til årets spiller i Toppserien forrige sesong, som har signert for LSK Kvinner. Ni mål skal erstattes, men da er det godt å ha Runa Lillegård tilbake i aksjon igjen.

I et godt kollektiv var Linberg en pest og en plage for sine motstandere forrige sesong i fraværet av Lillegård.

Mot slutten av sesongen var imidlertid Lillegård tilbake i aksjon igjen, og noterte seg for tre scoringer, blant annet i “comebacket” mot Arna-Bjørnar 18. oktober. I 2019 scoret hun 10 mål i Toppserien, og med sin enorme hurtighet kan hun være en av de store årsakene til at Lyn kanskje også denne sesongen kan overraskende under ny trener.

Ole Johan Aas er nemlig blitt erstattet av Tom Stenvoll som har en lang fortid i Stabæk. Og denne sesongen skal Lyn etter planen spille mer offensivt og stå høyere i banen. Så gjenstår det å se om de vil lykkes med det eller ikke – etter at defensiv soliditet, kontringer og kynisme ga suksess i 2020.

Les også: Da Lyn var i krise, ga kapteinen bort proffkontrakten

Overganger

I tillegg til at Camilla Linberg har forlatt klubben, har også viktige spillere som Mimmi Löfwenius Veum og Trine Skjelstad Jensen reist. Etter et langvarig skadeopphold har også Jenny Røsholm Olsen bestemt seg for å fortsette karrieren på Karmøy.

Overganger inn: Karen Sneve (endt lån), Kristin Haugstad (endt lån) og Maja Nordahl (Kolbotn).

Overganger ut: Camilla Linberg (LSK Kvinner), Mimmi Löfwenius Veum (LSK Kvinner), Trine Skjelstad Jensen (ukjent), Jenny Røsholm Olsen (Avaldsnes) og Mariana Larroquette (Kansas City).

Spillertropp

Keepere: Kirvil Odden Karen Sneve og Mari Hasselknippe.
Forsvarsspillere: Emilie Bølviken, Joanna Bækkelund, Iselin Sandnes Olsen, Emilie Raaum Closs, Maja Nordahl, Josefine Birkelund og Christina Osnes-Ringen.
Midtbanespillere: Una Johanne Søyland, Hedda Foslie, Julie Jorde, Laura Gashi, Anna Linnea Palm, Emma Stølen Godø, Cathinka Tandberg, Sofie Tunes, Ingrid Bakke og Selma Hernes.
Angrepsspillere: Kristin Haugstad, Runa Lillegård, Monica Nergård Isaksen og Anna Aahjem.

Lagkaptein: Kirvil Odden.
Hovedtrener: Tom Stenvoll.
Toppscorer i Toppserien forrige sesong: Camilla Linberg (9).

Treningskampene

17.02: LSK Kvinner – Lyn 5-0
20.02: LSK Kvinner – Lyn 5-2
17.04: Amazon Grimstad – Lyn 1-2
20.04: Lyn – Stabæk 1-1
24.04: Øvrevoll Hosle – Lyn 0-2
25.04: Lyn – Grei 1-0
01.05: Vålerenga – Lyn 3-1
05.05: Lyn – Hønefoss 2-0
08.05: Lyn – Hønefoss 1-1
15:05: Røa – Lyn 1-3

Les også: Supertalentet som la opp som 20-åring

Joanna Bækkelund om sesongen

– Hvordan har sesongoppkjøringen vært for deres del?

– Den har vært fin med tanke på omstendighetene. Vi har hatt våre avbrudd, men har vært relativt heldige i forhold til flere andre. Vi har klart å holde folk skadefrie og har kunnet spille elleve mot elleve på trening. Vi har hatt en fin progresjon og kontinuitet med ny trener og spillestil.

– Hvordan har det vært å få inn Tom Stenvoll som ny hovedtrener?

– Det har vært fint. Han har kommet inn og tilført en veldig fin energi og trygghet i gruppa. Det har vært et veldig fint tilskudd, og det blir veldig spennende å se hva vi klarer å utrette. Vi har fokusert på det defensive spillet, høyt press, hvordan vi løser høyt og lavt press, og hvordan vi skal true prioriterte rom i ulike situasjoner. Det blir nok et mer offensivt Lyn å se i år, så det blir gøy!

– Dere skal denne sesongen ha en mer offensiv tilnærming, hvordan blir det?

– Jeg tror det kan være spennende. Vi har mange spennende unge spillere, det blir mye nytt og mange morsomme relasjoner som kommer til å blomstre utover sesongen – og som vi allerede ser tendenser til. Jeg tror det kan bli en veldig fin utvikling på jentene.

– Hvordan ser troppen deres ut med tanke på skader og bredde, synes du?

– Det ser bra ut. Vi har en fin stall, en bra og ivrig benk. Det er mange som kan være med å prege kamper på sin måte. Det har vært minimalt med rusk på skadefronten, det må vi fortsette å holde på et lavt nivå.

– Men så har dere også mistet noen viktige spillere, deriblant Camilla Linberg som Norske Fotballkvinner kåret til årets spiller i Toppserien forrige sesong. Hva tenker du om det?

– Spillere og trenere kommer og går hele tiden. Det er alltid noen som står fram og tar steget videre. Vi må bare finne våre styrker og se hvordan vi kan utnytte de.

– Camilla er en utrolig dyktig spiller som definitivt setter sitt preg på laget hun spiller for. Men samtidig tillater det andre å sette sitt preg, og andre relasjoner kan vokse frem når man må ha en større skaperkraft fremover.

– Dermed hviler kanskje et enda større ansvar på Runa Lillegård?

– Hun har slitt litt med diverse sykdom og rusk. Jeg vet ikke helt hvordan status blir fremover der, det er nesten hun som må forklare. Ja, hun er en ekstremt dyktig spiller som definitivt kommer til å sette sitt preg på denne sesongen. Men det er flere som kommer til å bidra, og vi er ikke stresset sånn sett for å ikke skape noe fremover.

– Hvordan har det vært å få inn de nye spillerne?

– Det har ikke vært så mange signeringer, men det har vært flere spillere som ikke hadde så mye tillit i fjor som har vokst inn i ansvaret – og juniorer som for alvor har meldt seg på i kampen. Maja Nordahl er en spiller med veldig mye rutine og erfaring. Hun har bidratt med mange gode refleksjoner, innspill og tanker til de som ikke har like mye erfaring fra i fjor.

– Hva sitter du igjen med fra forrige sesong?

– Man tar vel med seg alt på både godt og vondt. Vi tar med oss at vi kan slå de aller beste og ta poeng mot de aller beste. Så blir det å endre litt på måten vi angriper og være litt mer uforutsigbare sånn sett. Det var en sesong hvor vi hadde en stigende formkurve, var sterke kollektivt og dyktige defensivt. Vi hadde våre faste mønstre og en veldig sterk Camilla Linberg som stod for det meste vi skapte. Vi endte på en bra plassering. Det var en fin sesong.

– Hva tenker du om å endre på spillestilen etter å ha lyktes så godt i fjor?

– Hehe… Plasseringen i seg selv er fin, men så må man ta hensyn til at flere faktorer spiller inn. Trenere har sine preferanser og legger opp deretter. Jeg tror uansett hvilken spillestil man har, er det viktig å maksimere potensialet og ferdighetene i gruppa for å ta flest mulige poeng.

– Hvordan synes du treningskampene denne våren har vært, da?

– Vi har hatt godt av å spille treningskamper mot ulike motstandere for å matche oss mot andre enn oss selv. jeg synes vi har tatt steg, læring og har fått fine referanser på hva som var vært bra, mindre bra og hva som vi må jobbe mer med.

Joanna Bækkelund blir viktig også denne sesongen for Lyn. Foto: Billybonkers

– Hvilken Lyn-spiller må man se opp for denne sesongen?

– Det er stadig spillere å se opp for. Det er vanskelig å si, det er noe som kommer til underveis. Egentlig hele laget der det er mange gode relasjoner som virkelig begynner å bli bra. Det er mange unge jenter, og jeg vil ikke legge press på de. Det blir spennende å se hvem som skiller seg ut.

– Hvor ender Lyn denne sesongen på tabellen?

– Det er så vanskelig å si… Jeg aner ikke hvordan det har vært hos andre klubber rundt om i landet, både med tanke på oppkjøringen i seg selv, men også med tanke på restriksjoner og skader. Jeg har veldig lite kontroll på de andre klubbene. Det blir spennende å se. Jeg håper selvfølgelig at vi ender opp på en god plass.

NB! Lyns serieåpning mot LSK Kvinner lørdag er utsatt grunnet koronasmitte i LSK-leiren.