Connect with us

Nyheter

Brennhet spissduo skal skyte Kolbotn oppover på tabellen

I fjor berget Kolbotn plassen i Toppserien gjennom kvalifisering, men i år ser ting lysere ut og ambisjonene er mye høyere.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Kun to seire ble beholdningen for Kolbotn i Toppserien forrige sesong. Men sju uavgjorte gjorde at de unngikk direkte nedrykk med et nødskrik, ett poeng mer enn Røa, som måtte ta turen ned til 1. divisjon. Kvalifiseringen mot Medkila gikk derimot smertefritt med 6-2-seier sammenlagt over to kamper.

Det betyr at Kolbotn blir å finne i Toppserien også i 2021, men i år retter de blikket et godt stykke oppover på tabellen. Og det med god grunn. Troppen som går inn i 2021-sesongen er bredere, bedre og meget spennende – og det på tross av et par tunge tap i blant andre Marit Bratberg Lund og Noor Eckhoff.

Det lukter derimot svidd av nysigneringene som har kommet inn stadionportene på Sofiemyr. Mange hevet nok øyenbrynene da fjorårets toppscorer for sølvmedaljørene Rosenborg, Marit Clausen, ble annonsert som Kolbotn-spiller.

Spørsmålet er om Clausen vil lykkes i ny klubb. Men håpet for Kolbotn er at hun, sammen med en annen nyervervelse, Ingrid Kvernvolden, skal finne tonen og danne et dødelig effektivt spisspar som kan skyte de betraktelig oppover tabellen.

Les også vårt intervju med Marit Clausen.

Overganger

Kolbotn har gjort noen meget spennende signeringer før årets sesong. I tillegg til Kvernvolden og Clausen, har midtbaneterrier Vilde Birkeli kommet fra Røa. Lena Soleng Hansen returnerer også til Toppserien etter et opphold i svenske Uppsala. Marit Bratberg Lund og Noor Eckhoff er blant spillerne som har forlatt Kolbotn, men totalt sett ser troppen veldig spennende ut.

Overganger inn: Tonje Pedersen (tilbake fra LSK Kvinner etter lån), Vilde Birkeli (Røa), Ingrid Kvernvolden (Røa), Marit Clausen (Rosenborg), Lena Soleng Hansen (Uppsala), Susanne Haaland (Øvrevoll Hosle) og Savannah Francis.

Overganger ut: Nikola Orgill (Western Sydney Wanderers, nå Klepp), Marit Bratberg Lund (Sandviken), Maja Nordahl (Lyn), Noor Eckhoff (Melbourne City, nå Eskilstuna), Anja Helen Rasmussen (Øvrevoll Hosle, lån gjort permanent), Meg Brandt (ukjent), Satara Murray (ukjent), Cecelia Kizer (Racing Louisville FC), Synne Sofie Christansen (Grei), Sara Idris (ukjent) og Rikke Fleischer Nedreaas (Grei).

Les også: Kolbotn-talentet: – Jeg var spent på om det ville lykkes i Toppserien, men det gjorde det

Spillertropp

Keepere: Siri Ervik, Hildegunn Sævik
Forsvarsspillere: Savannah Francis, Lena Soleng Hansen, Susanne Oliver Haaland, Sara Lindbak Hørte, Selma Pettersen, My Haugland Sørsdahl og Ingrid Rokke Elvebakken.
Midtbanespillere: Vilde Gullhaug Birkeli, Tonje Pedersen, Nathalie Rønqvist Jørgensen, Thea Helene Gammelgaard, Tone Bettina Besmo Pirisi, Guru Møller og Kristin Holmen.
Angrepsspillere: Johanne Fridlund, Jenny Norem, Ingrid Kvernvolden, Eline Hegg, Marit Clausen og Julie Elise Hoff Klæboe.

Lagkaptein: Lena Soleng Hansen
Hovedtrener: Alexander Olsen
Toppscorer i Toppserien forrige sesong: Johanne Fridlund (4)

Treningskampene

13.02: LSK Kvinner – Kolbotn 5-0
18.02: Hønefoss – Kolbotn 0-1
01.05: Røa – Kolbotn 3-4
08.05: Lyn – Kolbotn 1-1
12.05: Øvrevoll Hosle – Kolbotn 0-0
15.05: LSK Kvinner – Kolbotn 1-0

Les også: Etter et tungt år i Sverige, håper Lena Soleng Hansen å finne fotballgleden igjen

Johanne Fridlund om sesongen

Hvordan har oppkjøringen vært for deres del?

– Den har vært bra, men også oppstykket med koronapauser. Vi har hatt en del skader, men nå i det siste har det føltes veldig bra samtidig som vi har fått på plass en del spillere. Nå har vi begynt å spille inn laget, så det føles bra ut og vi er mer forberedt på sesongstart.

Hvordan har treningsnekten påvirket oppkjøringen?

– Jeg må være ærlig å si at det ikke har vært optimalt sammenlignet med de andre lagene som har fått trent sammen gjennom hele oppkjøringen. Vi har trent mye på egen hånd, og i små grupper på fem spillere. Så det har preget oss i perioder. Men som sagt har vi fått noen uker til å trene sammen. Det tror jeg er høyst nødvendig samt få spilt noen treningskamper før sesongstart.

Hva har dere jobbet med i oppkjøringen?

– Vi har jobbet med å få spilt inn en ny formasjon. I fjor spilte vi 4-4-2, mens i år skal vi spille 4-3-3. Jeg vil si at vi er et mer offensivt lag i år og har jobbet med press, struktur, kontringer og avslutninger. Jeg håper og tror at vi blir et farligere lag fremover i år og at vi kan score flere mål. Vi har fått inn en del offensive spillere så det er mer konkurranse og folk er mer giret på å score i år.

Hvordan ser troppen deres ut før sesongen?

– Sammenlignet med i fjor synes jeg at vi har en sterkere tropp i år. Vi har flere spillere å velge mellom og en sterkere benk, så det er ikke så farlig om 1-2 spillere er skadet siden vi har en bredere stall. Det kommer nok til å bli bedre i år ettersom at jeg vil påstå at vi er et sterkere lag. Men jeg tror også det kan hende vi får noen flere forsterkninger i laget. Det ryktes om det, spesielt defensivt.

Dere har signert to veldig spennende offensive spillere i Marit Clausen og Ingrid Kvernvolden. Hva kan de tilføre laget?

– Begge to er offensive spillere med mye trøkk samtidig som at de er gode avsluttere. Jeg er veldig imponert av Ingrid Kvernvolden . Hun har et sykt hardt skudd og kan avslutte fra mange ulike posisjoner. Marit er jo en goalgetter som scoret mye i Rosenborg (9 mål), så det er deilig at vi får slike spillere og det gjør også at vi har flere å velge mellom. De er positive tilvekster for Kolbotn.

Er dere spente på hvordan de vil se ut i et spisspar/offensivt partnerskap?

– Ja, det ser bra ut på trening og de er litt ulike spillertyper. Det hadde kanskje sett litt annerledes ut hvis de var helt like. Marit er en boksspiller, mens Ingrid kan skyte og utfordre fra ulike posisjoner. Ut i fra det vi har sett på trening i det siste så fungerer samarbeidet veldig bra. Men så gjenstår det å se utover i sesongen hvordan kantene kan gjøre de gode også slik at vi scorer flere mål enn i fjor.

Hvilke tanker har du om de andre forsterkningene dere har gjort?

– Det er positive spillere som har sklidd rett inn i gruppa. Lena (Soleng Hansen) er ledertype som tar mye tak og ansvar både sosialt og på trening. Hun stiller mye krav. Vilde (Birkeli) er en liten terrier på midtbanen, så de forsterkningene vi har fått i år virker veldig positivt for laget. Det samme gjelder Savannah (Francis), en forsvarer vi fikk inn helt på tampen. Hun virker bra og når hun kommer i form igjen så har hun en veldig god fot som jeg tror vil passe laget bra.

Og hva med de spillerne som har dratt?

– Man kunne se for seg at Nikola (Orgill) vendte hjemover til Australia selv om hun nå har signert for Klepp. At Noor (Eckhoff) dro til Australia synes jeg var kult for hennes del. Jeg tror hun hadde det tøft her i Kolbotn. Vi vant ikke så mye og det var et tungt år, så at hun hadde den muligheten og gjorde det tror jeg kan være positivt for hennes utvikling. Samtidig har forsterkningene vi har fått inn gjort at jeg tror at vi har et sterkere lag i år.

Hva tar dere med dere fra forrige sesong som var positivt?

Vi vant jo bare to kamper i fjor da, men vi hadde hele tiden et bra samhold og miljø. Vi hadde også en del kamper der vi klarte å score på tampen som gjorde at vi fikk uavgjort. Det tror jeg er viktig og noe jeg merket da vi spilte mot Røa for noen uker siden, der vi klarte å score fire mål og snu kampen. Det gir en selvtillit for at vi kan gjøre det i serien også selv om vi møter bedre motstand.

Hva må dere forbedre denne sesongen fra forrige sesong?

– Stå hele kampen ut for vi slapp inn mye mål i løpet av de siste 10-20 minuttene som er ganske unødvendig. Vi må også bli bedre på dødball og bedre offensivt slik at vi kan omsette sjansene våre til mål. Rett og slett bli råere på banen.

Hvordan har dere lyst til å fremstå?

– Vi øver på at vi skal være aggressive i press så vi ønsker å fremstå som et høytpressende lag og vinne ballen høyt opp i banen. Vi ønsker å kjøre kontringer og score mål. Det blir spennende med den nye formasjonen i år og se hvordan det funker selv om vi har ikke øvd så mye på det enda frem mot seriestart. Høyt press, aggressivitet og kontringer høyere opp i banen er det jeg tror kommer til å være forskjellene i år fra i fjor.

Hvilken spiller må man se ekstra opp for i år?

– Jeg synes at alle de nye spillerne vi har fått har bidratt positivt, men jeg er spesielt imponert av Ingrid Kvernvolden. Hun har sykt mye trøkk på banen og en syk skuddfot. Jeg tror hun er den jeg hadde fryktet mest hvis jeg var motstanderne. Også Marit Clausen. I tillegg er Sara Hørte en veldig god boksspiller og scoret noen mål i fjor. Hun har vært litt skadeplaget, men er en viktig spiller for oss defensivt. Men jeg hadde nok satt et utropstegn bak Ingrid Kvernvolden.

Hvilke målsetninger har dere for årets sesong?

– Vi har satt oss mål, men det er litt vanskelig å si når man holdt på å rykke ned i fjor. Vi har blitt enige om at vi skal kjempe så godt som mulig rundt 6. plass. NM vet jeg ikke om vi har snakket så mye om, men det er det største og kuleste i Norge så jeg vet at mange av jentene ønsker å komme langt der, inkludert meg selv. Det hadde vært skikkelig kult å komme langt i cupen og fått mye mediedekning.

Avslutningsvis, hvor på tabellen havner Kolbotn?

– Jeg tipper 6. plass. Jeg tror det kan bli bra med de forsterkningene vi har fått, og det er små ting som kan bikke vår vei i flere kamper. Vi spilte jevnt mot topplagene i fjor og hadde to uavgjortkamper mot Vålerenga. Så jeg tror vi trives som underdogs og at vi kan bite mer fra oss i år enn i fjor. Jeg tror også at vi kan få marginene mer på vår side med mer kvalitet offensivt, samtidig som at vi har en bredere tropp som gjør at det ikke er så farlig med småskader siden vi har mange gode spillere som kan komme inn og utgjøre en forskjell. Jeg tror det blir bra.

Les også om:

Klepp

Rosenborg

Arna-Bjørnar

Stabæk

Lyn

Avaldsnes

LSK Kvinner