Connect with us

Nyheter

Kan den regjerende seriemesteren gjenskape suksessen?

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Etter sølv i 2019, og med spillere som Sigrid Heien Hansen, Synne Jensen og Ingibjörg Sigurdardottir inn dørene på Inility i forkant av 2020-sesongen, var det store forventninger til Vålerenga før fjorårssesongen.


Og de leverte så til de grader.

6. desember var et historisk seriegull et faktum for Vålerenga etter 4-0-seieren hjemme mot Arna-Bjørnar på Intility. LSKs rekke var brutt og et langsiktig mål for klubben var nådd. Kun bedre målforskjell enn Rosenborg skilte 1.- og 2. plassen i Toppserien. Men for Vålerenga var det mer enn nok.

Vålerenga nøyde seg imidlertid ikke bare med seriegull. Laget tok seg også til cupfinalen der LSK Kvinner ventet – laget Vålerenga i flere år hadde måttet se helt øverst på toppen av norsk kvinnefotball.

Nå var rollene snudd. Med 2-0 etter ekstraomganger gikk Vålerenga også til topps i cupen etter å ha slått Klepp, Stabæk, Avaldsnes og LSK Kvinner på veien. Eventyret var et faktum på Intility.

– Det er uvirkelig. Det har egentlig ikke gått helt opp for meg enda. Jeg tror jeg kommer til å bruke hele ferien på å ta dette ordentlig innover meg. Jeg har snakket mye med Sigrid (Heien Hansen) om dette, og ingen av oss har vunnet noe tidligere, sa Andrine Tomter til Norske Fotballkvinner under et intervju i desember – kort tid etter at den norske sesongen var over.

For Vålerenga var den ikke det. I utgangspunktet.

To kamper ventet mot Brøndby i 16-delsfinalen av Champions League, men kort tid før det første oppgjøret på Intility ble det kjent at det var smitte i Brøndby-troppen og at kampen ikke kunne spilles. Og heller ikke returoppgjøret ble spilt, før det til slutt ble klart at utslagsrunden skulle spilles som et enkeltoppgjør i Danmark i februar – uten blant andre Sherida Spitse og Ajara Njoya som forlot klubben etter gullsesongen.

I Danmark så det lenge lovende ut etter at Dejana Stefanovic hadde sendt Oslo-laget i ledelsen, men til slutt ble det en verst tenkelig Champion League-exit etter at Brøndby tok seg videre på straffer.

Les også: Synne Jensen advarer før 2020-sesongen

Overganger

Kaptein Sherida Spitse reiste etter forrige sesong hjem til Nederland, mens toppscorer i Toppserien forrige sesong, Ajara Njoya, ble hentet av Atlético Madrid. Ellers er stort sett de fleste spillerne blitt værende etter fjorårets suksess.

Overganger inn: Elise Thorsnes (Avaldsnes), Amanda Andradottir (Nordsjælland), Ylinn Tennebø (Avaldsnes) og Camilla Huseby (Djurgården)

Overganger ut: Sherida Spitse (Ajax), Ajara Njoya (Atlético Madrid), Kine Fløtre (Ohio State), Tine Celine Karstensen (utlån til Grei), Mia Huse (Røa), Nadia Pinto (Røa) og Maruscha Waldus (Adelaide United).

Spillertropp

Keepere: Hannah Seabert og Jalen Tompkins.
Forsvarsspillere: Janni Thomsen, Camilla Huseby, Ingibjörg Sigurdardottir, Stine Ballisager Pedersen, Andrine Tomter og Catherine Bott.
Midtbanespillere: Rikke Nygard, Ylinn Tennebø, Sigrid Heien Hansen, Dejana Stefanovic, Amanda Andradottir og Emilie Østerås.
Angrepsspillere: Marie Dølvik Markussen, Celin Bizet Ildhusøy, Synne Jensen, Rikke Marie Madsen og Elise Thorsnes

Lagkaptein: Stine Ballisager Pedersen
Hovedtrener: Jack Majgaard Jensen
Toppscorer i Toppserien forrige sesong: Ajara Njoya (10)

Treningskampene

21.04: Vålerenga – Røa 4-0
17.04: Vålerenga – Grei 7-0
20.04: Vålerenga – Røa 2-2
01.05: Vålerenga – Lyn 3-1
08.05: Vålerenga – LSK Kvinner 1-1
11.05: Vålerenga – Stabæk 3-2
15.05: Vålerenga – Rosenborg 0-1

Andrine Tomter om sesongen

– Hvordan har Vålerengas sesongoppkjøring vært i år?

– Oppstykket. Det har vært en spesiell oppkjøring. Jeg tror vi alle hadde et håp om at det skulle være annerledes i år, men så ble det nesten verre. Vi var veldig motiverte i starten og skulle spille Champions League, hadde forberedt oss godt – og så var det tilbake rett i lockdown og karantene. Jeg husker nesten ikke hvordan tidslinjen går… Det er selvfølgelig veldig kjipt, men sånn er det for alle og, ja.. Vi i Oslo har blitt isolert og fire lag har ikke fått trene mens andre har. Det har vært veldig mye urettferdighet. Det har ikke blitt på samme premisser. Men sånn er det, vi har alle fått en eller annen oppkjøring og det virker som folk er klare. Vi er klare. Jeg føler vi er så godt forberedte som mulig.

– Hvordan skal dere følge opp fjoråret?

– Vi skal fortsette å utvikle den kompetansen vi har og det arbeidet vi gjorde i fjor. For det holdt, så vidt, men det holdt. Vi har en veldig spennende tropp. Vi har mistet en del gode, men også fått inn mye bra og spennende, både ungt og erfarent. Vi har en bred tropp og aldri hatt så mye konkurranse som nå – og det er veldig positivt. Jeg er ekstremt spent.

– Hvordan ser du på denne troppen sammenlignet med i fjor?

– Vi har en ekstremt spennende tropp. Det er mye talent, men samtidig mye erfaring. Det er mange unge som har lang fartstid i Toppserien. Det tenker jeg er veldig bra. Men jeg er veldig spent på midtbanen og hvem som kommer til å ta styringen der – hvordan det løses og hvordan det blir gjort. Jeg mener vi har en absolutt like bra tropp som i fjor.

– Dere har mistet en del gode spillere som du sier, hvordan ser du på det?

– Det er helt klart et tap for klubben. Sportslig var det ekstremt gode spillere som hevet nivået. Men vi har fått inn mye bra, litt annerledes typer, ikke de samme typene som vi mistet – selv om vi har erstattet plassene. Jeg er spent på hvordan dynamikken i gruppa blir med dem. Jeg tror vi kan bite godt fra oss i år også.

Andrine Tomter opplevde sitt beste år på fotballbanen i 2020 med Vålerenga. Foto: Alexander Larsen

– Hva får vi se fra Vålerenga i år?

– Vi har lyst til å spille enda bedre offensiv fotball, enda mer kreativt og terpe mer på det vi følte startet på i fjor og jobbet med å utvikle. Vi har sett veldig gode tendenser i de siste treningskampene. Også blir det å bli enda bedre i presset vårt som vi har jobbet mye med, og den defensive strukturen; vinne ballen høyere i banen og generelt være stabile og slippe inn færrest mål.

Les også: Dobbeltmesternes reise

– Hvilken Vålerenga-spiller skal man se opp for denne sesongen?

– Elise Thorsnes kommer til å bli skummel når hun kommer i gang. Jeg tror hun kommer til å score mye mål. Synne Jensen ser også veldig bra ut. Jeg tror med den angrepsrekka vi har, er det ikke nødvendigvis noen som skiller seg ut, men at vi har et så jevnt høyt nivå på alle de foran der at vi kommer til å produsere ekstremt mye som et kollektiv.

– I tillegg er det stor usikkerhet rundt Sigrid Heien Hansen og om hun vil komme tilbake…

– Det er et skikkelig tap, det skal jeg innrømme. Hun har en vanvittig god forståelse og er så flink til å guide. Hun er litt den klare lederen jeg føler vi savner på banen. Samtidig er hun ekstremt kreativ og eide den tierrollen og er skapt for den. Utover høsten i fjor var det veldig bra, og det er kjipt at vi ikke har den klare spilleren der nå. Det er ikke det at noen ikke kan fylle den, men jeg tror at det er et tap å ikke ha henne der.

– Hvilken følelse sitter du igjen med etter treningskampene?

– Vi har blitt bedre og bedre. Det hadde vært en stund siden vi sist spilte, så kom det veldig mange på veldig få uker. Vi har skiftet mye på laget og testet ut mye som vi ikke har hatt tid til tidligere. Det har vært nødvendig å spille de kampene for å finne ut hvor vi er og skal. En god oppkjøring sånn sett, vi har brukt de kampene godt. Det ser heldigvis bedre og bedre ut.

– Klarer Vålerenga å gå til topps også denne sesongen?

– Jeg kan ikke melde oss noe annet enn på topp igjen. Jeg har selvfølgelig lyst til å gjenoppleve det vi gjorde i fjor. Selvfølgelig er målet å ta gull, men det blir ikke enkelt, for det kommer til å bli helt sykt jevnt.

Les også om:

Sandviken

Kolbotn

Klepp

LSK Kvinner

Rosenborg

Stabæk

Lyn

Arna-Bjørnar

Avaldsnes