Connect with us

Nyheter

Nyopprykkede Stabæk håper å ta lærdom fra 2019

Stabæk var fullstendig overlegne i 1. divisjon forrige sesong, noe som sørget for et velfortjent opprykk til Toppserien. Nå må den samme gjengen vise at de hører hjemme også på det øverste nivået.

Published

on

Foto: BillyBonkers

Anført av lagkaptein og storscorer Melissa Bjånesøy dominerte Stabæk fullstendig i 1. divisjon i 2020. 17 seire, ett tap, 51 poeng, 68 mål scoret og 13 mål imot sørget for en suveren førsteplass og opprykk til Toppserien forrige sesong.

Som med alle nyopprykkede lag er spørsmålet om de evner å ta nivået eller om det blir en kort visitt. Dette gjelder også for Stabæk, men laget fra Nadderud imponerte nok mange med sin prestasjon i cupen mot Vålerenga – regjerende seriemester i Toppserien – forrige sesong. Til tross for at det endte 1-2, beviste Stabæk at de kan hamle opp med aller beste når de har dagen.

Utfordringen blir å prestere på samme nivå gjennom en hel sesong. Stabæk ble bare bedre og bedre utover sesongen i fjor, og før returen til Toppserien er det få utskiftninger i Per Inge Jacobsen sin tropp. Dermed er det mer eller mindre den samme gjengen som nå også skal prestere på det øverste nivået.

Oppskriften er også klar: Stabæk skal være solide defensivt, men også tørre å bruke ballen til å skape farligheter fremover. Ting skal gjøres raskere og bedre. Forhåpentligvis vil også nøkkelspillere som Melissa Bjånesøy og Justine Kielland fortsette der de slapp i fjor og bidra til at Stabæk når målsetningen om å beholde plassen i Toppserien.

Les også: Årets spiller har forlatt Lyn – skal overraske med ny tilnærming

Overganger

Det har som nevnt ikke vært mange utskiftninger i troppen til Stabæk før comebacket i Toppserien. De har hentet inn Toppserie-erfaring i Linn Huseby fra Røa, samt den svenske forsvarsspilleren Kim Maria Sundlöv fra Djurgården. Mona Hegna blir også med videre etter at hennes låneavtale har blitt gjort permanent.

Naturlig nok har noen spillere dratt, men det er stort sett den samme troppen som i fjor som skal prøve seg i Toppserien denne sesongen.

Overganger inn: Mona Hegna (Snøgg, lån gjort permanent), Linn Huseby (Røa) og Kim Maria Sundlöv (Djurgården).

Overganger ut: Emilia Ruud (Hønefoss, utlån gjort permanent), Ina Kristoffersen (Amazon Grimstad), Gabrielle Lie (Fløya), Malene Wik Alfredsen (Røa), Mia Hambro Svendsen (Røa), Julie Bruusgaard (Røa), Åsne Helle Bredeli (på utlån til Hønefoss), Rakel Renolen (på utlån til Røa) og Margaux Batt Lægreid (på utlån til Hønefoss)

Les også: Høyere målproduksjon blir en nøkkel for Arna-Bjørnar

Spillertropp

Keepere: Selma Panengstuen og Sunniva Skoglund .
Forsvarsspillere: Louise Normann, Ingrid Søndenå, Silje Bjørneboe, Siri Nordeide Grønli, Kim Maria Sundlöv og Stine Reinås.
Midtbanespillere: Thea Loennecken, Justine Kielland, Linn Huseby, Cornelia Fladberg, Kaja Aasly Haartveit, Mona Hegna, Live Aandal og Elise Lundblad.
Angrepsspillere: Melissa Bjånesøy, Zara Jönsson, Maren Hauge, Maiken Bjørndalen, Iris Omarsdottir og Maren Hagfors Thoresen.

Lagkaptein: Melissa Bjånesøy
Hovedtrener: Per Inge Jacobsen
Toppscorer i 1. divisjon forrige sesong: Melissa Bjånesøy (25)

Treningskampene

07.02: Stabæk – LSK Kvinner 1-2
18.02: Stabæk – Amazon Grimstad 3-2
20.04: Lyn – Stabæk 1-1
24.04: Røa – Stabæk 1-1
01.05: Stabæk – Øvrevoll Hosle 2-1
05:05: Stabæk – Grei 5-1
11.05: Vålerenga – Stabæk 3-2
16.05: Stabæk – Hønefoss 6-0

Les også: 2020 var en stor suksess, men nå venter flere utfordringer for Avaldsnes

Melissa Bjånesøy om sesongen

Hvordan har sesongoppkjøringen vært for Stabæk?

Den har vært litt rotete. Vi fikk komme i gang, men akkurat da vi følte at vi hadde litt plan og rutine på trening så ble vi stengt ned. Etter det så fikk vi trene litt i grupper på fem før vi ble helt stengt ned igjen. Så var vi igjen tilbake i grupper på fem, før vi igjen var tilbake.

Hvordan har dette påvirket deres oppkjøring?

– Det er vanskelig å si siden vi ikke har et sammenligningsgrunnlag. Vi fikk jo ikke spille treningskamper en stund, så jeg følte at vi ikke hadde noen referanser på oss. Vi hadde bare oss selv å forholde oss til. Men vi prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen. Folk var flinke til å trene i de gruppene de skulle, så vi har i hvert fall fått trent mye.

Hva har dere jobbet med i oppkjøringen?

– Det var litt begrenset på vi kunne gjøre i de periodene det ikke var lov med kontakt, så man må være litt lur i sammensetningen av de fem spillerne som kan trene sammen slik at man får trent litt relasjoner og offensiv spillestil. Utenom det får man ikke satt det sammen til et helhetlig bilde før alle får kommet i gang igjen.

Er det en spiller som har utmerket seg i sesongoppkjøringen?

Ikke én spiller spesielt, men det ser jeg på som et kvalitetstegn hos oss. Vi har ikke hatt så mange treningskamper så det har blitt veldig mye rullering for å få alle sammen i gang. Jeg synes at alle har levert stabilt bra jevnt over. Alle har hatt den samme utviklingskurven fra den første treningskampen til den siste og jeg synes vi vokser sammen som lag.

Hvordan ser troppen deres ut med tanke på skader, bredde og nivå?

– Vi har stort sett tilgjengelig det vi har i troppen. Maren Hauge er dessverre ute med korsbåndsskade, så hun er ute denne sesongen. Ellers har det vært litt småplukk, men det er bare naturlig. Kanskje ikke så rart når treningen blir så oppstykket som den blir og man plutselig er tilbake i spill og plutselig ikke. Men bank i bordet! Vi har de fleste tilgjengelig og nå ser det ut til at vi får inn den signeringen vi har ventet på en stund. Og da synes jeg at det ser greit ut.

– Hvordan har de nye spillerne sett ut?

Hun svenske (Kim Maria Sundlöv) som vi signerte for en stund siden kommer. Hun har ikke fått vært med enda, så hun er klar nå. Det blir spennende å se. Også har vi Linn (Huseby) som kom fra Røa. Hun skled rett inn i mellomsjiktet på alderen i gruppa vår, og er den eneste av oss som spilte i Toppserien i fjor. Hun bringer erfaring og rutine derfra, og kan forhåpentligvis bidra med det. Ellers er det ikke så mye nytt, og det er egentlig helt greit.

Hva var bra forrige sesong som dere tar med dere inn i denne sesongen?

– Jeg synes det var bra at vi hadde en grei kurve gjennom hele sesongen. Vi var mye bedre på slutten enn vi var i starten, og vi utviklet oss litt hele veien. Jeg tror veldig mange vokste på den sesongen i fjor og fikk mer erfaring ved å spille mye. Det er også alltid en god erfaring å vinne mange kamper. Vi fikk også trent mye offensivt og på det å ha ballen. I tillegg fikk vi noen leksjoner på å bli straffet dersom vi slurvet. Det tror jeg blir bra å ta med seg inn i denne sesongen.

Dere var overlegne i 1. divisjon i fjor. Hva gjør det med spillergruppa – selvtillitsboost eller falsk sikkerhet?

– Litt både og. Det er en vanskelig balanse fordi man får veldig selvtillit av det også må man holde det litt i sjakk. Vi har fortsatt ikke levert noe i Toppserien fordi vi rykket ned og ikke har fått spilt i Toppserien. Vi fikk den cupkampen mot Vålerenga i fjor som vi følte var en sjanse til å vise at vi kan ta det nivået allerede da. Også leverer vi i perioder en ganske bra kamp der, så i år handler det om å holde det nivået over tid. Den selvtilliten er viktig å ta med seg, men vi må også vite hva det kommer av. Vi kommer fortatt til å bli knallhardt straffet for feil, slurv og for mye selvtillit. Det blir viktig å huske på.

Hva må dere bli bedre på denne sesongen?

– Det er litt som jeg var inne på: at vi må passe på at vi kommer til å bli straffet for feil. Vi kommer til å bli straffet hvis det går for sent. Det er klart at tempoet er høyere i Toppserien enn i 1. divisjon. Det er jevnt over høyere kvalitet på enkeltspillere og lag. Vi må være dønn solide både defensivt og offensivt. Vi må også være dønn solide med ball for å unngå og bli straffet når vi mister den. Det er kanskje der vi har mest å gå på.

– Jeg synes at når vi får tak i ballen og får til å spille så gjør vi mye bra. Når det går fort nok, er vi i stand til å angripe og straffe de fleste, men vi er også sårbare for å bli straffet av de fleste hvis vi ikke er 100% hele tiden. Det tror jeg blir utfordringen.

Foto: BillyBonkers

Er det også slik dere ønsker å fremstå på banen – å være et spillende lag med ball, men samtidig defensivt solide?

– Absolutt! Det høres ut som drømmescenarioet det – å være dønn solide uten ball og gjøre noe fornuftig med den når vi får tak i den. Det er slik vi ønsker å se ut, ja.

Hva må dere gjøre i år kontra forrige gang dere var i Toppserien?

– Jeg har egentlig lyst til å si at vi må være litt bedre i alt. For oss handler det om å få tak i ballen og bruke den fornuftig samt å ha en tydelig plan alle er med på – at vi vet når vi er i høyt press, lavt press, hvor løpene skal gå når ballen er der og hvor ballen skal komme når løpene går der. Det å ha med alle på de samme tankene blir viktig.

Hvilken spiller bør man se opp for i 2021?

– Kanskje jeg må si Justine Kielland. Hun spilte mye i fjor og tok veldig store steg. En veldig god ballspiller. Sammen med resten av laget brukte hun egentlig hele sesongen på å ha en stigning og ble bare bedre og bedre utover. Også blir det viktig for hun å gjøre de samme tingene litt fortere og bedre slik som alle andre. Hvis hun gjør det og fortsetter å ta nivå steg for steg, blir det gøy å følge med på henne i år.

Helt til slutt, hvor på tabellen havner Stabæk denne sesongen?

– Målet vårt er jo å holde oss, så hvis vi skal sikre det må vi ha to lag bak oss. Alt derfra og opp er åpent.

Stabæk serieåpner mot Rosenborg på Koteng Arena 22. mai kl 15:00.