Connect with us

Intervjuer

Supertalentet som la opp som 20-åring

I 2010 blir Ingrid Bakke tidenes yngste spiller i Toppserien når hun debuterer for Stabæk bare 15 år gammel. Samme år er hun med på å vinne seriegull, etterfulgt av å bli cupmester i 2011, 2012 og 2013. I tillegg er hun innom alle aldersbestemte landslag – fra J15 til U20. Alt ligger til rette for en stor fotballkarriere.

Published

on

Foto: Vegeir Kjærstad

Men så er det slutt. Manglende motivasjon gjør at Ingrid Bakke bestemmer seg for å legge opp. Kun 20 år gammel er fotballkarrieren over.

Fotballen hadde Bakke alltid bare sett på som noe gøy. Men hun hadde også ofret mye, og visste ikke lenger om det var verdt å satse videre – uten å tjene en eneste krone på satsingen.

– Jeg spilte på et veldig bra lag og opplevde på en måte alt man kan oppleve i Norge før jeg var 20 år. Du kan vinne mer, men det var enten å dra til utlandet eller å slutte. Jeg ønsket å studere, dra på hyttetur, feste og tulle.

Les også: Vålerenga-profilen advarer etter et 2020 med stor suksess, men færre scoringer

“Jeg lurte på om det var verdt det. Skal jeg gidde å bruke fem år til på det?”

Ingrid bakke

Men samtidig var det kun et fåtall av spillere som reiste til utlandet på denne tiden – i sterk kontrast til slik det er i dag. Hun fikk et tilbud fra Røa, men å bytte lag i Norge var ikke særlig aktuelt for den daværende Stabæk-spilleren som heller ikke helt så muligheten for at man kunne bytte lag på den tiden, forteller hun.

Å være alene i utlandet var heller ikke noe som fristet Bakke.

– Det tok så mye tid. Hadde jeg fått én million i året, hadde jeg sikkert ikke lagt opp. Men det krever like mye tid som en Eliteserie-spiller. De er borte annenhver helg og reiser, og det tar sykt mye tid. Jeg lurte på om det var verdt det. Skal jeg gidde å bruke fem år til på det?

– Jeg elsket å spille fotball og fikk mye igjen for det av å vinne ting og å spille med kule folk. Men du går glipp av ekstremt mye og ofrer mye med tanke på penger. Jeg vet ikke om alle spillerne i Eliteserien hadde spilt gratis.

– Tror du det ville ha vært annerledes om du var 20 år i dag?

– Det kunne sikkert det. Hadde det vært en fulltidsjobb, kunne man ha giddet.

– De yngre ser i hvert fall muligheten. De ser flere som er i utlandet. Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg og Maria Thorisdottir… Mange av de jeg har spilt med har endt opp i utlandet. De unge ser mer profileringen og følger de på Instagram – og har lyst til å spille i Barcelona fordi de ser en norsk spiller der.

Les også: Den uredde 17-åringen

Utradisjonell

Lyn-spilleren ser tilbake på tiden i Stabæk med gode minner. Også på U-landslagene stortrivdes hun, kanskje litt for mye, ifølge landslagstrenerne.

– Det var kjempekult! Jeg satset, men har fått veldig mye kjeft på landslaget opp igjennom. Jeg har holdt på å bli kastet ut noen ganger. Men jeg tok det dritseriøst, sier hun, før hun forteller videre om episodene:

– Den ene gangen var fordi jeg badet i badekaret etter klokken 23 og spiste pizza. Landslagsskolen var veldig streng. Hvis du var lenge oppe, fikk du kjeft. I Japan dro vi ut og tok en øl etter at vi var ferdig med VM, men det var ikke lov. Det var dagen før vi skulle hjem – etter at vi hadde vært i Japan i en måned.

– Jeg har aldri vært opptatt av å måtte gjøre noe spesielt før kamp, at jeg må restituere, spise riktig eller sove nok. Det har alltid funket å leve og spille som vanlig.

Hun understreker imidlertid at hun alltid har vært seriøs under treninger og kamper, men at hun har måttet ha rom for å tulle og slippe seg litt løs for å prestere på sitt beste.

Les også: Da Lyn var i krise ga kapteinen bort proffkontrakten

Ingrid Bakke gjorde forrige sesong comeback i Toppserien for Lyn. Foto: Billybonkers

Comebacket til Toppserien

Tiden etter at hun la opp for første gang har hun brukt på å studere og være med venner, i tillegg til at hun har vært på utveksling i Nicaragua. Før hun gjorde comeback før 2020-sesongen spilte hun også futsal i ett år – to ganger i uken – for et av Oslos studentlag, før hun fikk meldingen fra sportslig leder i Lyn, Jan Henrik Øydne.

– Jeg fikk en melding mens jeg var ute på lønningspils der han spurte om jeg ønsket å spille i Toppserien. Litt brisen svarte jeg ja og dro på trening – og det var hyggelig å være en del av et lag igjen etter å ha vært fem år uten. Så kom koronaen, og det var kjipt, men jeg føler det er enda kjipere for de yngre.

Spill i Toppserien har hun det siste året kombinert med en fulltidsjobb som pedagogisk leder. Det innebærer at hun kun deltar på tre av lagets treningsøkter gjennom uken – uten lønn. Likevel ser hun en klar forskjell på kvinnefotballen nå i forhold til da hun la opp i 2013.

– Det er mer struktur, vi hadde ikke video- og taktikkmøter. Vi gjorde de enkle tingene. Det er mye mer mediadekning, det skrives mye mer og jeg vet at det er flere som er interesserte og har hengt seg på kvinnefotballen. Men i Stabæk var de veldig gode på at kvinnene skulle være like viktige som herrene. Nå har det også blitt Rosenborg og Vålerenga, kanskje Brann kommer etter hvert.

Les også: Malin Sunde sin store revansje: Nå landslagsaktuell og ettertraktet