Connect with us

Intervjuer

– Å være Barcelona-spiller er virkelig noe helt, helt spesielt

Ingrid Syrstad Engen blir den andre norske spilleren i historien som ikler seg den berømte Barcelona-drakten.

Published

on

Foto: FC Barcelona
  • 28. februar 2018: Ingrid Syrstad Engen blir byttet inn til pause og får sin A-landslagsdebut under en treningskamp mot Australia som ender med 3-4-tap for Norge.
  • 6. juli 2021: Ingrid Syrstad Engen er klar for Barcelona – den regjerende trippelmesteren som nylig har smadret Chelsea i Champions League finalen 4-0 og har vært fullstendig suverene i den spanske serien.

Ingrid Syrstad Engen har nærmest på rekordtid gått fra å være en ung og talentfull spiller til å bli en av verdens aller heteste midtbanespillere. Da hun til slutt ble klar for Barcelona og signerte for klubben, var det etter å ha mottatt stor interesse fra flere av de aller største klubbene i Europa etter at hun valgte å ikke forlenge kontrakten med Wolfsburg.

Det har gått fort for Melhus-jenta de siste årene. Meget fort. For under fire år siden spilte hun sin siste kamp for Trondheims-Ørn. Og 19. mai 2019 var tiden i LSK Kvinner over.

Hvordan skjedde det? Det får den ferske Barcelona-spilleren stadig spørsmål om – og hun forklarer det slik til Norske Fotballkvinner:

– Det er flere faktorer. Jeg har alltid gått for det tøffeste, alltid når jeg har fått muligheten til å dra til en av de beste klubbene et sted, har jeg gjort det. Først til LSK som var best i Norge. Da Wolfsburg kom på banen, visste jeg at det ville bli tøff konkurranse og at jeg var ung. Jeg var ikke den spilleren jeg er i dag. Jeg kom dit nesten ukjent.

– Jeg tror jeg har en bra egenskap til å ta nye nivåer fort og er uredd. Det har gått veldig fort alle plasser også. Jeg har selvfølgelig vært heldig å få tillit fra trenere, men det er mange ting som spiller inn. Jeg har alltid søkt etter et sted hvor jeg kan ta nye steg. Jeg har ikke vært redd for å utfordre meg selv eller å dra til passer hvor det er stor konkurranse.

Ingrid Syrstad Engen under presentasjonen som Barcelona-spiller. Foto: FC Barcelona

Les også: Tidligere utenlandsproff åpner opp om mentale utfordringer

Tøff konkurranse for Engen

Stor konkurranse blir det også i Barcelona, men Syrstad Engen er klar for utfordringen når hun skal forsøke å kjempe seg til en plass på kanskje verdens aller beste midtbane bestående av Alexia Putellas, Patri Guijarro og Aitana Bonmatí.

23-åringen tror likevel at hun kan tilføre laget flere kvaliteter. Hun håper blant annet å bidra med sin store arbeidskapasitet og duellkraft.

– Jeg har også noen kvaliteter som jeg føler kan passe inn i laget med pasningsspill, ønske om å ha ball og å være en spiller som alltid er spillbar. Jeg tror det kan ta tid å tilpasse seg stilen, men også at den kan passe meg godt og få frem mine kvaliteter på en veldig bra måte.

– Hvordan skal du utvikle deg videre i Barcelona?

– Jeg valgte Barcelona fordi jeg føler det er riktig å dra dit hvis jeg virkelig ønsker å utvikle meg enda mer. Jeg får prøve meg på en ny spillestil, en ny måte å trene på, og jeg tror det kan passe meg veldig bra med tanke på at jeg fortsatt er ung og har veldig mye jeg bør utvikle. Spesielt offensivt håper jeg å kunne ta nye steg, både med å få målpoeng, men også å utvikle den offensive spillestilen, ha mye ball og være mye involvert.

Hun forteller at hun ikke er tiltenkt én spesifikt rolle, men at hun både er – og må være – klar for å spille i de ulike rollene på midtbanen. Også midtstopper dersom det skulle være et behov.

– Men det er klart at det er den dype midtbaneposisjonen jeg føler meg mest komfortabel i.

Les også: En legende tar farvel

– Jeg får prøve meg på en ny spillestil, en ny måte å trene på, og jeg tror Barcelona kan passe meg veldig bra med tanke på at jeg fortsatt er ung og har veldig mye jeg bør utvikle. Foto: FC Barcelona

Måtte holde overgangen skjult

Siden offentliggjøringen har det tidvis kokt på telefonen til Melhus-jenta som forteller at det er godt å endelig kunne være åpen om klubbvalget. Responsen har vært enorm, og hun føler seg allerede godt tatt imot av Barcelona-fansen.

Kontakten med Barcelona ble opprettet for flere måneder siden. Hun forteller at hun umiddelbart ble interessert og at klubben stod til forventningene. Allerede under hennes første samtale med klubben merket hun at de tilbød det hun ønsket seg. For 23-åringen var det England og Spania som fristet aller mest.

– Det har føltes riktig fra første gang jeg hadde kontakt med dem.

Hun har imidlertid i lang tid måttet holde overgangen skjult så godt som mulig, noe som tidvis har det vært vanskelig.

– Ja, både og. Når folk spør, kan du bare smile og rett og slett ikke si noen ting. Det er klart jeg har lengtet til den dagen det skulle komme ut. Det har vært veldig mye spekulasjoner og presse, og det har vært artig det også. Men det er selvfølgelig godt når det faktisk er ute og du kan være åpen om det – og glede seg sammen med de rundt seg, sier hun med et bredt smil.

Hun ser ingen bedre plass å være akkurat nå enn hos den regjerende Champions League-mesteren.

– Nei, men jeg tror egentlig ikke det. Det er veldig, veldig rart egentlig å vite at man skal til en av verdens desidert største klubber. Det er noe med navnet Barcelona og det å være en Barcelona-spiller. Det er virkelig noe helt, helt spesielt. Det er nesten litt rart at jeg skal dit mens jeg sitter her hjemme på et lite sted som Melhus. Å vite at jeg skal dit er stort.

Les også: Irene Dirdal drømmer om Viking-retur

– Det er noe med navnet Barcelona. Foto: Alexander Larsen

Nå ser hun frem til å reise til sitt nye hjemsted 23. juli og starte oppkjøringen tre dager senere.

– Jeg gleder meg veldig mye. Jeg har hatt en lang ferie som har vært veldig deilig, men jeg kjenner at jeg virkelig er klar for å sette i gang. Jeg gleder meg til å starte på noe nytt. Det blir veldig spennende.

Syrstad Engen har signert en toårskontrakt med Barcelona til 2023, men håper samtidig at hun skal trives så godt at hun blir værende i klubben i mange år fremover. Etter korte opphold i LSK Kvinner og Wolfsburg håper hun nå å få mer stabilitet – og slippe stresset med å se etter ny klubb nok en gang, som hun forteller er en utmattende og stor prosess.

Karrierens viktigste valg

Midtbanespilleren har lagt bak seg to gode år i Wolfsburg med ett seriegull og to cupmesterskap, der hun mer eller mindre har vært fast fra første stund. Hun har tidligere overfor toppserien.no vært åpen om hvor tøft det var å komme til Tyskland, og at det var et sjokk i starten.

Hun tror ikke det er mulig å forberede seg fysisk på et slikt regime, men at du som ung spiller må være mentalt klar for å få det tungt og tøft. For Syrstad Engen var det imidlertid kun den første sesongoppkjøringen som ble av det helt brutale slaget.

Det tidligere friidrettstalentet ønsker derimot ikke å skremme folk med at det kun er løping i Tyskland. Selv om det var et sjokk i starten, ble hun mer robust og fikk en bedre fysikk av det. Engen tror også at det tøffe regimet var nøkkelen til at Wolfsburg fikk en så god sesong i hennes debutsesong for klubben, der hun vant både serie- og cupgull samt spilte Champions League-finale mot Lyon (1-3).

Les også: Malin Sunde sin store revansje: Nå landslagsaktuell og ettertraktet

Valget om å dra til Wolfsburg tror hun er det viktigste valget hun har tatt i karrieren.

– Det var kanskje flere som mente at det ville bli for tøft. De hadde en veldig sterk midtbane. Jeg bestemte meg et halvt år før VM, og etter VM var det kanskje mer naturlig at jeg skulle dit. Men jeg var ung og flere mente at jeg hadde hatt godt av lenger tid i Toppserien som sikkert kunne stemme.

– Men jeg må si at jeg er veldig fornøyd med valgene som er blitt tatt. Og Wolfsburg-valget var riktig. Jeg kom inn og spilte nesten umiddelbart.

– For meg var det helt avgjørende. Det var det som ga meg gjennombruddet. Siden Wolfsburg hadde fulgt meg i så mange år som de hadde, visste de hva de fikk. De hadde vært og sett på kamper i Norge, sett kamper på TV og fulgt meg såpass bra at de visste hva de ville få på både godt og vondt. De visste hva som var bra og hva jeg burde utvikle. Det føltes veldig trygt å dra til Wolfsburg enn å dra til en klubb som plutselig viste interesse etter et mesterskap. Tiden i Wolfsburg har gjort at jeg nå kan ta et nytt steg.

Det internasjonale gjennombruddet

Valget om å dra til Wolfsburg tok hun et halvt år før VM i Frankrike. Hun signerte for den tyske storklubben, men ble umiddelbart lånt ut til sin daværende klubb LSK Kvinner for å spille under Hege Riise frem til mesterskapet.

Mesterskapet skulle vise seg å bli en stor suksess for trønderen. Engen var blant landslagets aller beste spillere i et mesterskap der Norge tok seg til kvartfinalen. Hun var også spilleren som sendte Norge dit med sin straffe i straffesparkkonkuransen mot Australia, og fikk på mange måter et internasjonalt gjennombrudd under mesterskapet.

– Jeg føler VM gjorde meg til en større profil. Du får mer oppmerksomhet og det var en del kamper mange fulgte med på, og du får nye tilhengere. Du blir rett og slett en større spiller, og det følte jeg VM ga meg. Og ikke minst den erfaringen med å spille store kamper. Det var første gangen jeg fikk være med på noe så stort. Det tok jeg med meg da jeg kom til Tyskland.

– Hvordan var det å ta valget om å dra til Wolfsburg etter kontra å dra før VM? Du kunne potensielt tross alt ha blitt sittende på benken i Tyskland og mistet startplassen før mesterskapet om du hadde reist i forkant.

– Jeg var veldig usikker. Jeg tenkte at å dra til Tyskland kunne gjøre at jeg var vant til et enda høyere nivå frem til VM, men så var det spilletid også. Vi skulle spille Champions League-kvartfinale mot Barcelona med LSK Kvinner i mars, og jeg hadde veldig lyst til å være en del av det. Jeg visste hva jeg fikk i LSK. Jeg hadde tillit og støtte derfra og ville få en god oppladning. Jeg gikk for tryggheten.

Les også: Mille Aune forlot far og søster for å spille i Toppserien

Ingrid Syrstad Engen opplevde stor suksess under VM i Frankrike i 2019. Foto: Alexander Larsen

En av Syrstad Engens første kamper for sin nye storklubb, blir mot selveste Rosenborg på Lerkendal stadion. Det blir selvsagt av det spesielle slaget for den trønderske Barcelona-spilleren.

– Det blir veldig spesielt. Jeg fikk litt sjokk da jeg hørte at det var i planene. Å ha en av sine første kamper som Barcelona-spiller mot gamleklubben, som jeg er veldig engasjert i og følger med på, blir utrolig artig. Og spesielt å komme til Trondheim å vise seg frem foran trøndere, venner og familie… Det blir skikkelig spesielt. Det er lenge siden mange har sett meg spille live. Så det blir fryktelig artig å ha dem på tribunen igjen.

– Kunne det ha blitt mer perfekt enn dette?

– Nei, det kan kalles helt perfekt, altså, det kan man.