Connect with us

Intervjuer

Ble kåret til årets gjennombrudd. Nå vil hun bli ligaens beste midtstopper

Hun tok steget fra Klepp for å møte nye utfordringer og få mer konkurranse. Det angrer ikke Marthine Østenstad på etter 2021-sesongen.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det har vært en skikkelig bra overgang. Jeg trives veldig godt både i Bergen og med laget. Jeg har ikke tenkt meg noen andre plasser foreløpig, sier midtstopperen til Norske Fotballkvinner.

Før kampen mot gamleklubben, der Sandviken sikret seriegullet med sin vanvittige 8-0-seier, mottok hun beviset på at hun er kåret til årets gjennombrudd i Toppserien i 2021.

“Prisen går til en spiller som lenge har vært ansett som et stort talent og som kom til
Sandviken før sesongen. Spilleren har vært bunnsolid hele året og virkelig etablert seg
som en viktig brikke på Norges beste lag. Prisen for årets gjennombrudd i Toppserien går til
spiller nummer 15, Marthine Østenstad”, sto det i begrunnelsen da en svært overrasket midtstopper mottok prisen.

– Jeg hadde absolutt ikke forventet det, sier hun og ler.

– Men det var veldig, veldig kjekt. Jeg har aldri fått noen pris eller slike ting og syntes det var veldig stas. Det er også fint å få en bekreftelse på at det man har levert har vært veldig bra. Det var skikkelig kjekt så det setter jeg stor pris på, legger hun til.

Østenstad forteller at prisen allerede er sendt hjem til familien i Stavanger og at den vil finne plass nede på hyllene i kjelleren sammen med far Egil Østenstads meritter.

Les også: Lisa Naalsund kåret til årets spiller – fikk mental hjelp for å få fart på karrieren

Elisabeth Terland (f.v.), Tuva Hansen, Marthine Østenstad og Mille Aune har alle forlatt Klepp det siste året. Og denne sesongen viste det seg å være med suksess. Foto: Alexander Larsen

Stor utvikling

20-åringen sier målet for sesongen var å spille hver kamp, kvalifisere seg til Champions League med Sandviken og i tillegg bli en del av U23-landslagstroppen.

Hun lyktes med alt. Den tidligere Klepp- og Viking-spilleren spilte 18 av 18 kamper i Toppserien, vant seriegull med Sandviken og er i tillegg blitt en fast inventar på U23-landslaget som tapte 2-3 for Belgia onsdag kveld og møter Spania 29. november.

– Hvordan har du utviklet deg?

– Jeg er blitt en mer voksen fotballspiller. Og jeg føler jeg passer godt inn i spillestilen til Sandviken som en spillende midtstopper. Med god hjelp fra trenerne og de rundt meg har jeg blitt en viktig brikke i det offensive spillet ved å spille opp mine lagvenninner. Spesielt etter at jeg begynte å spille som venstre midtstopper, har jeg hatt en god relasjon med Marit Bratberg Lund, Lisa Naalsund og Vilde Hasund. Relasjonene vi har skapt i laget er noe av grunnen til at jeg har klart å prestere så bra.

Her er Østenstad på U23-landslagssamling tidligere i høst. Foto: Alexander Larsen

Store mål

– Hvordan har du jobbet for å bli bedre?

– Jeg føler jeg er blitt flink til å reflektere over de tingene jeg trenger å bli bedre på og hvordan jeg må jobbe for å få det til. Men jeg tror egentlig at mange av de stegene jeg har tatt i år skyldes at jeg har blitt litt voksen og mentalt tatt mer ansvar, svarer hun og legger til:

– Jeg har alltid hatt et veldig riktig og godt forhold til det å trene utenom fellesøktene. Hvorfor jeg plutselig tok et stort steg i år har jeg egentlig ikke et så mye bedre svar på enn at jeg har vært i et veldig godt lag med flinke, kompetente trenere – samtidig som at det har vært veldig god konkurranse som har gjort at jeg virkelig ha måttet prestere på hver eneste trening.

Hun sier målet nå er å bli en av lagets mest betrodde spillere og at hun har enda større ansvar bakover i banen.

– Jeg spiller sammen med to fantastiske midtstoppere, men målet mitt er å bli den beste midtstopperen i Toppserien. Det skjer ikke nødvendigvis neste år, men det er mål jeg jobber mot, sier 20-åringen også med en drøm om A-landslaget.

Les også: Årets lag i Toppserien 2021

Historisk seriegull

Sandviken-historien ble som kjent avsluttet med seriegullet på hjemmebane mot Klepp. Bergens første seriegull på kvinnesiden noensinne. Og fra og med 2022 er det klart at de rødhvite draktene byttes ut med helrøde når Sandviken blir til Brann.

Hjemmekampene vil i utgangspunktet fortsatt spilles på Stemmemyren, men håpet er at de største kampene skal bli spilt på Brann Stadion.

Østenstad gir naturlig nok Alexander Straus en stor del av æren for seriegullet. Men hun peker samtidig på toppspillerutvikler Kjetil Lone som en viktig årsak til at enkeltspillere har tatt store steg. Hun bruker Guro Bergsvand som et eksempel, som denne sesongen har storspilt og spilt seg til fast plass på A-landslaget.

– Hvordan var det å avslutte med seriegull?

– Det var skikkelig kjekt og ekstra spesielt på grunn av nedturen vi hadde i cupfinalen (1-2-tap for Vålerenga). Men noe av det kjekkeste denne sesongen er den gjengen vi også har blitt utenfor banen. En ting var at jeg fikk seriegull, men det var skikkelig kjekt å se alle de gode venninnene mine få seriegull. Den kanskje største og kjekkeste opplevelsen var å se at vi klarte å oppleve noe så stort sammen med så mange som jeg er blitt glad i. Det var en skikkelig god følelse og en perfekt avslutning for Sandviken.

– Hva har Alexander Straus betydd?

– Guro Bergsvand liker å si at vi har blitt hjernevasket fordi vi gjennom hele sesongen aldri har sagt at vi skal ta gull. Vi har hatt mye fokus på utvikling og én kamp om gangen. Det tror jeg har vært viktig siden Sandviken ikke hadde vunnet noe på lang tid.

Neste sesong blir det dermed spill i Europa og Champions League for den suverene seriemesteren som gikk ubeseiret gjennom sesongen og bare gikk på ett poengtap (1-1 mot Arna-Bjørnar).

– Det blir en skikkelig kul opplevelse og som spiller er det en fantastisk arena til å vise seg frem på. Jeg tror vi kommer til å bli mye bedre allerede neste år og at vi kan hevde oss veldig godt.