Connect with us

Intervjuer

Overrasket med overgang til Italia: – Skal bare gjøre det jeg er god til

Karrieren til Johanne Fridlund tok nylig en uventet vending.

Published

on

Foto: Privat

Ordene tilhører den ferske Lazio-signeringen Johanne Fridlund.

Med drøye to måneder igjen til toppseriestarten har det allerede vært mange overganger i norsk fotball. Men den største overraskelsen står nok Johanne Fridlund for. Etter en sesong med varierende spilletid har likevel 25-åringen bevist nok til å bli hentet av den italienske storklubben.

Både i 2020- og 2021-sesongen endte Fridlund opp som Kolbotns toppscorer.

Når Fridlund snakker med Norske Fotballkvinner har hun nylig ankommet Italia. De første dagene ble brukt til å flytte og feire nyttår i sin nye hjemby sammen med kjæresten. Nå begynner derimot en ny treningshverdag.

– Det blir viktig å finne meg til rette og bli vant til treningsrutene, bli kjent med gruppen og hvordan de spiller. Jeg gleder meg til å prøve nye treningsmetoder. Det er mer teknisk her og mye spill på treningene, og så langt liker jeg det. Og ta sjansen når jeg får den. Bare gjøre det jeg er god til og være meg selv, sier hun tydelig entusiastisk over muligheten hun har fått.

– Er det verdt det?

Men et utenlandseventyr hadde hun neppe sett for seg da hun ga seg med toppfotball etter 2017.

Hun trengte en pause fra fotballen for å finne ut av hva hun ville bruke tiden sin på, fordi det gikk utover humøret over en lengre periode. Til slutt gjorde Fridlund comeback i Grei etter halvannet år, og etter hvert fant hun gradvis tilbake fotballgleden.

Hun fikk muligheten til å prøve seg i Toppserien av Kolbotn-trener Aleksander Olsen, og forteller åpenhjertig om utfordringene hos en fotballspiller utenfor de aller største klubbene i Norge.

At norske fotballspillere gir seg tidlig er ikke et ukjent problem – og Fridlund forteller om noen av de potensielle årsakene til at flere spillere i Toppserien gir seg på et tidlig stadiet av karrieren.

– Jeg har alltid hatt det i bakhodet om det er verdt det, fordi jeg har slitt mye med motivasjon, og det krever jo motivasjon for å stille opp og være i en konkurransesituasjon gjennom hver sesong. For min del har det vært totalbelastningen som har vært utfordringen, – og jeg synes det har vært utfordrende å sjonglere fotball, jobb og studier. Jeg er imponert over de som får det til, sier Fridlund.

Og fortsetter:

– Selve proffdagene (dager hvor hele laget er tilstede fra morgen til ettermiddag) i Kolbotn var en god tanke. Man blir kjent på en annen måte enn kun treninger. Samtidig kan det være utfordrende dersom man går glipp av skole eller jobb. Det finnes jo tilpasninger, men det er kanskje utfordringen til klubbene som ikke er de største klubbene i Norge.

Les også: Årets lag i Toppserien 2021

Stor utfordring

I Italia skal hun nå forsøke å hjelpe de blåkledde til å sikre fornyet plass. Men den oppgaven blir alt annet enn enkel.

Etter halvspilt sesong ligger Lazio nest sist på tabellen med bare tre poeng etter 11 kamper. Opp til sikker plass er det hele ni poeng.

– De har fått inn flere nye spillere, samt ny trener, og det virker som at de har hatt en del utskiftninger etter at de rykket opp til Serie A. Jeg har kun sett én kamp og det virket som de forsvarte seg mye, selv om de scoret to fine mål i 3-2-tapet mot Roma i desember. Det blir spennende å ta del i siste del av sesongen og oppleve nærmere hvordan de spiller. Jeg har fått inntrykk av at de ønsker å bli i Serie A. Det kan bli utfordrende, men alle virker motiverte.

25-åringen har allerede fått et inntrykk av hvor stor klubben er, og får en annen treningshverdag enn på Sofiemyr.

– Treningsanlegget i Lazio er stort. Det er flere fotballbaner, garderobeanlegg, og treningsrom i samme området. Apparatet rundt laget er også stort, forteller hun.

Får starte med blanke ark

I Kolbotns pressemelding ble hun sitert på at hun hadde signert for seks måneder, men flere andre plasser er det blitt meldt halvannet år. Fridlund gir en oppklaring på dette.

– Jeg har sett at noen har skrevet at jeg signerte for 1,5 år. Men jeg har bare skrevet kontrakt med dem i 6 måneder, ut juni. Etter sesongen var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre med fotballen, også fordi jeg har fått mindre spilletid enn fjoråret og tenkte naturligvis at jeg ville ha færre sjanser. Men jeg har hatt det i bakhodet å forsøke noe helt nytt, sånn som her i Lazio. Kontrakten på seks måneder passer meg ypperlig, også fordi jeg får fullført studiene på NIH fra utlandet. Jeg ser fram til å starte med blanke ark et sted ingen vet hvem jeg er, komme ut av komfortsonen og bli pushet til nye ting. Jeg vil gjøre mitt beste, og så får jeg evaluere etter sesongen om det har gitt mersmak.

Nå kan Fridlund se framover mot et halvår hvor Nordre Follo er byttet ut med Roma og i siste serierunde venter en skikkelig godbit, hvor hun møter Emilie Haavi og hennes Roma på bortebane.

– Det er jo derby, så det blir sikkert knalltøft. Da tror jeg det kommer en del tilskuere. Det blir sykt gøy!

Vi ønsker Fridlund lykke til!

PS: Vi gjør oppmerksom på at artikkelforfatter tidligere har hatt en rolle i Kolbotn.