Connect with us

Intervjuer

Dette svarer Blakstad om prislappen, spilletiden og Manchester City-overgangen

Etter noen hektiske dager med klubbskifte og vannlekkasje hjemme i Trondheim, hadde Julie Blakstad tirsdag sin første treningsøkt med Manchester City. Og nå er hun klar for å starte eventyret i den engelske storklubben.

Published

on

Foto: Manchester City

– Jeg merket med en gang at det var et steg opp og at det går litt fortere, sier Blakstad til Norske Fotballkvinner dagen etter å ha ankommet Manchester igjen, der hun befinner seg på et hotell rett ved treningsanlegget.

27. januar, på overgangsvinduets siste dag, ble det etter flere dager med spekulasjoner klart at Julie Blakstad hadde signert for Manchester City.

Etter to år i Rosenborg signerte hun en to og et halvt års kontrakt med den engelske storklubben.

Et koronatilfelle i Rosenborg-troppen gjorde at England-besøket lot vente på seg, men stortalentet ble likevel ikke stresset av at overgangen fant sted på deadline day i England.

Kontrakten ble nemlig signert allerede dagen før, og dermed gjenstod det bare papirarbeid for å få overgangen i orden.

Les også: Scoret i drømmedebut: Nå vil hun kjempe til seg fast plass

Rekordsum

Ifølge Norske Fotballkvinners opplysninger skal overgangssummen ligge på rundt to millioner kroner. Det er i alle fall norsk overgangsrekord.

Blakstad sier hun ikke vet noe om overgangssummen annet enn det som er blitt rapporter, uten at prislappen plager henne nevneverdig.

– Det er dritkult at det begynner å bli tjent penger på spillersalg på kvinnesiden også. Når du leser om Erik Botheim (sum på oppimot hundre millioner kroner) sin overgang, er ikke min overgang i nærheten, men det er ikke mange år siden man gikk gratis, sier Blakstad.

– Det er postivt for både meg og Rosenborg at de kan få penger for meg og at de kan få noe tilbake etter å ha hjulpet meg de siste to årene, legger den tidligere Rosenborg-juvelen til.

Blakstad ser frem til å spille i lyseblått de neste to og et halvt årene. Foto: Manchester City

Hun bekrefter interesse fra flere klubber, men forteller at valget først og fremst sto mellom to alternativer:

  • Å bli værende i Rosenborg.
  • Signere for Manchester City.

Blakstad forteller at Rosenborg ønsket å forlenge kontrakten hvis hun ble værende for å sikre en overgangssum. Bare noen dager i forveien hadde Emilie Bragstad blitt presentert som Bayern München-spiller, men samtidig blitt lånt ut tilbake til Rosenborg.

Det var ikke aktuelt for Blakstad.

– Det var ikke noe vi diskuterte, det ble aldri tatt opp som et alternativ. Da måtte jeg ha tatt initiativ i så fall. Men for min del kunne jeg like gjerne dra nå hvis jeg først skulle signere, sier Blakstad, som takket nei til Chelsea før hun signerte for Rosenborg.

– Jeg tror jeg har vokst siden den gang. Da jeg var på besøk hos Chelsea, hadde jeg ikke bodd alene. Jeg hadde fått alt servert og lagt til rette. Det var mer for å se hvordan det var, og det var kult, men jeg tror ikke at jeg var klar for det på den tiden å flytte til et annet land og ta det steget, forklarer Blakstad.

Les også: Overrasket med overgang til Italia

Julie Blakstad forlot Rosenborg og sikret samtidig gode penger for gamleklubben. Foto: Alexander Larsen

Dette vurderte hun

I Manchester City kommer hun til et lag som er midt i sesong, og som ligger på 5. plass i den engelske toppdivisjonen. Topp tre gir Champions League-spill.

I Rosenborg er de så vidt i gang med sesongoppkjøringen. Og til sommeren venter det EM i England, som gjør at spilletid nå vil være ekstra viktig for spilleren som har spilt seg fast inn i startelleveren – som lagets venstreback.

– Jeg har tenkt på det og ønsker å spille fram mot EM for å være med. Samtidig tror jeg at treningshverdagen uansett vil gjøre at jeg vil utvikle meg uavhengig av spilletid. Jeg vil kjempe for å spille, men det er ikke sikkert det skjer umiddelbart, sier hun.

– Hvordan blir det å komme midt inn i en sesong?

– Det er kanskje ikke det mest optimale, men samtidig er det ikke mange månedene mellom seriestart i Toppserien og sesongavslutningen i England. Enten om det var nå eller i sommer, kan det være tøft å finne seg til rette og få mye spilletid. Men jeg tror det ville vært like vanskelig etter EM hvor det blir rett på etter mesterskapet, forklarer midtbanespilleren.

Blakstad snakket derfor med landslagssjef Martin Sjögren før overgangen ble en realitet.

– Han sa det ikke ville være en stopper for et eventuelt EM og at jeg ikke skulle bekymre meg for det. Men det er klart at det ikke er gunstig å gå et halvt år uten å spille, forteller 20-åringen.

– Det er bra at han sier at det ikke er avgjørende, jeg ville ikke risikere noe. Hadde han sagt at det var helt uaktuelt å bli med til EM om jeg blir sittende på benken i City, ville jeg revurdert det. Å få spille EM henger nok høyest i år, det har jeg aldri spilt på seniornivå. Selvfølgelig ønsker jeg å være med, legger hun til.

– Jeg ville ikke risikere noe. Foto: Alexander Larsen

Forsøkte å hente Blakstad i sommer

Blakstad forteller at Manchester City har fulgt henne i lengre tid.

– De ville egentlig ha meg i sommer, men da hadde jeg ikke nok poeng. Vi har hatt kontakt siden desember og vurderte om jeg skulle komme på besøk før jul. Men det ble vanskelig på grunn av eksamen og korona, forteller hun.

Poengene hun snakker om er poengene spillere nå trenger for å få arbeidstillatelse i England etter at Storbritannia trakk seg ut av EU. Disse poengene skal også ha vært med på å felle en potensiell overgang for Malin Sunde til Manchester City i fjor sommer, ifølge VG.

Det er riktignok nettopp arbeidstillatelsen som gjør at Manchester City-debuten potensielt lar vente på seg for Blakstad. Hun vet derfor ikke ennå om hun blir klar til torsdagens cupkamp mot Tottenham.

I Manchester City er hun i hovedsak tiltenkt rollen som indreløper eller kantspiller. Men hun har også fått beskjed om at hun kan bli prøvd ut som back ved behov.

– Over all forventning

Å ta farvel med Rosenborg var heller ikke enkelt.

– Det var trist å si ha det, men jeg likte best å si «på gjensyn». De er en sykt bra gjeng, jeg måtte velge mellom venner eller prøve å ta steget ut. Jeg fant ut at vennene ikke forsvinner selv om det blir sjeldnere. Det er veldig mange som har sagt at de kommer på besøk, sier hun.

Blakstad spilte totalt 40 kamper og scoret 20 mål i løpet av to sesonger for klubben.

– Jeg skulle gjerne hatt et gull, men det var over all forventning. Det var ingen selvfølge at Rosenborg skulle kjempe om gullet og bare være målforskjell unna det første året. Det er kjempebra det de har bygd opp.

Skulle det ikke bli debut torsdag mot Tottenham, venter en ny mulighet til helgen når det er klart for storoppgjør mot Maren Mjelde og Guro Reitens Chelsea.