Connect with us

Nyheter

– Det er plass til en joker blant topp 4

Etter nedrykket fra Toppserien i 2019 knuste Stabæk all motstand i 1.divisjon i 2020. Av eksperter ble de spådd en vanskelig sesong tilbake på øverste nivå. Det så det ut til å bli en stund, før det snudde på høstsesongen. Stabæk vant 4 av de 6 siste kampene og endte til slutt på en imponerende 7. plass. Nå skal laget ta nye steg og håper å bli årets joker.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Norske Fotballkvinner har satt seg ned med kaptein Melissa Bjånesøy og pratet om hvor Stabæk står sportslig. Det er et offensivt lag og ambisjonene for årets sesong er store. For første gang på to år har laget fra Bærum fått en foreløpig fullstendig sesongoppkjøring. Samtidig som Oslo-lagene fikk fortsette å trene hadde Bærumsklubben treningsnekt i flere uker i fjor. Det bidrar til at Bjånesøy har sett en tydelig progresjon i treningskampene.

– Jeg syns det har vært bra. Vi har fått vært mye samla og trent godt. Det har vært stigning, som er det viktigste med en oppkjøring. De første kampene handler litt om å få i gang spillere igjen, man rullerer mye og skal få alle til å spille relativt likt. Så begynner man å spisse det litt mer inn i de siste kampene. Den siste kampen vi spiller er også den beste. Det er jo et godt tegn, forteller Stabæk-kapteinen

29.01: 16.00: Stabæk 1–1 Kongsvinger
05.02: 13.00: Stabæk 3–2 Røa
26.02: 13.00: Hønefoss 0–1 Stabæk
06.03: Stabæk – LSK Kvinner 1-2
12.03: Stabæk 4-1 Grei Fotball Elite

En mer erfaren tropp

Bare to år etter at laget tok bronsemedaljen i Toppserien 2017, rykket laget direkte ned. Stabæk havnet nest nederst på tabellen i sesongen hvor ligaen ble redusert fra 12 til 10 lag. Nedrykket kom etter et tiår hvor Stabæk var relativt fast blant de tre beste lagene i serien, med to seriegull i skapet.

Hva tar du med deg fra de siste tre årene?

– At vi har mer erfaring. Vi har stort sett den samme stammen, som alltid har vært unge spennende spillere. De har nå ett og to år med ordentlig førstelagsfotball bak seg, og det begynner man å merke. Det tror jeg er den største forskjellen. Vi har blitt mye friere i spillestilen fordi vi evner å ta mer valg uten å være avhengig av avtalte trekk. Litt mer voksne rett og slett. Og lært litt det man kaller kynisme, som egentlig bare er rutine, forteller Bjånesøy

Kanskje fikk man et frempek på dette allerede under høstsesongen i fjor. I lang tid lå Stabæk på usikker plass, men da høstsesongen kom snudde trenden og Stabæk fant formen. Dermed la de nok lag bak seg til å havne på en trygg plassering. Akkurat hva som skjedde før de siste kampene er ikke helt tydelig.

– Ja, hva skjedde? Jeg tror vi fikk løst opp det som kanskje knøt seg på vårsesongen som gjorde at vi tapte mange av de jevne kampene. Jeg er litt usikker på hvor mye det spiller inn når du virkelig spiller med kniven på strupen. Da er det ting som endrer seg ubevisst og. Tre av de fire siste seierne var mot lag som endte opp under oss på tabellen. Så vi gikk inn i to helt avgjørende kamper mot Lyn og Klepp, som vi visste at vi måtte vinne. Da driter man litt i alt av taktikk og spillestil og du skal bare ha tre poeng. Det er ett eller annet ekstra som bare kicker inn, og jeg vet at jeg kjente veldig på det, sier Bjånesøy.

Kaptein Melissa Bjånesøy tror det kan bli plass til en joker blant topp 4 i årets sesong. Foto: Alexander Larsen.

Årets joker?

Hvor ender Stabæk opp på tabellen?

– Jeg tror det kommer til å være tre lag som skiller seg ut, også er det plass til en joker i topp 4. Resten er fryktelig jevne, tror jeg. Det er mitt hårete mål å være den jokeren. Men det er meg personlig, det er ikke noe Stabæk står for. Realistisk sett er det noe rundt det samme som i fjor. Vi skal helst ha 3-4-5 lag bak oss. Hvis vi klatrer en plass eller to så er det veldig bra, sier Bjånesøy.

Spillertropp og overganger

Overganger inn: Selma Pettersen (Kolbotn), Smilla Valotto (fra eget juniorlag), Andrea Anderdal (Øvervoll Hosle), Idun-Kristine Jørgensen (LSK Kvinner), Silje Skaara Helgesen (Viking).

Overganger ut: Selma Panengstuen (Kolbotn), Cornelia Remme Fladberg (Lyn), Live Aandal (legger opp), Stine Reinås (legger opp), Margaux Lægreid (Hønefoss), Shanua Vassell (Watford) og Mona Hegna (Odd)

– Vi har hentet inn en keeper så vi har et bra team. Sunniva (Skoglund) blir jo bare bedre og bedre så der står vi bra. Stine (Reinås) er jo vanskelig å erstatte. Det er en veldig bra spiller med mye rutine. Men der har vi noen veldig spennende stoppere akkurat nå. Vi hentet inn Selma Pettersen fra Kolbotn som er et kjempetalent. Andrea Anderdal som hadde en kjempesesong for ØHIL i fjor er kommet inn og kommer til å pushe midtbanespillerne våre. Det blir et bra team. Vi har hentet inn fine typer da, og det er av og til like viktig med typer som med ferdigheter, forteller Bjånesøy om årets utskiftninger i troppen.

Keepere: Sunniva Skoglund og Idun Kristine Jørgensen.
Forsvarsspillere: Louise Normann, Selma Pettersen, Ingrid Søndenå, Kim Marie Sundlöw, Silje Bjørneboe og Siri Nordeide Grønli. 
Midtbanespillere: Thea Loennecken, Justine Kielland, Smilla Valotto, Linn Huseby, Andrea Anderdal og Elise Lundblad. 
Angrepsspillere: Melissa Bjånesøy, Zara Jönsson, Maren Hauge, Maiken Bjørndalen, Iris Omarsdottir og Maren Hagfors Thoresen. 

Lagkaptein: Melissa Bjånesøy
Trener: Per Inge Jacobsen
Toppscorer i Toppserien forrige sesong: Melissa Bjånesøy (4)

Hvem å se opp for?

– Det er naturlig å velge ut Sunniva i mål. Hun avslutta jo sesongen helt sinnsykt bra ifjor og hun fortsetter å ta steg. Vi har også en liten terrier på midten i Thea Loennecken, som jeg tror bidrar mye mer enn det man alltid ser. Og hvis jeg skal si en til, så må jeg ta med Iris (Omarsdottir). Hvis vi får henne til å spille kontinuerlig og holde seg skadefri så er det en meget, meget god spiller, konstaterer kaptein Bjånesøy.

Stabæk sesongåpner borte mot Vålerenga på Intility mandag 21. mars kl 20:00.