Connect with us

Nyheter

Revansjelystne Rosenborg

I 2020 kom Rosenborg så nært som var mulig å komme et seriegull i debutsesongen. 2021 ga samme resultat, men to skjebnesvangre tap mot Brann ble avgjørende.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Ønsket om å vinne gull er veldig stort. Jeg føler selv jeg mangler et gull med Rosenborg og det hadde vært utrolig artig. Vi har alltid tenkt utvikling og at vi vil gjøre det bedre enn året før. Det er en ganske revansjelysten gjeng, sier Rosenborg-spiller Emilie Joramo til Norske Fotballkvinner.

Bare to poengtap (to tap mot Sandviken) var fasiten i 2021 for Rosenborg. Likevel endte det heller ikke denne gangen med gull, for hos Sandviken var det bare ett fattig uavgjortresultat i løpet av hele sesongen.

I cupen ble det et skuffende semifinaletap for Vålerenga, og dermed står laget fortsatt uten trofeer til tross for to svært solide sesonger etter overgangen fra Trondheims/Ørn.

Nok en gang skal laget ledet av Steinar Lein igjen forsøke å gå helt til topps i 2022, men også i år har har det vært noen utskiftninger siden sist.

Les også: Sikter høyt i comebacksesongen

Stjernespilleren solgt for rekordsum

Tidligere landslagsspiss og fjorårets toppscorer i klubben, Lisa-Marie Karlseng Utland, er blant spillerne som har forlatt klubben siden i fjor. Etter at hun ikke fikk fornyet kontrakten i klubben, bestemte hun for å gi seg. I år er det dermed superinnbytteren Sara Kanutte Fornes som blir ekstra viktig foran mål.

I tilegg har stjerneskuddet Julie Blakstad forlatt klubben og signert for Manchester City og Kristine Nøstmo lagt opp, men ellers har laget beholdt de aller viktigste spillerne.

Inn har blant andre Anna Jøsendal kommet fra Avaldsnes, som leverte en god sesong i fjor tross store skadeproblemer. Klarer hun å holde seg skadefri, kan hun kanskje bli erstatteren til Julie Blakstad. Sent i oppkjøringen ble også Marie Dølvik Markussen hentet inn etter et opphold i Australia.

Full overgangsoversikt og spillertropp kan du se litt lenger ned i saken.

Les også: Laget er byens lillesøster, men gjorde noe ingen andre klarte

Midtbanespiller Emilie Joramo er svært viktig for Rosenborg. Foto: Alexander Larsen

Det store hinderet?

Likevel har ikke oppkjøringen foregått helt smertefritt, det har tidvis vært store skadeproblemer i troppen, noe som kan ha vært årsaken til at det ikke ble seriegull i fjor og at man ikke klarte å hevde seg enda bedre i kampene mot Brann.

På det verste var det oppimot 12-13 spillere på skadelisten, som gjorde at de to siste treningskampene mot Brann og Vålerenga måtte avlyses.

Likevel er det svært gledelig for trønderne å se at Kristine Minde er på vei tilbake for fullt etter at hun ble mor i 2021.

Les også: Fjorårets nøkkelspillere må erstattes

I tillegg har klubben et håp om at tidligere LSK-angriper Emilie Nautnes skal signere for dem etter å ha trent med laget i flere uker nå. Men 23-åringen har ikke spilt på to år, og det er fortsatt høyst usikkert om hun kommer tilbake på fotballbanen. Men potensielt ligger det her en veldig stor oppside.

– Oppkjøringen har vært bra, kortere enn de to siste årene og man merker at det har gått fort, spesielt den siste måten. Det har vært litt mange skader nå på slutten som ikke er veldig bra inn mot sesongen, men vi satser på at folk kommer seg tilbake i løpet av de to siste ukene og er klare til seriestart, sier Emilie Joramo.

Overganger

I tillegg til Jøsendal har fire andre spillere kommet inn denne vinteren:

Overganger inn: Lene Christensen (Kolding IQ), Mathilde Harviken (Røa), Anna Jøsendal (Avaldsnes), Selma Sol Magnusdottir (Breidablik) og Marie Dølvik Markussen (Newcastle Jets).

Overganger ut: Lisa-Marie Karlseng Utland (lagt opp), Kristine Nøstmo (lagt opp) Julie Blakstad (Manchester City), Solfrid Vaagan Hofset (Kil/Hemne), Maiken Bakke (Kil/Hemne)

Tidligere Avaldsnes-spiller Anna Jøsendal meldte overgang til Rosenborg. Her er hun i aksjon mot sin nye klubb forrige sesong. Foto: Alexander Larsen

Spillertropp

Keepere: Lene Christensen, Rugile Rulyte og Karen Oline Sneve.
Forsvarsspillere: Mali Lilleås Næss, Ina Lundereng Vårhus, Kristine Leine, Emilie Bragstad, Mathilde Harviken, Marita Olsen, Maria Olsvik og Kristine Minde.
Midtbanespillere: Emilie Joramo, Elin Sørum, Cesilie Andreassen, Selma Sol Magnusdottir, Synne Brønstad og Martyna Sobczyk.
Angrepsspillere: Synne Skinnes Hansen, Matilde Alsaker Rogde, Sara Kanutte Fornes, Emilie Lein, Elen Melhus, Karoline Nagelhus Hernes, Marie Dølvik Markussen, Celine Nergård og Anna Jøsendal.

Lagkaptein: Mali Lilleås Næss
Hovedtrener: Steinar Lein
Toppscorer i Toppserien forrige sesong: Lisa-Marie Karlseng Utland (11)

Les også: Slik er status i LSK Kvinner før sesongen

– Vi har forsøkt å forsterke veldig og ser nå hvor viktig det har vært med tanke på alle skadene. Totalt sett ser troppen bedre ut i år, men vi må få tilbake blant andre Cesilie Andreassen som vi merket savnet av i fjor, sier Joramo.

– Hvem i Rosenborg-troppen skal man se opp for denne sesongen?

– Kanskje Synne Brønstad. Hun har tatt mange steg og jeg regner med at hun får mer spilletid. Hun er en god offensiv spiller med en bra skuddfot, svarer Joramo.

Treningskampene: – Ikke optimalt

07.02: Rosenborg – Hammarby 3-1
11.02: Häcken – Rosenborg 3-1
18.02: Rosenborg – Kil/Hemne 5-0
26.02: Rosenborg – Fortuna Ålesund 4-0
03.03: Rosenborg – Arna-Bjørnar 2-0

PS: Opprinnelig skulle Rosenborg ha spilt treningskamp mot Brann i Marbella 7. mars og Vålerenga på Koteng Arena 12. mars. Begge ble som tidligere nevnt avlyst som følge av et stort antall skader i troppen.

– Det er ikke optimalt, de to kampene mot Vålerenga og Brann var egentlig litt viktig for å teste oss mot de beste lagene. Det var kjedelig at vi måtte gjøre det, men er det beste for laget hvis vi skal stille best mulig i første seriekamp. Veldig kjedelig, men vi får ikke gjort noe med det, vi må bare trene godt og få spillerne tilbake, sier Joramo.

Dermed er det bare mot Hammarby og Häcken trønderne virkelig har fått testet seg i oppkjøringen.

– Det er et stort skille mellom topp fire og resten nå, og vi skulle gjerne møtt et godt lag før seriestarten. Men vi er flinke til å tenke fremover, sier Rosenborg-juvelen.

– Hvor viktig var kampene mot Häcken og Hammarby?

– Kjempeviktig, spesielt nå som vi ikke fikk spilt mot Brann eller Vålerenga. Vi fikk møte et veldig godt internasjonalt lag i Häcken og fikk referanser inn mot Champions League. Det var gull verdt, svarer hun.

Foto: Alexander Larsen

I fjor fikk Rosenborg testet seg i Champions League mot FC Minsk og Levante. Eventyret var som kjent over etter et knepent tap etter ekstraomganger for Levante. Men i tillegg fikk laget testet seg i treningskamper om sommeren mot storkanonene Wolfsburg og Barcelona.

– Jeg tror vi har lært ganske mye av det og fått enda flere erfaringer på høyere nivå. Vi ser hvor viktig kynismen og den taktiske delen kan være mot så gode lag i internasjonale kamper. Vi er bedre forberedt inn mot Champions League i år, og er ett år eldre alle sammen, sier 20-åringen.

Rosenborg åpner sesongen hjemme mot Avaldsnes og John Arne Riise 20. mars klokken 15.