Connect with us

Intervjuer

Skademarerittet gjorde Stabæk-talentet best i én spesiell ferdighet

Mandag sparkes en ny toppserierunde i gang. For Stabæk-spiller Selma Pettersen blir denne runden ekstra spesiell.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det er en kamp jeg har gledet meg til lenge. Vi skulle egentlig møte de i generalprøven, men den ble avlyst og nå er det alvor. Jeg kjenner laget og vet hvordan de spiller, sier Selma Pettersen til Norske Fotballkvinner før møtet med gamle lagvenninner.

Mandag spiller hun for første gang mot Kolbotn siden overgangen til Stabæk i vinter.

Etter et etterlengtet år uten skader og et vellykket utlån hos Øvrevoll Hosle 1. divisjon, øyner Selma Pettersen nå muligheten for å få sitt skikkelige gjennombrudd i Toppserien i sin nye klubb.

Stortalentet signerte for Stabæk etter forrige sesong da kontakten med Kolbotn ikke ble forlenget, til tross for at hun var ønsket videre i både Kolbotn og ØHIL. Hun forteller at planen i utgangspunktet var å bli værende i Kolbotn, men at hun også lot seg friste av tilbudet fra ØHIL hvor hun trivdes svært godt på utlån forrige sesong.

Likevel falt valget på Stabæk hvor hun signerte en toårskontrakt med klubben etter samtaler med hovedtrener Per Inge Jacobsen. I Kolbotn følte hun veien inn på laget var for lang og hun ønsket ikke å spille back som hun hadde gjort tidligere i klubben.

19-åringen ønsket spilletid på øverste nivå – som midtstopper – og med en spillestil som passet henne bedre. Med en baktanke i hodet: Sommerens J19-EM i Tsjekkia.

– Det hadde vært veldig gøy. Å spille J19-EM med Norge er en drøm jeg har hatt lenge, Norge har alltid gjort det bra der. Men først må vi vinne gruppen, vi har vært ganske heldige, og bør kunne bite godt fra oss.

Norge er i gruppe med Ukraina, Østerrike og Bulgaria. Første kamp i mesterskapet er mot Ukraina 10. mai.

Les også: Stortalentet (15) jaktes av «hele» Toppserien

Selma Pettersen var nylig på J19-samling og håper å være med til EM i sommer og ha en fast plass i startelleveren. Foto: Alexander Larsen

Bli kjent med Selma Pettersen

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– En stopper som er glad i å ha ball og er trygg med ballen i beina, i tillegg til å ha en ganske god venstrefot. De siste årene har jeg også blitt ganske rask.

– Er det noe andre ikke vet om deg fra før?

– Fra tidligere har jeg vært veldig glad i å trikse og drive med freestyle og sånt. (VIDEO!!)

– Hva drømmer du om?

– Det store utlandet! Frankrike syns jeg virker gøy. Og Barcelona! Målet er å spille på A-landslaget og i utlandet. Jeg har lyst å satse og spiller ikke lenger fotball fordi det bare er en fritidshobby og gøy lenger.

Video: privat

Foreløpig ser også overgangen ut til å ha gitt gode resultater for den unge forsvarsspilleren.

Stabæk-spilleren har spilt fast i sin nye klubb, som én av tre midtstoppere, og ble blant annet i hjemmekampen mot Rosenborg kåret til banens beste. Hun var vist fram både hurtigheten og pasningsferdighetene – og var i tillegg nylig på nok en samling med J19-landslaget i Tønsberg.

– Følelsen av å bli hentet til en klubb hvor du virkelig føler at de har troen på deg og blir satset på har veldig mye å si. Jeg tror overgangen har betydd veldig mye for min utvikling. Det er veldig fint med en god treningshverdag, men det er å spille fotballkamper som betyr noe, det er der du utvikler deg. Jeg hadde en fin høst i ØHL, men trengte å ta det neste steget, sier hun.

– Det var veldig gøy å være på samling igjen. Jeg har ikke vært på landslag siden J15-landslaget, men hadde vært fast fram til det. Det er mange av de samme jentene som jeg har savnet å være med. Alle kommer godt overens, og vi har alle de samme ambisjonene. Å spille med flagget på brystet er ekstra stort, fortsetter hun om det nylige landslagsoppholdet.

Selma Pettersen har funnet seg godt til rette i Stabæk. Foto: Alexander Larsen

Langt skademareritt

Veien hit har nemlig vært lang for den tidligere Kolbotn-spilleren, og som mange andre har også hun slitt med langvarige skadeproblemer. Allerede i ung alder ble hun sett på som et stort talent, men under en samling med J15-landslaget i Belgia for tre og et halvt år siden gikk det galt.

Plutselig sa det stopp, forteller hun.

Resultatet var tretthetsbrudd i hamstringen og startet på det påfølgende skademarerittet et faktum.

Pettersen gjennomgikk flere operasjoner og trente seg opp igjen, men smertene forsvant ikke. Det resulterte i en ny runde hvor hun fikk råd fra eksperter fra både Norge og utlandet. Hun fikk beskjed om at hun bare måtte la skaden gro.

– Det verste er når du har hatt en lang opptrening, men får beskjed om at du står samme sted som før operasjonen og ikke vet om det tar to måneder eller to år. Noen eksperter visste heller ikke om det ble bra, men de fleste trodde det, forteller Pettersen og legger til:

– Det var helt grusomt, men innerst inne hadde jeg bestemt meg for at det ikke var et alternativ å ikke bli bra. Jeg husker nesten ikke at jeg fikk beskjed om det, fokuset var bare å komme tilbake enten det tok to uker eller to år. Det var for uvirkelig.

Da smertene var mindre og en optimistisk og spillesugen Pettersen endelig skulle starte 2020-sesongen med Kolbotn, tok det ikke lang tid før hun igjen var uheldig. 19-åringen begynte å kjenne smerter i leggene, men trodde det var av naturlige årsaker.

Det var det derimot ikke. I stedet viste en MR-undersøkelse tretthetsbrudd i begge leggene. Nye seks måneder ventet dermed på sidelinjen og hele 2020-sesongen var ødelagt.

– Det var en veldig lang skadeperiode, altfor lang hvis jeg skal si det selv. Men jeg tror jeg har fått ganske mye bra ut av det og at jeg står veldig godt rustet med tanke på å takle motgang og sette ting i perspektiv.

19-åringen har startet samtlige kamper så langt denne sesongen. Foto: Alexander Larsen

Har slått tilbake

I 2021 kom derimot den endelige oppturen da Pettersen ble utlånt til ØHIL, og gjorde sine saker så godt at hun ble belønnet med den nevnte plassen på J19-landslaget.

Selv om skadeperioden var tungt for midtstoppertalentet, har hun brukt tiden godt på styrkerommet og på imponerende vis utviklet hurtigheten. I både Kolbotn og Stabæk har hun vunnet hurtighetstestene, hvor hun i Kolbotn var raskest på 20 meter mens hun i Stabæk vant både 20 meter og 40 meter.

– Jeg var ikke så rask før, men har alltid hatt som utviklingsmål å bli raskere. Jeg tror jeg fikk mye igjen av skadeperioden med tanke på styrketrening og å trene spesifikt på det. Så det kom noe godt ut av det også.

– Hvordan har du klart det?

– Det er en kombinasjon av at jeg har vokst og treningsgrunnlaget. I en vanlig treningshverdag har du ikke like mye tid til å prioritere det siden fokuset er fotballen. Jeg trener ikke i nærheten av like mye styrke nå.

– Jeg merker at det er fortrinn som jeg ikke hadde tidligere og som det er veldig deilig å ha. Man har sett at hurtighet er blitt viktigere og viktigere i fotballen. Men jeg skulle gjerne ønsket at det ikke tok tre år å bli rask, sier hun lattermildt.

Kampen mellom Kolbotn og Stabæk spilles på KFUM-Arena grunnet baneforholdene på Sofiemyr. Kampstart er 15.00.