Connect with us

Intervjuer

Stortalentet (15) jaktes av «hele» Toppserien

Hun har egen agent og Puma-avtale allerede som 15-åring, og er ønsket av flere klubber i Toppserien. Snart skal Amazon Grimstad-spiss Martine Fenger (15) ta et viktig karrierevalg.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det er absolutt veldig stas og kult å vite at det er så mange som har lyst på deg. Da skjønner du at du faktisk kan bli god når så mange ser et potensial i deg, sier Martine Fenger til Norske Fotballkvinner.

Allerede som 14-åring fikk hun sjansen i 1. divisjon da tidligere Amazon Grimstad-trener Steinar Pedersen ga henne sjansen mot Røa i oktober. Spisstalentet fikk flere og flere minutter av den tidligere eliteseriespilleren som også var personen som hentet Fenger til klubben.

Men nå er Pedersen assistent i Vålerenga etter at han valgte å si opp kontrakten med Amazon Grimstad tidligere i år. Duoen kjente hverandre godt – og Pedersen hadde fulgt Fenger både på treninger, men også sett henne i NM da Gimletroll møtte Amazon Grimstad forrige sesong.

– Jeg var på landslagssamling da jeg fikk vite det. Han fikk tilbud i Vålerenga og da begynte jeg å grine da jeg fikk den telefonen. Det var han som fikk meg dit, kjørte meg til trening og kjente meg best. Jeg synes det var kjipt, men det går fint nå, sier Fenger.

Da hun meldte overgang til Amazon Grimstad, fikk hun beskjed om at det var for tidlig.

Men i ettertid har hun sett at det var viktig for utviklingen å spille med bedre spillere. Hun er usikker på om hun hadde vært like god om hun ble værende i Gimletroll, hvor det store fotballgrunnlaget ble lagt.

Les også: LSK Kvinner-talentet avslører Hegerberg-samarbeid: – Veldig viktig

Her er spisstalentet i aksjon mot Viking i vår. Amazon Grimstad tapte kampen 0-2. Foto: Alexander Larsen

Scoret sitt første mål

Forrige helg scoret hun også sitt første mål i 1. divisjon da hun satte inn 2-0-scoringen i seieren over Medkila på hjemmebane. Det var hennes åttende kamp på nivå to.

– Det var deilig at det endelig løsnet. Det tok sin tid.

Men om ikke lang tid skal hun igjen prøve seg på et høyere nivå.

15-åringen har takket ja til skolegang på Wang i Oslo fra og med i sommer. Hun har allerede prøvespilt med Vålerenga, Lyn og Kolbotn, hvor hun i Marbella hadde målgivende da Kolbotn slo Arna-Bjørnar 1-0 i en treningskamp. Det har også vært interesse fra flere andre klubber i Toppserien.

Hun regner med å ta en avgjørelse innen kort tid, og utelukker likevel ikke helt å ende opp en annen plass i landet.

– Jeg vil til en klubb hvor jeg kan få hjelp til å utvikle meg og få spilletid. Det viktigste er treningshverdagen, men det er samtidig viktig å få kamptrening og få kjent på nivået, sier Fenger.

– Det blir et nytt kapittel. Jeg gleder meg til noe nytt og dra til en enda bedre klubb hvor jeg kan utvikle meg mer, legger hun til.

Martine Trollsås Fenger
Født: 9. oktober 2006
Alder: 15
Posisjon: Spiss
Tidligere klubber: Gimletroll

Foto: Alexander Larsen

Bli kjent med Fenger

– Hvordan vil du beskrive deg som spiller?

– En ganske rask og sterk spiller som er veldig læringsvillig og vil bli bedre. Hver kamp lurer jeg på hvorfor jeg ikke scoret der. Jeg er en spiller som jobber hardt, er sterk i kroppen og har en god fysikk og fart.

– Har du drevet med andre idretter?

– Jeg har holdt på med masse rart; innebandy, håndball, svømming og ballett.

– Hva drømmer du om?

– Drømmen er å spille proff i utlandet og fast på A-landslaget som de fleste andre. Kanskje Barcelona.

Slik ble hun god

At hun kunne bli god, forstod hun tidlig. Og drømmen om å bli fotballspiller har hun hatt lenge. Allerede på barneskolen begynte hun å se fotballkamper og forestille seg hvordan hun selv ønsket å bli. Hun fikk høre at hun hadde et stort talent og at hun kunne nå langt.

Fenger startet fotballkarrieren i Gimletroll og ble værende i klubben frem til hun var 13. I sjuende klasse begynte hun å spille med guttene for å få spille på et høyest mulig nivå. Hun tror hun har nådd langt fordi hun har vært heldig med lagene hun har spilt på. I tillegg har Fenger alltid vært først og dratt sist på trening.

Les også: Rosenborg-spilleren opplever å bli baksnakket som datteren til treneren

Hun nevner i tillegg treneren Egil Mølland som en viktig årsak for hennes utvikling.

– Hvordan var det å melde overgang til guttene så sent?

– De to første ukene var det litt rart fordi jeg var eneste jente og usikker på om de ville ha meg. Men det var greit, jeg kom inn i det ganske kjapt og ble satt rett inn i laget og startet hver kamp. Jeg hadde spilt fotball med de siden 1. klasse i friminuttene, og var veldig god venn med mange av de, svarer Fenger.

Nå ser hun også at gamleklubben Gimletroll er i ferd med å bli Start sammen med Randesund – og er glad for at det endelig blir satset skikkelig i området.

På veien har hun også latt seg inspirere av andre spillere, eksempelvis da Ada Hegerberg ble tidenes første kvinne til å vinne gullballen i 2019.

– Man tenker «shit, der vil jeg også komme en dag». Jeg er halvt dansk, og Pernille Harder har jeg møtt noen ganger og snakket med fordi bestemor og bestefar er naboen til hennes fetter i Danmark. Jeg har vært med på Pernille Harder Camp noen ganger, og det ender med at man ser opp til de og ønsker å bli like god eller bedre, forteller hun.