Connect with us

Kommentar

Disse bør med til England

KOMMENTAR: Tirsdag klokken 10 presenterer landslagssjef Martin Sjögren troppen som reiser til England om en måned.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Glede for mange, skuffelse for andre. I morgen venter flere spillere og andre interesserte i spenning når Sjögren presenterer EM-troppen fra Ullevaal.

23 spillere skal til slutt tas ut – med noen potensielle reserver dersom det skulle skje noe uforutsett under mesterskapet.

Mange lurer på hvem som bør stå i mål for Norge under mesterskapet siden førstekeeper Cecilie Fiskerstrand er ute med korsbåndsskade.

Det er liten tvil om at Sjögren har mange valgmuligheter og en vanskelig oppgave foran seg denne gangen.

Les også: “En skremmende utvikling”

Dette er hvordan min EM-tropp hadde sett ut nå basert på de siste månedene og forutsetningene:

KEEPER: Guro Pettersen (Vålerenga)

Vært meget solid og trygg etter at hun returnerte til Norge før årets sesong. Med Fiskerstrand ute er det ingen tvil om at 30-åringen vil spille en viktig rolle med sin rutine og erfaring. Dette er også keeperen jeg tipper kommer til å bli førstevalget i mesterskapet.

KEEPER: Sunniva Skoglund (Stabæk)

Kanskje vært Toppseriens beste keeper denne sesongen. Tatt nye steg siden i fjor. Ung og spennende keeper.

KEEPER: Aurora Mikalsen (Brann)

Her sto valget mellom Aurora Mikalsen og Rugile Rulyte (Rosenborg) for min del, men valgte falt på Mikalsen på grunn av Rulytes manglende spilletid den siste tiden. Rulyte kommer definitivt til å få flere muligheter i årene som kommer, men akkurat nå er det nok andre som fortjener sjansen enda mer.

FORSVAR: Maren Mjelde (Chelsea)

Forlenget nylig kontrakten med klubben i England. Tilbake fra sin alvorlige skade, men i hvilken forfatning? Uansett ingen tvil om at kapteinen skal med. Kan spille både back og stopper, og i verste fall også midtbane. Blir meget viktig uansett rolle.

FORSVAR: Tuva Hansen (Brann)

Levert meget godt i flere sesonger for både Klepp og nå Brann. Spilt seg til en fast plass i A-landslagstroppen og kan også bli brukt som back om nødvendig.

FORSVAR: Guro Bergsvand (Brann)

Gjennombrudd forrige sesong, fortsatt i samme spor i år. Levert godt på landslaget når hun har fått muligheten. Fysisk robust og virkelig tatt vare på muligheten.

Guro Bergsvand har tatt vare på muligheten på landslaget. Foto: Alexander Larsen

FORSVAR: Emilie Bragstad (Rosenborg)

Forsvinner snart til Bayern München, noe som sier ganske mye om potensialet i 20-åringen. Kommer neppe til å få mye spilletid, men kan uansett bli en viktig opplevelse for senere mesterskap. Her snakker vi om en midtstopper som blir svært viktig de neste ti årene.

FORSVAR: Maria Thorisdottir (Manchester United)

Etter hvert begynt å få fart på sakene i Manchester United etter noen trøblete sesonger. Har også levert varierende på landslaget, men også hun kan bli viktig med sin rutine.

FORSVAR: Emilie Woldvik (LSK Kvinner)

Kaptein for et lag i alvorlig trøbbel om dagen. Flere gode sesonger i Toppserien som venstreback, nå også levert godt i favorittposisjonen som høyreback. Et stort pluss at hun kan bekle begge posisjoner, og bør etter min mening også ha en startplass i dette laget.

MIDTBANE: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona)

Selvskreven, naturligvis. Kan også spille midtstopper om nødvendig, slik hun har gjort i de siste kampene. Internasjonalt gjennombrudd på den store scenen i 2019.

Ingrid Syrstad Engen blir svært viktig nok en gang om Norge skal gjøre det bra. Foto: Alexander Larsen

MIDTBANE: Vilde Bøe Risa (Manchester United)

Varierende sesong i England, men også hun bør være ganske bankers i denne troppen. Leverte meget godt under VM i Frankrike i 2019.

MIDTBANE: Lisa Naalsund (Brann)

Spilt seg til en fortjent plass i A-landslagstroppen og det vil derfor være en stor overraskelse om ikke Brann-stjernen blir tatt ut. Dominerende i Toppserien over lengre tid, også prestert godt på landslaget når hun har fått muligheten. Bør også spille en viktig rolle i sitt første potensielle mesterskap.

MIDTBANE: Frida Maanum (Arsenal)

Vanskelig å utelate, men samtidig ikke umulig etter en tung vårsesong etter lite spilletid i Arsenal. Startet glitrende i England, men så har det etter hvert blitt vanskeligere. Fått mye spilletid under Martin Sjögren.

MIDTBANE: Emilie Joramo (Rosenborg

Lite trolig at hun får sjansen, men hadde absolutt fortjent det. Prestert på et meget høyt nivå i lang tid, og kommer sannsynligvis til å spille i utlandet om ikke så veldig lenge. Blir i så fall første gang hun er med i A-landslagstroppen.

MIDTBANE: Synne Skinnes Hansen (Rosenborg)

Kan spille høyreback, indreløper og høyrekant. Verdifullt når det er et mesterskap som venter.

MIDTBANE: Julie Blakstad (Manchester City)

Kommer til å bli tatt ut som venstreback, og har klart seg godt der. Ingen tvil om at hun blir med i troppen.

ANGREP: Elisabeth Terland (Brann)

Første mesterskap med A-landslaget. Virkelig levert for Brann denne sesongen, og har noen ekstremferdigheter som kan bli viktig i forskjellige kampbilder. Så er spørsmålet hvor mye spilletid det blir når Ada Hegerberg er tilbake. Stor konkurranse.

ANGREP: Guro Reiten (Chelsea)

Strålende sesong i Chelsea. God i forrige mesterskap. Blir veldig viktig om det skal bli suksess.

ANGREP: Anna Jøsendal (Rosenborg)

Er blitt bedt om å gjennomføre hjertescan, noe som kanskje kan bety at hun er høyaktuell. Har noen ferdigheter som ikke så veldig mange andre har og kan spille både venstreback og venstrekant. Holdt seg skadefri en periode nå og prestert godt i sin nye klubb. Men det vil likevel være noe overraskende om hun får sjansen.

Anna Jøsendal kan potensielt være den store overraskelsen i troppen. Foto: Alexander Larsen

ANGREP: Karina Sævik (Avaldsnes)

Har slitt etter returen til Toppserien for ett år siden, men samtidig hatt vanskelige arbeidsforhold. Har fart og teknikk, og gjorde det godt i 2019 da hun etter hvert signerte for PSG. Blant de usikre.

ANGREP: Celin Bizet Ildhusøy (PSG)

Minimalt med spilletid i PSG. Normalt sett ville det etter min mening være nok til å ikke bli tatt ut i troppen, men 20-åringen har virkelig tatt vare på sjansen og imponert de gangene hun har fått muligheten tross lite spilletid på klubblaget.

ANGREP: Amalie Eikeland (Reading)

Årets spiller i Reading. Også hun kan spille i flere posisjoner.

ANGREP: Caroline Graham Hansen (Barcelona)

Barcelona-stjernen med ny strålende sesong. Blir enormt viktig i det offensive spillet når hun skal servere Ada Hegerberg.

ANGREP: Ada Stolsmo Hegerberg (Lyon)

Må takle skyhøye forventinger. Hennes første mesterskap siden EM-fadesen i 2017. Velkommen tilbake!

Andre aktuelle: Andrine Stolsmo Hegerberg, Rugile Rulyte, Vilde Hasund, Marit Bratberg Lund, Anja Sønstevold, Nora Eide Lie og Elise Thorsnes.