Connect with us

Intervjuer

Stabæk-legendens datter fikk uventet gladnyhet: – Ikke sunket inn

En god sesong ble nylig toppet med en uventet, men positiv telefon for Zara Jönsson.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det har ikke sunket helt inn ennå. Selvfølgelig var jeg overrasket. Jeg tror ikke jeg kommer til å skjønne det helt før jeg faktisk står der på ordentlig. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Stabæk-spiller Zara Jönsson til Norske Fotballkvinner.

22-åringen er datteren til Stabæk-legenden Jan Jönsson og har denne sesongen prestert godt for laget fra Nadderud.

I forrige uke resulterte det i en uventet telefon fra det svenske U23-landslaget hvor hun fikk rosende ord og et håp om å få være med. Like før telefonen hadde hun også fått beskjed om at hun var en del av bruttotroppen til hennes store overraskelse.

Onsdag kom også bekreftelsen: Hun er blant spillerne i troppen som i slutten av måneden skal spille mot India sitt A-landslag og USA sitt U23-landslag i en vennskapsturnering. Der skal hun forhåpentlig få spilletid like ved hjemplassen med hele familien på tribunen.

Foto: Alexander Larsen

Håper å være en inspirasjon

Som 15-åring var Jönsson på elitesamling, men senere fysisk utviklet enn de andre. Jönsson har aldri vært på landslagssamling tidligere og var langt fra sikker på at hun fortsatt ble fulgt med på.

– Da J19-toget gikk, tenkte jeg at det var siste sjanse og at jeg ikke kom til å få ta på meg landslagsdrakten. Jeg ga ikke opp, men hadde akseptert at drømmen ikke kom til å gå i oppfyllelse og at jeg heller kunne oppleve andre kule ting. Det gjør at det føles ekstra spesielt, sier Jönsson og legger til:

– Ofte er det en fordel å være tidlig inne i landslagssystemet fordi du da får øynene rettet mot deg. Landslaget har vært min store drøm med fotballen, og dette er et bevis på at man ikke skal gi opp. Jeg håper å være en inspirasjon for andre som går den samme veien, og at jeg kan vise at det likevel er mulig å bli god nok til slutt.

Angriperen har dobbelt statsborgerskap etter at hun fikk innvilget det norske i julen. Jönsson er oppvokst i Norge, men født i Sverige med svensk familie.

Hun vet derimot ikke hvilket land hun ville valgt dersom muligheten på A-landslaget dukket opp.

– Det må jeg ta om den sjansen kommer, jeg er bare utrolig takknemlig for denne muligheten. Å bli norsk statsborger var veldig symbolsk for meg og føltes veldig naturlig, men jeg er svensk i blodet og det kan ingen ta fra meg. Det føles litt ekstra å representere blågult, sier hun.

Les også: Rosenborg-spiller en opplever å bli baksnakket som datteren til treneren

Usikker fremtid

Å bli uttatt på landslaget legges naturlig nok merke til, og kontrakten med Stabæk utløper etter årets sesong. Foreløpig vet hun ikke om den blir forlenget, selv om hun trives i favorittklubben.

– Samtidig som det er en positiv utvikling i Stabæk, er det mye spennende som skjer andre plasser også. Vi får se hva som skjer, jeg er åpen for det meste. Det er mye som spiller inn, ikke bare fotballen, men også det sosiale. Stabæk har heller ikke bare vært en dans på roser. Stabæk betyr utrolig mye, men det bringer mye følelser på godt og vondt. Alt kjennes litt ekstra, og det kan være litt tungt, sier Jönsson og utdyper:

– Det betyr så mye hvis det går litt dårlig i en periode. Jeg bryr meg mer om Stabæk enn jeg ville gjort i en hvilken som helst annen klubb. Det går ekstra inn på meg og kan være en belastning.

Drømmen er å kunne leve av fotballen, forteller hun.

Foto: Alexander Larsen

– Nesten som å være i en film

Angrepsspilleren spilte seks år i Stabæk fra hun var 4-5 år samtidig som faren trente herrelaget, men ble med på flyttelasset til både Trondheim og Sverige da Jan Jönsson fikk nye trenerjobber. Det forteller hun har hatt både positive og negative sider, men at det likevel er noe hun aldri ville vært foruten.

Jönsson sier hun knapt vet hva livet handler om utenom fotballen og at hun aldri ville ha nådd så langt uten familien.

Da hun returnerte til klubben i 2019 etter å ha spilt i 3. divisjon i Sverige, var det ekstra spesielt.

– Det var nesten som å være i en film. Jeg ser på gamle bilder fra da jeg var 6-7 år og spilte med guttene i Stabæk fordi det ikke en gang var et jentelag… Det var litt surrealistisk og mange ganger har jeg nesten bare måttet stoppe for å tenke at det faktisk skjer. Jeg dro som et lite barn, og da jeg kom tilbake måtte jeg klare meg selv, sier angrepsspilleren.

Som totalt har scoret 26 mål på 58 kamper for klubben og i 2020 fikk et lite gjennombrudd som spiller da hun scoret 14 mål på 15 kamper i 1. divisjon. Da forsto Jönsson i enda større grad at hun kunne bli god.

Denne sesongen er allerede fjorårets tre scoringer i Toppserien slått med ett mål, men Jönsson føler likevel at uttellingen ikke har vært god nok og at hun kunne hatt det dobbelte.

Men i likhet med laget har også hun prestert bedre enn fjoråret, spesielt om man ser tilbake på første halvdel av forrige sesong hvor Stabæk slet tungt i bunnen, men til slutt avsluttet på imponerende vis.

Jönsson har flere ganger vist fram sin enorme hurtighet og vært et uromoment for motstandernes forsvar.

Hun føler seg tryggere på det høyeste nivået etter å ha testet Toppserien for første gang i fjor og koser seg mer med fotballen nå enn tidligere.

Foto: Alexander Larsen

Kampen om topp fire

Målet nå er å havne blant topp fire med Stabæk og dermed havne i det øverste sluttspillet. Som hun forteller hun ikke er fan av og potensielt kan være med å avgjørende om hun blir værende i Norge eller ikke. Neste sesong håper hun på en endring av seriesystemet.

Stabæk har sammen med Lyn vært to av lagene som har imponert aller mest. Brann, Vålerenga, Rosenborg og LSK Kvinner var av de aller fleste spådd å være de fire lagene, men det begynner å se svært vanskelig ut for LSK Kvinner som er i store problemer både på og utenfor banen.

Jönsson er likevel ikke overrasket over eget lag – hun er mer overrasket over at LSK Kvinner har underprestert og gitt lagene muligheten til å havne topp fire.

Hun mener kontinuiteten i laget har vært en viktig årsak til prestasjonene og at relasjonene dermed er bedre. Men om laget fortsatt kan beholde nøkkelspillerne etter årets sesong er hun ikke sikker på.

– Det er utfordringen til Stabæk som ikke har like god økonomi som andre klubber. Det er ekstremt mange spennende spillere på aldersbestemte landslag. Det vil være naturlig med interesse fra andre klubber og utlandet.

Søndag klokken 14 er Lyn motstander på Kringsjå i en direkte kamp om fjerdeplassen. Fire poeng skiller lagene i favør Lyn før kampen, men Lyn har også én kamp mindre spilt.

– Lyn har vært overraskende gode og imponert. Til tross for at de hver sesong mister sine beste spillere klarer de å holde kvaliteten. Det blir ingen lett oppgave, men skal vi havne blant topp fire må vi helst slå Lyn både hjemme og borte. Vi klarte bare 1-1 sist, påpeker Jönsson.