Connect with us

Intervjuer

17-åringen signerte proffkontrakt uten ett minutt i Toppserien

– Det har vært en veldig god start i LSK Kvinner. Bedre enn forventet.

Published

on

Foto: LSK Kvinner

Det sier LSK Kvinner-spiller Hanna Bråten Gravem til Norske Fotballkvinner.

I begynnelsen av august valgte LSK Kvinner – kanskje til overraskelse for flere – å hente angrepsspilleren. 17-åringen forlot Rosenborg etter en utfordrende tid, der hun var på amatørkontrakt og ikke hospiterte med A-laget.

Bråten Gravem tilhørte rekruttlaget i 2. divisjon, og var ikke fornøyd med spilletiden hun fikk.

Nå er situasjonen imidlertid annerledes. I LSK Kvinner har Bråten Gravem umiddelbart fått tillit på øverste nivå og hun stortrives.

– Jeg kunne ikke bli værende i Rosenborg, konkluderer hun.

– Hva tenker du om at du ble hentet av LSK Kvinner og nå spiller i Toppserien hvis du ikke fikk spille i 2. divisjon hos Rosenborg?

– Jeg kom på prøvespill og LSK Kvinner så sikkert at det var noe å satse på. Nå er det opp til meg å vise meg tilliten verdig, svarer 17-åringen som var på prøvespill i LSK Kvinner i én uke.

Til slutt ble kontrakten med Rosenborg terminert, og med hjelp fra Stein Erik Hegerberg, far til Andrine og Ada Stolsmo Hegerberg, begynte jobben med å finne en ny plass å spille fotball. Til slutt signerte hun proffkontrakt med LSK Kvinner.

Les også: Rosenborg-spilleren opplever å bli baksnakket som datteren til treneren

17-åringen trives i svart og gult. Foto: LSK Kvinner

Fornøyd i ny klubb

– Hvorfor fikk du ikke spille i Rosenborg?

– Det kan ikke jeg besvare, det er det andre som må gjøre. Jeg måtte forlate klubben, det er den brutale sannheten, forklarer hun.

Likevel er jenta fra Sunndal svært glad for at hun fikk hjelp til å tak av Stein Erik Hegerberg.

17-åringen samarbeider tett med Hegerberg-familien – i likhet med lagvenninne Laura Gashi som Norske Fotballkvinner tidligere også har omtalt.

Men hvordan skjedde dette?

Samarbeid med Hegerberg

Det hele startet med at Bråten Gravem i 2019, blant 20 jenter over hele landet, ble valgt ut til å delta på en fotballskole i Oslo med Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg.

Der var hun som 14-åring yngst av alle. Hun forteller at resten var 16-17 år og stort sett på aldersbestemte landslag. Likevel klarte Bråten Gravem å utmerke seg så mye at det plutselig dukket opp en melding noen måneder i etterkant.

– Gerd sendte melding til mamma om at hun og Stein Erik skulle til Sunndal. De ønsket å møte meg, ha en treningsøkt sammen og gjerne ta en prat etterpå, forteller hun og fortsetter:

– Etter økten ble vi sittende og bestemte oss for å starte et samarbeid. Vi satt der i flere timer og snakket om både kortsiktige og langsiktige mål, og ble enige om å gi full gass.

Bråten Gravem (t.v.) fikk lære av Ada og Andrine Hegerberg. Privat

– Hva skjedde nå?

Sunndal-jenta forteller at de ble helt satt ut etter at mor og far Hegerberg hadde dratt.

– Meg og mamma satt der helt stille. Så spurte jeg: Hva skjedde nå? Det var så rått. Det ga meg ekstrem motivasjon for å kunne bli fotballspiller, og to og et halvt år senere spiller jeg i Toppserien.

17-åringen takker Hegerberg-familien for all hjelp.

– For meg handlet det om å gjøre mest mulig ut av situasjonen, jeg måtte sørge for at utviklingen min ikke stoppet opp. Jeg sørget for å ha en god treningshverdag som mulig, understreker hun.

Hun har jevnlig hatt treninger med Stein Erik Hegerberg de siste årene, og har det fortsatt. Nå bor hun også i samme leilighet som Hegerberg og Gerd Stolsmo (mor til Ada og Andrine Hegerberg).

– Stein Erik analyserer og tar opp ting med meg, så blir vi enige og gjennomfører, forklarer hun om metodene de bruker.

Hun forteller at de er veldig opptatte av detaljer og at forberedelsene skal være best mulig til hver økt. Der går mye av tiden til terping av tekniske detaljer, utvikle det tekniske repertoaret og forbedre hurtigheten.

– Vi gjør det alltid hundre prosent, alltid etter den beste måten. Vi velger ikke den enkleste løsningen hvis den vanskeligste er bedre, understreker talentet LSK Kvinner-spilleren som allerede 12 år gammel begynte å hospitere med Sunndal sitt A-lag – og som 13-åring ble flyttet opp på fast basis.

Fikk draktnummeret til tidligere LSK Kvinner-stjerne

I LSK Kvinner har hun også overtatt draktnummeret til en annen spiller fra Sunndal som tidligere hadde stor suksess i klubben før overgangen til Chelsea, Guro Reiten.

På Østlandet har angrepsspilleren funnet seg godt til rette, startet én kamp og hatt flere innhopp siden overgangen i august. Søndag er det Kolbotn som er motstander på Sofiemyr, hvor kanarifuglene skal forsøke å slå tilbake etter det skuffende 0-2-tapet mot Arna-Bjørnar på hjemmebane sist.

Målet er å vinne det nedre sluttspillet etter at det ikke ble en plass blant topp fire.

– Jeg trives veldig godt i klubben. All skryt til trenere, medspillere og klubben for hvordan de har tatt meg imot. Men selv om det har vært en god start for meg personlig, betyr det ikke at jeg hviler nå, jeg skal fortsette å kjøre på, sier hun.

– Det har vært en veldig god start. Bedre enn forventet, fortsetter hun.

– Hadde du sett for deg å spille i Toppserien i år da du var på benken i 2. divisjon?

– Veien virket lang, men jeg visste jeg var god nok. Det dreier seg bare om å få muligheten, noe jeg ikke fikk i Rosenborg. Derfor måtte jeg finne nye løsninger for meg selv, og takket være Stein Erik og LSK Kvinner er jeg der jeg ønsker å være – i Toppserien.

PS: Norske Fotballkvinner har foreløpig ikke fått en kommentar fra Rosenborg om Bråten Gravems situasjon i klubben, men venter på svar.