Connect with us

Intervjuer

Forlot trygge Norge til fordel for tysk storklubb: – På tide å spille på et høyere nivå

I januar signerte daværende Rosenborg-spiller Emilie Bragstad for den tyske storklubben Bayern München – en overgang hun følte hun trengte.

Published

on

Foto: UEFA

– Jeg kjente en stund at jeg var klar for nye utfordringer, og følte det var nødvendig for min utvikling å trene og spille på et høyere nivå for en bedre klubb, sier midtstopperen til Norske Fotballkvinner.

Overgangen til Bayern ble bekreftet i januar, men Bragstad ble lånt tilbake til Rosenborg frem til sommeren i håp om å spille seg inn i EM-troppen til Norge. Selv om hun ikke fikk være med til England, står 20-åringen på valget om å bli værende i Trondheim et halvår lenger.

– Jeg så at mulighetene mine var større dersom jeg ble værende i Rosenborg, for der var det ganske sikkert at jeg kom til å få spille kamper som er viktig. Jeg er glad for at jeg ble værende en stund til. I tillegg fikk jeg startet pre-season her i Tyskland sammen med laget og fikk med meg hele oppkjøringen, utdyper hun.

– Var du bekymret for at Rosenborg ikke kom til å bruke deg i det hele tatt med tanke på at de allerede visste at du skulle dra til sommeren?

– Jeg kjente faktisk på det i starten da vi var på treningsleir på Marbella og møtte svensk motstand. Jeg startet ingen av kampene og begynte å tenke på det. Jeg hadde skjønt om Rosenborg hadde valgt å ikke bruke meg, men de var veldig tydelige på at de ønsket å ha meg der. Hvis ikke måtte de bare ha sagt at jeg kunne dra med en gang, men jeg fikk spille alt i sesongen så det ordnet seg, forteller Bragstad.

Langvarig interesse

Hun forteller også at første gangen hun hørte interesse fra Bayern var allerede i begynnelsen av 2020. Den gang ønsket den tyske klubben å få henne ned dit for å trene med laget, men grunnet koronapandemien ble det ikke aktuelt.

I fjor høst kom derimot Bayern på banen igjen og var virkelig interessert i å signere henne. Bragstad reiste dermed til Tyskland i august for å besøke klubben.

– Jeg fikk se på fasilitetene og snakket med treneren (Jens Scheuer) som var der da. Jeg fikk et veldig godt inntrykk av klubben og kjente allerede på det tidspunktet at jeg var klar til å dra utenlands, sier hun.

Hadde du interesse fra andre klubber?

– Jeg fikk høre at det var andre klubber som var interesserte, men det var Bayern som viste klart mest interesse. Det er en storklubb, og jeg ønsket å dra til en storklubb. De var så tydelige på at de ønsket meg og da føltes det trygt å dra dit. Valget var egentlig ganske enkelt, forklarer Bragstad.

Emilie Bragstad følte det var på tide å spille på et høyere nivå, og forteller at Bayern München hadde vist interesse lenge. Foto: Alexander Larsen

Overrasket

Tidligere har flere norske spillere vært innom tyske klubber og erfart hvordan ting gjøres i Tyskland.

Nåværende Barcelona-spiller og tidligere Wolfsburg-spiller, Ingrid Syrstad Engen, har blant annet fortalt om hvor tøft hun hadde det i starten av tiden i Tyskland. Bragstad har derimot ikke valgt å rådføre seg med norske spillere med en fortid i landet.

– Jeg har hørt litt fra nyhetsoppslag, for eksempel det med Ingrid, men jeg har egentlig prøvd å unngå å høre på hva de andre har erfart og heller dratt med blanke ark, sier hun.

Midtstopperen er klar på at treningene er en del tøffere enn det hun har vært vant med i Norge og at det har vært en overgang å tilvende seg til Tyskland. Likevel synes hun at det har gått greit for hennes del.

– Det er et nytt land med en ny kultur, og mange folk man ikke kjenner. Jeg kan ikke språket og det er første gangen jeg bor hjemmefra, men jeg synes det har gått fint så langt. De første ukene var tyngst, smiler Bragstad.

– Jeg har hørt at det kan ta opp til seks måneder før man kommer skikkelig inn i det. Treningshverdagen er veldig bra og man trener med utrolig gode spillere hver dag. Jeg kjenner at det går litt opp og ned på treningene, men det går bedre for hver dag og jeg tør å slippe meg mer løs desto mer jeg trener. I tillegg må jeg alltid være hundre prosent påskrudd, og det kjenner jeg hjelper utviklingen min, legger hun til.

Én ting har derimot overrasket 20-åringen etter at hun kom til Bayern München.

– Miljøet innad i laget er veldig bra og jeg har blitt positivt overrasket over det sammenlignet med det jeg har hørt litt fra Wolfsburg. Det er en sammensveiset og inkluderende gjeng som er lett å prate med. For min del hjelper det at det er tre islandske og en svensk spiller der, og jeg er mye sammen med dem. Men det er mye latter og humor i garderoben, som er veldig fint, meddeler hun.

Norsk trener

Etter forrige sesong valgte Bayern å sparke daværende trener Jens Scheuer etter 2. plass i ligaen og kvartfinale i Champions League.

I juni ble det offisielt klart at Scheuers erstatter ble Brann-trener Alexander Straus. Bragstad synes det er veldig greit å ha en nordmann i trenerteamet.

– Alex er en veldig flink trener med mye fokus på detaljer. At han er norsk gjør det lettere for meg å forstå hva han vil. Hvis jeg har spørsmål eller lurer på noe, kan jeg også spørre på norsk, så for min del er det veldig fint, mener hun.

Tror du at det er noen ulemper med å ha en norsk trener?

– Kanskje jeg må bevise litt ekstra at jeg fortjener å spille. Hvis jeg hadde fått spilt alt med en gang, kunne det blitt stilt spørsmål ved at det var fordi vi begge er norske, men han er ikke den typen. Jeg tror han er en trener som tar ut det laget han mener er best der og da. Jeg må bare stå på og bevise at jeg også fortjener spilletid, påpeker Bragstad.

Samtidig er hun klar på at hun har stor tro på måten Straus ønsker å spille på – en spillestil hun har fått erfart å spille mot fra oppgjørene mellom Rosenborg og Brann i Toppserien.

– Det er en veldig vanskelig spillestil å spille mot. Det er god dekning i forsvar med tre stoppere og det er vanskelig å komme seg forbi. Samtidig er det mange folk i angrep å forholde seg til, så det skal føles som at det er folk overalt, forklarer Bayern München-spilleren.

Hvordan tror du den spillestilen passer deg?

– Jeg tror den passer meg veldig bra. Jeg har spilt litt ulike posisjoner på banen og jeg liker å være med offensivt. Når man spiller som en av de to sidestopperne, så får man muligheten til å ta med seg ballen fremover og det er noe han ønsker også. Det å få være med i spillet lenger frem i banen er noe jeg liker veldig godt, sier Emilie Bragstad.

Bragstad håper å få spille en del kamper denne sesongen under tidligere Brann-trener Alexander Straus. Foto: UEFA

Ønsket konkurranse

I Rosenborg var 20-åringen vant med å spille stort sett alt av kamper, men i en storklubb som Bayern München konkurrerer hun om spilletid med landslagsspillere og internasjonale stjernespillere.

Bragstad stresser ikke av den grunn, hun føler hun har mer å gå på utviklingsmessig, men sier at økt konkurranse om plassene i startoppstillingen var noe hun trengte.

– Alex har sagt at jeg må være tålmodig og ikke stresse når det gjelder spilletid. Han synes jeg er bra offensivt, mens utviklingsmessig kan jeg bli enda mer eksplosiv på de første metrene. Jeg jobber mye med det også kjenner jeg at jeg har ting å gå på når det gjelder tøffhet, råskap og det å være litt skitten og ha skitne triks. Jeg ønsker selvfølgelig å spille kamper, men jeg trives og tar meg tid, poengterer hun.

– Jeg var fullstendig klar over at konkurransen om plassene er mye tøffere i en storklubb og det var noe jeg ønsket. Jeg må gi alt hele tidden for å henge med og det kjenner jeg var viktig for meg og min utvikling nå, legger hun til.

Selv om Bragstad ikke stresser altfor mye når det gjelder spilletid foreløpig, og konkurransen er mye hardere enn hun er vant til, er hun håpefull når hun avslutningsvis får spørsmål om hvilke målsetninger hun har for denne sesongen.

– Jeg jobber for å starte kamper hver dag på trening, og håper at jeg kommer til å få starte noen kamper i løpet av sesongen, fordi vi skal spille i flere turneringer, svarer hun.