Connect with us

Intervjuer

I alvorlig trøbbel etter mental utladning: – Vi har ett ben i 1. divisjon

Utenomsportslige utfordringer har preget Kolbotn i hele år. Nå står klubben også i fare for å rykke ned etter å ha kjempet om en plass blant topp fire.

Published

on

– Vi har alle muligheter ennå, men det viktigste er å erkjenne der vi er, uten at det blir apatisk eller engstelig. Nå handler det om å brette opp ermene og stå fram. Det må vi, hvis ikke kan det gå galt. Vi kan ikke leve i en drømmeverden hvor vi tenker at nedrykk ikke kan skje, sier Kolbotn-trener Aleksander Olsen til Norske Fotballkvinner.

Fra å være ett poeng bak og bare minutter unna en plass blant topp fire, har laget nå blandet seg inn i nedrykksstriden og kjemper om å overleve i Toppserien.

Da grunnserien ble avsluttet etter 18 kamper, skilte det 23 poeng mellom Kolbotn og daværende tabelljumbo Røa på tabellen. Men etter at poengene ble nullstilt ser det nå helt annerledes ut. Etter søndagens 0-1-tap hjemme mot Åsane begynner det å se meget mørkt ut for Kolbotn.

Laget fra Sofiemyr har to poeng opp til Avaldsnes på sikker plass med bare to serierunder igjen å spille.

Olsen kaller det en surrealistisk situasjon. Han forteller at laget samlet seg etter tapet mot Røa for å snakke om den kritiske situasjonen.

– Vi snakket om hvordan vi skal takle denne situasjonen og ta nok poeng for å komme oss oppover på tabellen. Nå har vi kommet i en situasjon hvor vi må tørre å si at vi har ett ben i 1. divisjon. Det må vi ta innover oss. Det er utrolig lett for spillere og trenere i medgang, men det er nå vi virkelig blir testet. Nå handler det om å stå fram med kassa og vise seg fram, sier han.

Store utfordringer

I de to siste rundene skal Kolbotn møte Arna-Bjørnar og TIL 2020. Der må det med all sannsynlighet bli minst tre poeng.

– Hva er grunnen til at dere står i denne situasjonen nå?

– Det er nok veldig mange årsaker til det, men vi har ikke evnet å bikke kampene i vår vei slik som i grunnserien. Vi mistet veldig spisskompetanse foran mål i Sara Hørte og Ingrid Kvernvolden. I tillegg tror jeg spillerne slet med å håndtere at alt som var blitt prestert i grunnserien plutselig ikke hadde betydning.

Samtidig er det langt fra bare den siste tiden at det har vært trøbbel i Kolbotn dette året.

I løpet av sesongen har det vært store problemer med gressmatten på Sofiemyr, noe som har gjort at laget har måttet spille flere kamper på KFUM-Arena. Treningshverdagen har også blitt sterkt preget.

– Vi har trent på sju ulike baner, og det har ikke vært lett for med tanke på å forberede oss til kamper. Det vil medføre energilekkasjer og utfordringer, sier Olsen.

Grunnet de dårlige baneforholdene ble søndagens kamp mot Åsane flyttet til KFUM-Arena.

– Overprestering

Tidligere i år skrev også Oppegård avis at Kolbotn er i en svært dårlig økonomisk situasjon.

Budsjettet til Kolbotn er i nedre sjiktet av Toppserien. Ifølge Norske Fotballkvinners opplysninger skal det være betydelig mindre enn det eksempelvis Avaldsnes bruker i løpet av en sesong. Laget fra Karmøy har et budsjett på rundt 13-14 millioner kroner.

– At vi i det hele tatt har kjempet om en plass blant topp fire med økonomien vi har kontra veldig mange andre, og utfordringene som vi har hatt med anlegg, ser jeg på som overprestering. Vi er ikke i nærheten av å kunne følge lønnsgaloppen som har skjedd, sier han.

Han er likevel ikke spesielt bekymret for klubbens økonomi, og mener ikke at situasjonen er så kritisk at lagets fremtid står i fare. Han påpeker at de har et stort idrettslag i ryggen.

Men de økonomiske utfordringene har likevel bydd på utfordringer. Blant annet ved at laget ikke fikk hentet inn erstattere for Hørte og Kvernvolden.

38-åringen understreker samtidig at det ikke er noen fare for at Kolbotn kan miste toppserielisensen. Han tror også klubben vil være i stand til å takle et eventuelt nedrykk. Samtidig vil det bety betydelige kutt økonomisk.

Han er veldig klar på at det viktigste for å fortsette utviklingen nå blir å få en fast hjemmebane.

Forlater klubben – takket nei til utenlandske tilbud

Tidligere i høst ble det også klart at Olsen, sammen med assistenttrener Stian Tjærnås Dahl og keepertrener Marius Overmo, forlater klubben etter årets sesong.

Kolbotn-treneren forklarer at han ikke var klar for å sette i gang et nytt langtidsprosjekt.

– Kolbotn har vokst mye de siste årene, men nå handler det å stabilisere seg der man er før man kan ytterligere steg. Vi trenere ønsker å ta stegene så fort som mulig. Er det riktig da å gå inn i en ny langtidsperiode for meg? Derfor falt jeg ned på at tiden var moden for å gi ansvaret til noen andre.

Foreløpig vet han ikke hva som blir neste steg. 38-åringen fullførte også tidligere i år trenerutdanningen da han besto det siste Uefa prolisens-kurset.

– Akkurat nå har jeg mer enn nok med å berge plassen til Kolbotn. Det er det viktigste nå, påpeker han.

– Ambisjonen er å komme til et sted hvor jeg får sette mitt preg på hvordan vi skal spille og bygge klubb. Om det er herrer eller kvinner er jeg ikke så veldig opptatt av. Kanskje også at det i enda større grad bare er sport. I Kolbotn er det veldig mange andre ting du må gjøre, fortsetter han.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som tar over jobben i Kolbotn.

Kolbotns avtroppende trener avslører at han i sommer takket nei til to utenlandske klubber. En kvinneklubb på øverste nivå i Sverige, og en herreklubb på nivå to i samme land. Han ønsker ikke å uttale hvilke klubber det var.

– Det handlet om timing og sted. Jeg ønsket å være lojal til egen arbeidsgiver og fullføre jobben. Jeg tenkte litt på det, det var to veldig interessante og store klubber, men ble ikke rett på daværende tidspunkt, forklarer Olsen.

Denne helgen venter en svært viktig kamp når Åsane søndag kommer på besøk til den femte sluttspillsrunden.