Connect with us

Nyheter

Stor kåring: Dette var Toppseriens 50 beste spillere i 2022

Hvem har vært den beste spilleren i Toppserien i 2022? Dette er vår liste.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

En innholdsrik og intens sesong er unnagjort, bestående av et sluttspill som for aller første gang ble gjennomført.

Sesongen har bydd på både positive og negative overraskelser, der spesielt Kolbotns nedrykk og LSK Kvinners svake resultater var de mest fremtredende på den negative siden.

For Stabæk og Lyn gikk det derimot langt bedre. Begge lag imponerte stort gjennom hele sesongen. Førstnevnte havnet blant topp fire og tok seg i tillegg til cupfinalen. Lyn var aldri i nærheten av å kjempe om nedrykk og var langt nærmere en plass blant topp fire.

En rekke spillere har også imponert stort i løpet av året, mens andre kanskje har underprestert og ikke vært på sitt vante nivå.

I denne saken kan du se en eksklusiv oversikt over det Norske Fotballkvinner mener har vært de 50 beste spillerne i Toppserien i 2022.

Særlig to forutsetninger er lagt til grunn for bedømmelsen – og det er i hovedsak serien som er lagt vekt på, inkludert sluttspillet:

  • Prestasjoner i klubb
  • Betydning for laget
PS: Elisabeth Terland og Emilie Bragstad, som begge ble utenlandsproff i sommer, er ikke inkludert på listen.

Sjekk listen her:

50: Cathinka Tandberg

Klubb:
Lyn

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
En voldsomt skapende spiller som kan skape trøbbel med sin fysikk og sine gode ferdigheter med ball. Var enormt ettertraktet og endte til slutt opp i svenske Linköping. Bør øke målproduksjonen.

49: Marte Hjelmhaug

Klubb:
Arna-Bjørnar

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Trøblete, men likevel høyst godkjent sesong. Satt ut av laget, men kjempet seg tilbake og var en svært viktig brikke da Arna-Bjørnar imponerte stort i sluttspillet. Har signert for LSK Kvinner fra og med neste sesong.

48: Selma Panengstuen

Klubb:
Kolbotn

Posisjon:
Keeper

Begrunnelse:
Har fått sitt gjennombrudd i Toppserien etter overgangen fra Stabæk og spilt i Kolbotn. Startet noe vaklende og ble satt ut av laget, men kjempet seg deretter tilbake igjen og har beholdt plassen. Må luke bort noen feil, men har flere spennende ferdigheter som keeper. Kommer nok til å konkurrere med blant andre Sunniva Skoglund om plassen på A-landslaget i årene som kommer.

47: Svava Ros Gudmundsdottir

Klubb:
Brann

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Brukte lang tid på å finne seg ordentlig til rette i Bergen etter returen til Toppserien. Ser nå omsider ut til å ha gjort det, og har i løpet av høsten bare blitt bedre og bedre. Besitter voldsom hurtighet, men må bli mer effektiv foran mål. Kan bli virkelig farlig i 2023.

46: Hanna Dahl

Klubb:
Avaldsnes

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Avaldsnes-kapteinen må utvilsomt være blant spillerne som har betydd mest for sitt lag denne sesongen. For Toppseriens yngste lag har hun bidratt med sin enorme rutine, samtidig som hun er blant landets beste venstrebacker på sitt beste. Har variert litt i prestasjonene denne sesongen, men betydningen for laget har vært gedigen.

45: Aurora Mikalsen

Klubb:
Brann

Posisjon:
Keeper

Begrunnelse:
Noen blundere her og der, men samtidig også noen enorme involveringer. Har et veldig høyt toppnivå, men kan variere litt for mye i prestasjonene. Sto virkelig fram på sommeren og i store deler av høsten, og fikk også spilletid på A-landslaget.

44: Andrine Tomter

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Slet med en skade tidlig i sesongen, men har etter det kommet inn og vært meget solid i Vålerenga-forsvaret – enten som vingback eller en tredje midtstopper. Blant Toppseriens aller beste venstrebacker de siste sesongene når hun har holdt seg skadefri. Har ikke spilt for A-landslaget siden 2017, men bør kanskje få en ny mulighet snart? Er solid begge veier og du vet alltid hva du får.

43: Linnéa Solvoll Laupstad

Klubb:
Arna-Bjørnar

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Mye skadetrøbbel også på Laupstad, men Arna-Bjørnars beste spiller i kampene hun har spilt. En viktig årsak til lagets gode prestasjoner denne høsten. Kan gjøre mye på egen hånd og har masse målpoeng i seg.

42: Marthine Østenstad

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtstopper

Begrunnelse:
I likhet med Guro Pettersen er hun solid så å si hver gang hun spiller, men også hun med mye skadetrøbbel gjennom høsten. Ble kåret til årets gjennombrudd i Toppserien av Norske Fotballkvinner i 2021.

41: Guro Pettersen

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Keeper

Begrunnelse: 
God da hun var i aksjon, men en skade holdt henne ute store deler av sesongen, noe som gjør at plasseringen ikke blir så god som den gjerne burde ha vært.

40: Kristine Leine

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Dessverre røk korsbåndet da hun endelig var tilbake på A-landslaget etter en god periode i Rosenborg. Ville trolig vært enda høyere på listen om hun ikke ble skadet.

39: Smilla Vallotto

Klubb:
Stabæk

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Har brukt litt tid på å spille seg inn i Stabæk, men har denne sesongen gjort den høyre vingbackplassen til sin egen. Teknisk, har god arbeidskapasitet og er flink til å ta seg forbi motspillere.

38: Thea Sørbo

Klubb:
Kolbotn

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Sitt definitive gjennombrudd i Toppserien. Det resulterte i at hun ble tatt inn i A-landslagstroppen. Svært rask og trolig spilt sin siste Kolbotn-kamp for denne gang.

37: Irene Dirdal

Klubb:
LSK Kvinner

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
En teknisk midtbanespiller som trolig ville ha fått enda mer ut i et enda bedre lag, og som derfor kan bli veldig spennende å følge også i 2023. Hadde blant annet en svært lekker scoring mot Brann på Stemmemyren. God til å passere ledd og finne sine lagkamerater. Blitt en viktig spiller for LSK Kvinner.

36: Therese Sessy Åsland

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Trøblet voldsomt med å finne seg til rette da Alexander Straus ledet laget, men kjempet seg inn da Ollie Harder tok over. Har produsert en rekke målpoeng gjennom høsten og virkelig bidratt til Branns to gull. Nå går turen til utlandet.

35: Emilie Nautnes

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Et svært gledelig gjensyn på fotballbanen. Brukte litt tid på å komme i gang, men særlig etter sommeren har den tidligere LSK Kvinner-spilleren sett veldig pigg ut. Svært gode bevegelser i boks og flink i banespillet. En spiller å se opp for i 2023.

34: Julie Jorde

Klubb:
Lyn

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse: 
Hjertet i Lyn-laget og har det aller meste man ser etter i en midtbanespiller. Kaptein på J19-landslaget som tok sølv, og er helt sikkert interessant for større klubber.

33: Siri Ervik

Klubb:
Kolbotn/Avaldsnes

Posisjon:
Keeper

Begrunnelse:
Slet stort med spilletiden i Kolbotn og forlot klubben til fordel for Avaldsnes i sommer. Det skal klubben fra Karmøy være svært glade for. 27-åringen er en stor del av grunnen til at Avaldsnes skal spille i Toppserien også i 2023. Hevet nivået på keeperplass og har bidratt svært mye med sin rutine.

32: Emilie Woldvik

Klubb:
LSK Kvinner

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Endelig fått spille i favorittrollen, men har nok lidd litt i et LSK Kvinner-lag som ikke har lignet seg selv. Mistet store deler av høsten grunnet skade, men stort sett alltid solid når hun spiller. Veldig god når hun bidrar offensivt.

31: Karina Sævik

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Hadde svært vanskelige arbeidsforhold på topp i Avaldsnes og led trolig en god del av det. Altfor få målpoeng der, og kan fortsatt bli mer effektiv, men har i løpet av høsten virkelig spilt seg opp etter overgangen. Tidvis et angrep alene med sine ferdigheter med ball og sin hurtighet.

30: Olaug Tvedten

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Startet sesongen på strålende vis med scoring og målpoeng i flere kamper. Så har det svingt litt mer i løpet av året. Men alt i alt en godkjent sesong av spilleren som kom til klubben i fjor sommer.

29: Selma Pettersen

Klubb:
Stabæk

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Endelig en skadefri sesong etter flere tunge år. Har virkelig grepet muligheten og kjempet seg tilbake på forbilledlig vis. Lynrask stopper som du ikke vil møte i en løpsduell.

28: Sara Hørte

Klubb:
Kolbotn/Rosenborg

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Suveren i begge bokser og god i pasningsspillet. En nøkkelspiller for Kolbotn – og savnet ble svært tydelig etter at hun dro. Kommer til å bli en viktig brikke for Rosenborg i tiden fremover. Har også fått A-landslagsdebuten.

27: Selma Sol Magnusdottir

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Har hatt noen enkeltkamper på et veldig høyt nivå og stort sett levert veldig bra etter overgangen fra islandsk fotball. En enorm skuddfot som har blitt vist fram ved noen anledninger.

26: Maria Brochmann

Klubb:
Brann

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Superinnbytteren. Ikke alltid hun får sjansen fra start, men produserer nesten alltid målpoeng. Med sin luftstyrke er det ingen som er farligere enn henne i boksen. 13 scoringer fordelt på 21 kamper i alle turneringer er imponerende. Trøblet også med skade tidlig i sesongen og har kommet tilbake på sterkt vis.

25: Anna Aahjem

Klubb:
Lyn

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Ofte på rett plass til rett tid og ni scoringer denne sesongen er meget solid i boksen.

24: Cesilie Andreassen

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Tilbake etter en trøblete høst forrige sesong. Glitrende på sitt beste og en svært elegant fotballspiller som kan gjøre det mest utrolige med ballen. Har svingt noe i prestasjonene, men jevnt over holdt et veldig høyt nivå.

23: Dejana Stefanovic

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Har vært blant Toppseriens beste spillere etter at hun kom til Vålerenga. Nå venter nye utfordringer etter at kontrakten ikke ble forlenget. Knalltøff i duellene og en god pasningsspillet. Står ofte fram i storkampene. Kommer neppe til å bli savnet på banen av motstanderne.

22: Cecilie Redisch Kvamme

Klubb:
Brann

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Har gjort den høyre vingbackplassen til sin egen og danket ut Ingrid Ryland. En voldsom motor og er vanskelig å passere. En spiller Brann trolig vil ha glede av i flere år framover.

21: Thea Bjelde

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Høyreback, venstreback, midtbane eller hvor som helst. 22-åringen fra Sogndal fikser det aller meste. En spiller du alltid kan stole på og som alltid gir jernet. Har en enorm arbeidsinnsats og er smart i spillet. Men bør få en fast posisjon på midtbanen neste sesong.

20: Iselin Sandnes Olsen

Klubb:
Lyn

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Har vært meget solid i bakre rekker for et Lyn-lag som har overrasket enormt denne sesongen og spilt jevnt mot enhver motstander.

19: Rakel Engesvik

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
En skade gjorde at sesongen ble avsluttet tidligere enn ønsket. Og holdt henne ute da Brann kjempet om å komme inn i gruppespillet i Champions League. På sitt beste kan den elegante midtbanespilleren finne på hva som helst, og hun har en x-faktor som ikke så veldig mange andre har.

18: Synne Skinnes Hansen

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Selvskreven i Rosenborg-elleveren. Kan bekle flere roller, men har denne sesongen gjort det godt på Rosenborgs høyrekant. God til å utfordre én mot én og har gode avleveringer.

17: Signe Gaupset

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Cupfinalehelten. Supertalentet. Branns store juvel. Superlativene er mange, men det tok litt tid før 17-åringen virkelig tok for seg denne sesongen. Så sa det egentlig aldri stopp – og det kommer det heller ikke til å gjøre, så lenge hun holder seg skadefri. Har alt for å bli en nøkkelspiller på A-landslaget og spille i utlandet. Debuten bør komme snart også.

16: Kamilla Melgård

Klubb:
Lyn

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
For en sesong av Lyns kantspiller, som av Norske Fotballkvinner ble kåret til årets gjennombrudd i Toppserien. Det sier sitt. Har vært en pest og en plage for de aller fleste venstrebacker, og har utrettet utrolig mye fra sin høyreside. Bør være på blokka til flere klubber og har ferdigheter som minner veldig om Caroline Graham Hansen.

15: Justine Kielland

Klubb:
Stabæk

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Har sammen med Skoglund vært blant de aller viktigste årsakene til Stabæks suksess. Med sin enorme ro med ballen og sine pasningsferdigheter styrer hun det meste av spillet. Ble benket i cupfinalen, noe daværende trener Per Inge Jacobsen trolig angret litt på i etterkant.

14: Tonje Pedersen

Klubb:
Kolbotn

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
I likhet med Godø har Tonje Pedersen bidratt med en rekke scoringer og målpoeng for sitt lag. Utrolig nok endte det til slutt opp med nedrykk på Kolbotn. Godt driv med ballen og er beviselig målfarlig. Overraskende om Kolbotn får beholde henne etter nedrykket.

13: Emma Stølen Godø

Klubb:
LSK Kvinner

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Har nærmest båret et fryktelig svakt LSK Kvinner-lag i en ekstremt tung sesong. Fem mål i grunnserien og sto virkelig fram i sluttspillet med sine fire mål. En midtbanespiller som er god på det meste.

12: Guro Bergsvand

Klubb:
Brann

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Ny god sesong. Nå går turen videre fra Bergen og til utlandet. Hvor det blir er ennå ikke kjent, men Bergsvands tilstedeværelse vil utvilsomt bli savnet.

11: Mathilde Harviken

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Har tatt Rosenborg med storm etter overgangen fra Røa og nærmest utrolig nok spilt seg inn i A-landslagstroppen. Kanskje er det også hun som får en startplass i VM til sommeren. Klarer seg også meget godt som back, og er nå en selvskreven spiller i Hege Riises tropp.

10: Elise Thorsnes

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Spiss

Begrunnelse:
Nådde endelig den magiske 200-grensen og ble Toppseriens toppscorer med totalt 19 mål i serien. Ofte på rett plass til rett tid og har også levert i viktige kamper, eksempelvis mot Rosenborg da hun scoret to.

9: Stine Ballisager Pedersen

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Midtstopper

Begrunnelse:
En bauta i et bunnsolid Vålerenga-forsvar som var best i landet. Bare fire innslupne mål i grunnserien – og bare tre i sluttspillet. Enormt imponerende. Er knalltøff i duellene og gjør det ikke enkelt for noen.

8: Nora Eide Lie

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtbanespiller

Begrunnelse:
Viste lovende takter i LSK Kvinner forrige sesong, men tatt det til et nytt nivå etter overgangen. Brukte ikke lang tid på å spille seg inn i laget og har vært en nøkkelspiller for Brann. Har godt overblikk, driv med ballen og er i tillegg målfarlig.

7: Marit Bratberg Lund

Klubb:
Brann

Posisjon:
Forsvarsspiller

Begrunnelse:
Satte nærmest uoppnåelige standarder forrige sesong med alle målpoengene. Kanskje er det også det som gjør at hun «bare» er nummer sju på denne listen. Nok en god sesong. Har fått A-landslagsdebuten og en vel fortjent mulighet der.

6: Anna Jøsendal

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Angrepsspiller

Begrunnelse:
Har storspilt etter overgangen fra Avaldsnes før sesongen. Tidvis vært Toppseriens aller beste spiller, og har i tillegg også vunnet en plass i A-landslagstroppen som følge av sine gode prestasjoner. Har endelig holdt seg unna skader og hatt kontinuitet.

5: Sunniva Skoglund

Klubb:
Stabæk

Posisjon:
Keeper

Begrunnelse:
Startet sesongen glitrende med en enorm oppvisning i seriepremieren mot Vålerenga. Etter det så hun seg aldri tilbake. Har vært Toppseriens beste keeper og en nøkkelfaktor for at Stabæk endte topp fire og tok seg til cupfinalen. Har fått landslagsdebuten og det kommer til å bli langt flere kamper der i årene som kommer.

4: Lisa Fjeldstad Naalsund

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtbane

Begrunnelse:
Et noe utfordrende år preget av skader, men toppnivået er det svært få – om noen andre – som matcher. Meget god i sluttspillet, og hadde Naalsund holdt seg skadefri hele sesongen, hadde hun nok vært enda høyere på denne listen. Hvor lenge får Brann beholde henne?

3: Emilie Joramo

Klubb:
Rosenborg

Posisjon:
Midtbane

Begrunnelse:
Har tatt steg for hver sesong de siste årene. Startet sesongen glitrende og var lenge kanskje den aller beste spilleren i Toppserien. Best i grunnserien etter Norske Fotballkvinners mening, noe som gjorde at hun ble belønnet med årets spiller. Men i likhet med Rosenborg var hun ikke like god i sluttspillet og gjennom høsten.

2: Janni Thomsen

Klubb:
Vålerenga

Posisjon:
Høyreback

Begrunnelse:
Har storspilt hele sesongen på Vålerengas høyreside og vært helt avgjørende for lagets suksess. Den danske landslagsspilleren har bidratt med masse målpoeng – og har vært en ekstremt viktig brikke for sølvinneren.

1: Tuva Hansen

Klubb:
Brann

Posisjon:
Midtstopper

Begrunnelse:
Kaptein med stor K. Noe av det nærmeste man kommer uerstattelig, men nå skal hun erstattes. Bayern München venter for spilleren som i 2022 var den beste spilleren i Toppserien når alle kamper regnes med. Alltid til å stole på og har det aller meste.

Foto: Alexander Larsen og Marius K. Eriksen

 

Likte du listen eller har noe annet å kommentere, setter vi veldig pris på en tilbakemelding!